523
Ενας ολόκληρος κατάλογος με έγγραφα που αναφέρονται ως «μυστικά», «εμπιστευτικά» και «άκρως απόρρητα» βρέθηκε στο εξοχικό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ | REUTERS / Jim Bourg

Ο Τραμπ ερευνάται για κατασκοπεία – το FBI κατέσχεσε «άκρως απόρρητα» έγγραφα από το σπίτι του

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2022, 10:21
Ενας ολόκληρος κατάλογος με έγγραφα που αναφέρονται ως «μυστικά», «εμπιστευτικά» και «άκρως απόρρητα» βρέθηκε στο εξοχικό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ
|REUTERS / Jim Bourg

Ο Τραμπ ερευνάται για κατασκοπεία – το FBI κατέσχεσε «άκρως απόρρητα» έγγραφα από το σπίτι του

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2022, 10:21

Οι πράκτορες του FBI που ερεύνησαν τη Δευτέρα το σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, κατέσχεσαν 11 σετ διαβαθμισμένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν χαρακτηριστεί ως «άκρως απόρρητα», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας, επίσης, ότι είχε λόγους να πιστεύει πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενδεχομένως να είχε παραβιάσει τον νόμο περί κατασκοπείας.

Η αποκάλυψη «βόμβα» έγινε μέσω των νομικών εγγράφων που είδαν το φως της δημοσιότητας τέσσερις ημέρες μετά την έφοδο πρακτόρων του FBI στην κατοικία του Τραμπ. Ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε στη δημοσιότητα το ένταλμα έρευνας και μια απογραφή του υλικού που κατασχέθηκε.

Το ένταλμα έρευνας – το περιεχόμενο του οποίου επιβεβαιώθηκε από τον Guardian – δείχνει ότι το FBI αναζητούσε στοιχεία για το, εάν ο λάθος χειρισμός απόρρητων εγγράφων από τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων «άκρως απόρρητων», ισοδυναμούσε με ποινικά κολάσιμη παραβίαση τριών διατάξεων του νόμου περί κατασκοπείας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο αίτημα του προς τον δικαστή Μπρους Ράινχαρτ για την έκδοση του εντάλματος που προηγήθηκε της έρευνας, ανέφερε πως είχε λόγους να πιστεύει ότι ο Τραμπ ενδεχομένως να είχε παραβιάσει τον νόμο περί κατασκοπείας, ο οποίος απαγορεύει την κατοχή ή τη μετάδοση πληροφοριών για την εθνική ασφάλεια. Και δεν είναι μόνο η παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας που «βαραίνει» τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Το ένταλμα περιλαμβάνει τον ομοσπονδιακό νόμο που καθιστά έγκλημα την καταστροφή ή την απόκρυψη ενός εγγράφου προκειμένου να παρεμποδιστεί μια κυβερνητική έρευνα, αλλά και τον νόμο που απαγορεύει την παράνομη αφαίρεση κυβερνητικών εγγράφων γενικότερα.

Η συμπερίληψη του νόμου για την παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τον Τραμπ όχι μόνο για την πιθανή παράνομη κατοχή αρχείων, αλλά και για το εάν επιχείρησε να εμποδίσει μια ξεχωριστή ή ευρύτερη ποινική έρευνα.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Wall Street Journal μετέδωσε ότι πράκτορες του FBI πήραν από το σπίτι του Τραμπ περίπου 20 κούτες με αντικείμενα, ντοσιέ με φωτογραφίες, ένα χειρόγραφο σημείωμα και την εκτελεστική διαταγή για τη χορήγηση χάριτος στον φίλο και σύμβουλο του πρώην προέδρου, Ρότζερ Στόουν.

Εάν επιβεβαιωθούν οι αποκαλύψεις ότι ο Τραμπ διατηρούσε στην κατοχή του «άκρως απόρρητα» (Top Secret) έγγραφα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλα νομικά προβλήματα. Συνήθως, τέτοια έγγραφα φυλάσσονται σε ειδικές κρατικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εθνική ασφάλεια.

Οι αποκαλύψεις σηματοδοτούν μια δραματική κλιμάκωση στις ποινικές έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Τραμπ και αντιπροσωπεύουν ίσως μια από τις πιο  σοβαρές νομικές και πολιτικές υποθέσεις προδοσίας που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο πρώην πρόεδρος. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει την ιδιοποίηση διαβαθμισμένου υλικού – τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση του -, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Guardian.

Η καταδίκη για παραβίαση οποιουδήποτε από τους νόμους είναι αυστηρή: ο νόμος περί κατασκοπείας έχει μέγιστη ποινή κάθειρξης 10 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή, ο νόμος για παρεμπόδιση έρευνας έχει μέγιστη ποινή 20 ετών, ενώ ο νόμος για την καταστροφή αρχείων μπορεί επίσης να απαγορεύσει στον καταδικασθέντα να αποκτήσει στο μέλλον οποιοδήποτε αξίωμα.

Οι κλήσεις και τα μηνύματα προς τους δικηγόρους και τους βοηθούς του Τραμπ, πάντως, δεν απαντήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του εντάλματος την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News