478
Τα μυστικά της Τεχνητής Νοημοσύνης επιχειρεί να κλέψει η Κίνα από τη Silicon Valley | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Το FBI αφύπνισε τη Silicon Valley για την κινεζική κατασκοπεία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 18:01
Τα μυστικά της Τεχνητής Νοημοσύνης επιχειρεί να κλέψει η Κίνα από τη Silicon Valley
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Το FBI αφύπνισε τη Silicon Valley για την κινεζική κατασκοπεία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 18:01

Η πολιτική ανεμελιά στους «εγκεφάλους» της Silicon Valley συμβαδίζει ενδεχομένως με τον ηλεκτρονικό οίστρο τους, ωστόσο οι καιροί είναι από γεωπολιτικής απόψεως πονηροί και πρέπει να υπάρξει αφύπνιση. Το ρόλο του ξυπνητηριού ανέλαβε το FBI. Για την ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ η Κίνα συνιστά άνευ προηγουμένου απειλή για την αμερικανική υψηλή τεχνολογία, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι οργάνωσε διάσκεψη στη Silicon Valley μαζί με συναδέλφους από το λεγόμενο Five Eyes, δηλαδή Βρετανούς, Αυστραλούς, Καναδούς και Νεοζηλανδούς. Ο αγγλοσαξονικός κόσμος, λοιπόν, συνασπίστηκε για την αντιμετώπιση της κινεζικής βιομηχανικής κατασκοπείας στους πλέον ευαίσθητους και κρίσιμους τομείς.

Εταιρείες όπως η Tesla, η Micron και η Motorola διαπιστώθηκε ότι έχουν υποστεί «μαζικές κλοπές» πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι δράστις ήταν η Κίνα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Google και η OpenAI έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας, ενώ εταιρείες επενδύσεων προέτρεψαν όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις να δράσουν αναλόγως. Επίσης, συμβουλευτικές εταιρείες όπως η Trenchcoat Advisors ή η Strider διδάσκουν πλέον πώς μπορεί ο αμυνόμενος να σταματήσει την καινούργια επίθεση του Πεκίνου.

Το ότι η Κίνα έχει παρελθόν στη βιομηχανική κατασκοπεία δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά σύμφωνα με τους FT το Πεκίνο έχει εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον των επιχειρηματικών κολοσσών της Silicon Valley. Στόχος των Κινέζων είναι η αντιστάθμιση του πλεονεκτήματος που έχουν οι Αμερικανοί όσον αφορά τη ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Κίνα αντιμετωπίζει διπλό πρόβλημα: τόσο με τους φραγμούς που επιβάλλει το αμερικανικό κράτος στις εξαγωγές τεχνολογίας όσο και με την αλματώδη πρόοδο εταιρειών όπως η OpenAI και ορισμένες άλλες. Ετσι, βασικό μέλημά της είναι να εφεύρει τρόπους ώστε να συμβαδίσει με τις τεχνολογικές εξελίξεις που καθοδηγούν οι ΗΠΑ, ώστε να μη μείνει πίσω στην κούρσα για το ψηφιακό μέλλον.

Ο τρόπος που μηχανεύτηκε η Κίνα για να ανακτήσει έδαφος είναι η κλοπή πληροφοριών για εκείνα τα προϊόντα τεχνολογίας που η ίδια δεν μπορεί να παραγάγει. Θύματά της είναι μεν ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ, οι οποίες όμως σήμερα προειδοποιούνται και καθοδηγούνται από την κυβέρνηση Μπάιντεν ώστε να είναι σε θέση να αμυνθούν αποτελεσματικά από τώρα και στο εξής.

Το κομβικό προϊόν για όλες αυτές τις εξελίξεις ήταν το ChatGPT, το οποίο απέδειξε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι υπόθεση του μακρινού μέλλοντος, αλλά έχει ισχυρή παρουσία στην τωρινή καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα, οι εμπορικές συγκρούσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιδεινωθεί έπειτα από τα νέα αμερικανικά δασμολόγια για τα κινεζικά προϊόντα και την εξαγγελία των επενδύσεων που θα αναζωογονήσουν παραγωγικά τις ΗΠΑ.

Ο νέος γύρος κινεζικής βιομηχανικής κατασκοπείας σχετίζεται με αυτές ακριβώς τις τελευταίες εξελίξεις, τις τόσο δυσμενείς για την Κίνα. Ωστόσο η αμερικανική άμυνα στο γήπεδο της Silicon Valley χρησιμοποιεί πλέον ασυγκρίτως ισχυρότερα εργαλεία: κυμαίνονται από τις προσλήψεις νέου και εξειδικευμένου στην ασφάλεια προσωπικού μέχρι την εφαρμογή μεθόδων ελέγχου κατά το πρότυπο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ή του αμερικανικού στρατού, ενώ, βέβαια, έχουν αναπτυχθεί και καινούργια ψηφιακά εργαλεία για την πρόληψη και την απόκρουση ληστρικών επιθέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...