763
Καρέ από την πολύκροτη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπάσιρ, στο BBC | CreativeProtagon/ΒΒC/Panorama

Το φάντασμα της Νταϊάνα πάνω από το BBC

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 20:05
Καρέ από την πολύκροτη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπάσιρ, στο BBC
|CreativeProtagon/ΒΒC/Panorama

Το φάντασμα της Νταϊάνα πάνω από το BBC

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 20:05

Εχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια αλλά φαίνεται πως η πολύκροτη συνέντευξη που παραχώρησε τον Νοέμβριο του 1995 η πριγκίπισσα Νταϊάνα στο BBC, εξακολουθεί να προκαλεί αναταραχή στη Γηραιά Αλβιόνα.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επρόκειτο να προβληθεί από το BBC One, το πρώτο κανάλι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Βρετανίας, μία δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με το πώς ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ είχε καταφέρει τότε να αποσπάσει την αποκαλυπτική μαρτυρία της Lady D που σκόρπισε τον πανικό στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ωστόσο η προγραμματισμένη προβολή αναβλήθηκε, δίχως να προσδιοριστεί πότε θα μεταδοθεί τελικά η εκπομπή, επειδή προέκυψε «a significant duty of care issue», μία σημαντική υποχρέωση όσον αφορά ένα ζήτημα φροντίδας, όπως ανέφερε το ίδιο το ΒΒC, δίχως, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ομως θεωρείται απίθανο η αναβολή της μετάδοσης της εκπομπής να μην σχετίζεται με το γεγονός πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάρτιν Μπασίρ υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμενος σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

O 58χρονος δημοσιογράφος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει την κάλυψη του θρησκευτικού ρεπορτάζ στο BBC News, υποφέρει από βαριές επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19. Προσβλήθηκε από τον κορονοïό τον περασμένο Νοέμβριο, ακολούθως υποβλήθηκε σε επέμβαση τετραπλού by-pass και πριν από έναν μήνα σε ακόμη μία εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ο Μάρτιν Μπασίρ ώστε να πείσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα να του μιλήσει για την προσωπική της ζωή είναι υπό έρευνα

Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι η αναβολή της προβολής της εκπομπής που εστιάζει στο παρασκήνιο της περιβόητης συνέντευξης, αποφασίστηκε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση μίας άλλης, ανεξάρτητης, έρευνας (διεξήχθη έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του BBC) επίσης όσον αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο Μάρτιν Μπασίρ ούτως ώστε να πείσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα να του μιλήσει απερίφραστα για την προσωπική της ζωή.

Το πόρισμα-κόλαφος

Το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς με επικεφαλής τον Λόρδο Ντάισον, έναν από τους πιο σεβάσμιους δικαστές της Βρετανίας που συνταξιοδοτήθηκε πριν από μία διετία, δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

«Με την παραπλανητική συμπεριφορά του, ο Μπασίρ κατάφερε να οργανώσει τη συνάντηση, που οδήγησε στη συνέντευξη», επεσήμανε στην έκθεση ο Τζον Ντάισον, ενώ ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι είπε ότι «αποδέχεται τα συμπεράσματα» της έρευνας.

«Αν και η έκθεση δείχνει ότι η Νταϊάνα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, ήταν θετικά διακείμενη στην ιδέα μιας συνέντευξης με το BBC, είναι ξεκάθαρο πως η διαδικασία εξασφάλισης της συνέντευξης δεν ανταποκρίθηκε σε όσα το κοινό δικαιωματικά αναμένει. Λυπούμαστε πραγματικά για αυτό», υπογράμμισε ο Ντέιβι, ο οποίος ζήτησε «άνευ όρων» συγγνώμη εξ ονόματος του BBC.

O Μάρτιν Μπασίρ είχε δείξει στον αδελφό της Νταϊάνας, Τσαρλς Σπένσερ, πλαστά αντίγραφα κίνησης λογαριασμών που υποτίθεται έδειχναν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο πρόσωπα στο βρετανικό παλάτι προκειμένου να κατασκοπεύουν την αδελφή του, κάτι που ώθησε τον Σπένσερ να συστήσει τον δημοσιογράφο στη Lady D. «Δείχνοντας στον κόμη Σπένσερ τις ψευδείς δηλώσεις (…) ο Μπασίρ τον παραπλάνησε και τον εξώθησε να οργανώσει μια συνάντηση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα», τονίστηκε στην έκθεση, η οποία κατήγειλε ένα «σοβαρό ολίσθημα» στους κανονισμούς του BBC.

«Hταν κάτι το ανόητο αυτό που έκανα. Ηταν μια πράξη για την οποία λυπάμαι βαθιά», ήταν η αντίδραση του Μάρτιν Μπασίρ, επιμένοντας ωστόσο πως αυτά τα αντίγραφα λογαριασμών δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην «προσωπική επιλογή» της Νταϊάνας να απαντήσει στις ερωτήσεις.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα σε μια από τις δημόσιες εμφανίσεις τους το 1992, τέσσερα χρόνια πριν από το διαζύγιό τους (REUTERS/File Photo)

Τόσο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ όσο και ο αδελφός του Χάρι είχαν ταχθεί πέρυσι υπέρ της έρευνας, στην οποία συνεργάστηκαν πλήρως τόσο ο Μάρτιν Μπασίρ όσο και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Βρετανίας.

«Ημασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο»

Την 20 Νοεμβρίου του 1995 τουλάχιστον 23 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν και άκουσαν την πριγκίπισσα Νταϊάνα να αποκαλύπτει πως «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο» – η ίδια, ο πρίγκιπας Κάρολος αλλά και η πρώην ερωμένη του και νυν σύζυγός του και δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Η Lady D δεν δίστασε να μιλήσει επίσης για τη δυστυχία της, για την κατάθλιψη και τη βουλιμία και τις τάσεις αυτοτραυματισμού που την ταλάνιζαν μετά την γέννηση του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Αναγκαστικά στη συνέχεια η βασίλισσα Ελισάβετ, έχοντας μείνει άναυδη με όλα όσα άκουσε, έδωσε εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες έκδοσης του διαζυγίου του πρωτότοκου γιου της και της συζύγου του που είχαν ουσιαστικά ήδη χωρίσει πριν από μία τριετία. Τελικά η διάλυση του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα επισημοποιήθηκε το 1996 ενώ την επόμενη χρονιά, τον Αύγουστο του 1997, η πριγκίπισσα έχασε με τον γνωστό, τραγικό, τρόπο τη ζωή της σε μία υπόγεια σήραγγα του Παρισιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...