472
Ο Ντέιφ σήμερα, και στην ένθετη φωτογραφία όπως ήταν το 2005 |

Το «Φάντασμα της Γάζας» έχει επιτέλους πρόσωπο!

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 16:38
Ο Ντέιφ σήμερα, και στην ένθετη φωτογραφία όπως ήταν το 2005
|

Το «Φάντασμα της Γάζας» έχει επιτέλους πρόσωπο!

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 16:38

«Επιτέλους! Το ‘‘Φάντασμα της Γάζας’’ έχει πρόσωπο! Μάλιστα, ενδέχεται να μην είναι καν παράλυτος, όπως εθεωρείτο. Δείχνει να έχει και τα δυο του πόδια και να περπατάει. Οπως και τα δυο του χέρια. Αλλος άνθρωπος, δηλαδή, σε σχέση με την εικόνα που είχαμε σχηματίσει για αυτόν. Ξέραμε μόνο πώς ήταν το πρόσωπό του από μια φωτογραφία ταυτότητας του 2005, όταν είχε και τα δύο μάτια του».

Η Corriere della Sera ενθουσιάστηκε με τις αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ αλ-Μάρσι ή Μοχάμεντ Ντέιφ, την «άπιαστη σκιά» της Χαμάς και ιδρυτή των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ, διότι βρέθηκε καρέ άγνωστης χρονολόγησης, μεταγενέστερης του 2018 πάντως, στο οποίο εικονίζεται αυτός ο φαντομάς.

Πρόκειται για τον χαμασίτη της στρατιωτικής πτέρυγας τον οποίο κυνηγούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον οι Ισραηλινοί. Τον θεωρούν έναν από τους τέσσερις υποκινητές των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου, εμπνευστή της επίθεσης στα κιμπούτς. «Η εικόνα που φαίνεται να έχει σήμερα ο Ντέιφ είναι αυτή ενός μέσης ηλικίας άνδρα, με αραιωμένα και γκριζαρισμένα μαλλιά. Εχει γένια. Εχασε το δεξί μάτι του, αλλά φοράει γυαλιά. Στο συγκεκριμένο καρέ εικονίζονται και δέντρα. Δεν υπάρχει άλλο [αξιοποιήσιμο] στοιχείο, όμως τα ισραηλινά media εξήγησαν ότι πριν από λίγο καιρό ο Ντέιφ εθεάθη να περπατάει χωλαίνοντας. Ισως να έχει προσθετικό μέλος, αλλά δύναται να περπατάει».

Το μέσο του Μιλάνου δημοσίευσε γλαφυρή ανταπόκριση από την Ιερουσαλήμ: «Το καρέ μεταδόθηκε σε ώρα αιχμής από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12. Εδειξε στους Ισραηλινούς τη μάσκα του μακελειού, το μονόφθαλμο βλέμμα ενός από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες, εξειδικευμένο στο να αποφεύγει τις κάμερες. Ενα πρόσωπο άγνωστο, που κατάφερε να ξεφύγει από όλες τις μηχανές αναζήτησης, από τις κατασκοπευτικές κάμερες, από τους δορυφόρους. Αν περπατούσε σε έναν δρόμο, όπως έγραψε ο Economist, δεν θα μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν οι πράκτορες της Shin Bet».

Οι πληροφορίες για τον Ντέιφ συνεχίστηκαν. «Πρόκειται για άνδρα που είναι θρυλικός στη Γάζα, αλλάζει κάθε βράδυ νυχτερινό κατάλυμα και καταφέρνει να βγαίνει ζωντανός από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον του. Οι Ισραηλινοί προσπάθησαν επτά φορές να τον εξοντώσουν, χωρίς αποτέλεσμα. Το 2011, πάντως, κατάφεραν να του βγάλουν το μάτι, να σκοτώσουν τη γυναίκα του, την τρίχρονη κόρη του και το νεογέννητο αγοράκι τους. Ο Ντέιφ είναι επτάψυχος. Πέρυσι έχασε και τον πατέρα του, έτσι λένε ότι πια δεν έχει τίποτα να χάσει. Πρόσωπο αόρατο, έχει τη φήμη του άπιαστου».

Ακολούθησαν ορισμένα βιογραφικά στοιχεία: «Ο Ντέιφ γεννήθηκε στην περιοχή Χαν Γιουνίς της Γάζας, δηλαδή στον Νότο, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Είναι πτυχιούχος Χημείας. Οι της Παλαιστινιακής Αρχής τον συνέλαβαν μία φορά, το 2000, όμως τον απελευθέρωσαν. Εκτοτε παραμένει άπιαστος ακόμη και από τις κάμερες. Σπανίως εμφανίζεται δημοσίως και μιλάει λίγο. Σε μήνυμα που ηχογραφήθηκε πριν από τις 7 Οκτωβρίου και μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση, ο Ντέιφ, με σοβαρή φωνή και ασυνήθιστα ήρεμο τόνο, ανακοίνωσε ‘‘τον τρόμο’’ που επρόκειτο να εξαπολυθεί στο Ισραήλ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...