486
Η Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού ενεργεί υπό τις εντολές του αναπληρωτή προσωπάρχη του Πούτιν, Σεργκέι Κιριένκο (δεξιά) | EPA / Shutterstock / CreativeProtagon

To FBI αποκαλύπτει: Η Ευρώπη στόχος ρωσικού ψυχολογικού πολέμου

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2024, 20:17
Η Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού ενεργεί υπό τις εντολές του αναπληρωτή προσωπάρχη του Πούτιν, Σεργκέι Κιριένκο (δεξιά)
|EPA / Shutterstock / CreativeProtagon

To FBI αποκαλύπτει: Η Ευρώπη στόχος ρωσικού ψυχολογικού πολέμου

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2024, 20:17

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου σε δύο ρώσους πολίτες και κατέσχεσε περισσότερους από 30 διαδικτυακούς τόπους που σχετίζονται με εκστρατεία για να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές.

Ομως, οι πληροφορίες που έφτασαν στα χέρια του FBI αποκάλυψαν και μια άλλη βόμβα, όπως γράφει το Politico: μια ρωσική επιχείρηση χειραγώγησης γερμανών, γάλλων, ιταλών και βρετανών πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων με μεγάλη επιρροή.

Ο στόχος της εκστρατείας του Κρεμλίνου στην Ευρώπη ήταν να σπείρει διχασμό, να δυσφημίσει την Αμερική και να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με μια σειρά από ρωσικά έγγραφα, υπομνήματα και πρακτικά από ρωσικές συνεδριάσεις ψυχολογικού πολέμου.

Τα έγγραφα που ανακάλυψε το FBI κατατέθηκαν με ένορκη κατάθεση ως μέρος της διαδικασίας της Τετάρτης στις ΗΠΑ. Ο φάκελος των 277 σελίδων αναφέρει λεπτομερώς τα σχέδια της Ρωσίας να «κερδίσει» τις καρδιές και τα μυαλά των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τη διατύπωση του Politico.

Σημείωμα από την Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού της Ρωσίας περιέγραφε με λεπτομέρειες ένα σχέδιο στόχευσης ανθρώπων μέσω αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την παράκαμψη των φίλτρων προστασίας και ελέγχου των εταιρειών που διαχειρίζονται τα μέσα αυτά.

Η Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού ενεργεί υπό τις εντολές του αναπληρωτή προσωπάρχη του Πούτιν, Σεργκέι Κιριένκο, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του εκπροσώπου του FBI στο αμερικανικό δικαστήριο.

Το ρωσικό έγγραφο αναφέρει ότι στόχος της εκστρατείας είναι να «προκαλέσει στο κοινό λογικές (“αλήθεια, γιατί χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ουκρανία;”) και συναισθηματικές (όπως “οι Αμερικανοί είναι τόσο βρώμικοι!”) αντιδράσεις».

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας βασίστηκαν επίσης στη διάδοση ψεύτικων άρθρων και περιεχομένου, που έμοιαζαν να προέρχονται από δυτικά ΜΜΕ.

Ανάμεσά τους – γράφει το Politico- υπήρξαν πλαστά δημοσιεύματα από τα Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi κλπ που η δημιουργία και η διασπορά τους πληρώθηκε με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του FBI.

Η ρωσική υπηρεσία, με την οποία συνεργάζονται πολλοί ψυχολόγοι, αναγνώρισε τη Γερμανία ως έναν ιδιαίτερα ευάλωτο στόχο για τη ρωσική επιρροή. «Οι Γερμανοί είναι πιο εξαρτημένοι από τους Γάλλους», αναφέρει ένα από τα ρωσικά έγγραφα, αναφερόμενο πιθανώς στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και τις εξαγωγές.

«Πρώτον και κύριον, πρέπει να δυσφημίσουμε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ και δεύτερον να πείσουμε τους Γερμανούς να αντιταχθούν στην αναποτελεσματική πολιτική των κυρώσεων», ανέφερε το εσωτερικό ρωσικό σημείωμα.

Ενα άλλο έγγραφο της Υπηρεσίας Κοινωνικού Σχεδιασμού περιγράφει μια επιχείρηση που ονομάζεται «Διεθνής Υποκίνηση Συγκρούσεων» που στοχεύει συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στόχος της, «να κλιμακώσει τις εσωτερικές εντάσεις προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και «να επηρεάσει τις πραγματικές συγκρούσεις και να δημιουργήσει τεχνητά καταστάσεις σύγκρουσης» μέσω πλαστών άρθρων, επιρροών, καθώς και στοχευμένων αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό έγγραφο προσέθετε ότι ο στόχος ήταν να «αποσταθεροποιηθεί η κοινωνική κατάσταση» στη Γαλλία και τη Γερμανία «διαδίδοντας πρόσθετες ψευδείς αφηγήσεις, πλαστά βίντεο, έγγραφα και ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών, σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ψεύτικα και αληθινά αποσπάσματα από influencers».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...