Ηταν η βραδιά της Μπαρτσελόνα, που χωρίς τον Λιονέλ Μέσι στη σύνθεσή της συνέτριψε (4-0) την Ντινάμο στο Κίεβο με την πιο νεανική της ενδεκάδα μετά το 2011.
Ηταν η βραδιά της Γιουβέντους, που ανέτρεψε το 0-1 της Φερεντσβάρος στο Τορίνο με γκολ του Μοράτα στις καθυστερήσεις και εξασφάλισε -όπως και η «Μπάρτσα»- την πρόκρισή της στις 16 καλύτερες ομάδες του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ.
Ηταν η βραδιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που διέλυσε (4-1) την Μπασάκσεχιρ του Ερντογάν, και της Παρί, που θα έμπαινε σε περιπέτειες αν δεν νικούσε (1-0) τη Λειψία στο Παρίσι.
Μα, πάνω απ’ όλα, ήταν η βραδιά του «απίθανου» Ερλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ (οι Νορβηγοί τον προφέρουν Χόρλαντ), που μετέτρεψε τον αγώνα της Μπορούσια Ντόρτμουντ εναντίον της Μπριζ σε ένα, ακόμη, προσωπικό του ποδοσφαιρικό ρεσιτάλ. Το «παιδί – θαύμα» των ευρωπαϊκών γηπέδων σκόραρε δις στο 3-0 των Βεστφαλών, και έφτασε τα 16 γκολ στις 12 πρώτες του εμφανίσεις στη διοργάνωση. Στον ίδιο αριθμό συμμετοχών ο Μέσι είχε πετύχει δύο τέρματα. Και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, κανένα.
Με το πρώτο του χθεσινό (Τρίτη) γκολ ο Χάαλαντ κατέρριψε ένα σπουδαίο ρεκόρ. Κανείς άλλος παίκτης στα χρονικά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν είχε συμπληρώσει 15 τέρματα σε μόλις 12 ματς. Ο Ρούουντ φαν Νίστελροϊ και ο Ρομπέρτο Σολδάδο χρειάστηκαν 19 παιχνίδια, ο Χάρι Κέιν 20, ο Μέσι 29 και ο Κριστιάνο 51. Κάποιοι θρύλοι του παρελθόντος, όπως ο Ρονάλντο (ο Βραζιλιάνος) και ο Ζινεντίν Ζιντάν, δεν πρόλαβαν να πετύχουν τόσα γκολ σε όλη τους την καριέρα – σταμάτησαν στα 14.
Ο νορβηγός «στράικερ» σκοράρει με την ίδια, απίστευτη ευκολία και στην Μπουντεσλίγκα. Στην πιο πρόσφατη αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος σημείωσε τέσσερα από τα πέντε τέρματα της Ντόρτμουντ επί της Χέρτα στο Βερολίνο. Εφτασε, στο σύνολο, τα 10 γκολ – ακριβώς τα μισά απ’ όσα έχει καταγράψει στο ενεργητικό της η ομάδα του. Ο «πιτσιρικάς», που έκλεισε τα 20 τον περασμένο Ιούλιο, έχει κάνει τον ποδοσφαιρικό κόσμο να τρίβει τα μάτια του. Παρά το γεγονός οτι είχε δείξει τις… άγριες προθέσεις του από τα 17 του. Πρώτα στη Μόλντε, έπειτα στη Ζάλτσμπουργκ και εφέτος στην Ντόρτμουντ. Τον περασμένο Ιανουάριο, στο ντεμπούτο του στη Γερμανία, είχε περάσει ως αλλαγή στο παιχνίδι με την Αουγκσμπουργκ, και είχε σκοράρει τρεις φορές σε μόλις 19 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα. Ηταν το πιο γρήγορο «χατ-τρικ» σε παρθενική εμφάνιση ποδοσφαιριστή στην Μπουντεσλίγκα, επίδοση που του χάρισε μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες.
Πριν από μερικές μέρες κατέκτησε το «Golden Boy» για το 2020, το βραβείο που απονέμει κάθε χρόνο η Tuttosport στον καλύτερο παίκτη του Κόσμου κάτω των 21 ετών. Εγινε ο πρώτος Σκανδιναβός που τιμάται με τη συγκεκριμένη διάκριση, αφήνοντας πίσω του τους Ανσού Φάτι (Μπαρτσελόνα), Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ), Αλφόνσο Ντέιβις (Μπάγερν Μονάχου) και Μέισον Γκρίνγουντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).
Το «φαινόμενο Χάαλαντ» δεν οφείλεται μόνο στο σπάνιο ταλέντο του νεαρού παίκτη να «βλέπει δίχτυα», αλλά και στην εργατικότητά του. Επίσης, στην αυτοπειθαρχία του. Μέσα σε 15 μήνες το ψηλόλιγνο αγόρι έγινε ένας γεροδεμένος άντρας, καταφέρνοντας να αποκτήσει πάνω από 10 κιλά μυικής μάζας. Ακολούθησε πιστά ένα πρόγραμμα εκγύμνασης και διατροφής, παρόμοιο με εκείνα που εφαρμόζει ο Κριστιάνο, ο οποίος είναι το ίνδαλμά του. Οπως ο πορτογάλος σούπερ-σταρ, καταναλώνει 3.000 θερμίδες τη μέρα, σε έξι μικρά γεύματα, που περιλαμβάνουν κοτόπουλο και ψάρι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά, γάλα και φρούτα. Πίνει χυμούς, σκέτο καφέ και πολύ νερό – ποτέ αλκοόλ και αναψυκτικά. Η μόνη… αμαρτωλή απόλαυση που επιτρέπει στον εαυτό του, πού και πού, είναι μερικά κομμάτια πίτσας. Επίσης, κοιμάται τουλάχιστον εννέα ώρες κάθε μέρα.
Είναι ένα «τέρας» της φύσης. Εχει φοβερή δύναμη, αλτικότητα, αλλά και «εκρηκτικότητα» δυσανάλογη με το ύψος του (1,94μ). Στον αγώνα της Ντόρτμουντ με την Παρί Σεν Ζερμέν, σε ένα σπριντ 60 μέτρων από την άμυνα στην επίθεση, η ταχύτητά του μετρήθηκε στα 6 δευτερόλεπτα και 64 δέκατα, όταν το παγκόσμιο ρεκόρ γι’ αυτήν την απόσταση είναι 6″:34!
Το όνειρό του είναι -άκου να δεις- να κατακτήσει τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Λιντς! Είναι η ομάδα στην οποία μεσουράνησε ο πατέρας του, Αλφ – Ινγκε Χάαλαντ, προτού πέσει θύμα μιας «βεντέτας» με τον Ρόι Κιν. Σε έναν αγώνα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 1997, το… δολοφονικό τάκλιν του Νορβηγού έστειλε τον θρυλικό Ιρλανδό στο νοσοκομείο, με ρήξη χιαστού. Τρία χρόνια αργότερα (ο Χάαλαντ έπαιζε, πια, στη Μάντσεστερ Σίτι), ο Κιν του ανταπέδωσε το χτύπημα. Το γόνατό του δεν έγινε, ποτέ, εντελώς καλά. Οταν τραυματίστηκε και στο άλλο, το 2001, αναγκάστηκε να αποσυρθεί πρόωρα, στα 30 του.
Οταν επέστρεψε στη Νορβηγία, ο Ερλινγκ ήταν τριών ετών. Στα πέντε του τον έγραψε στην ποδοσφαιρική Ακαδημία της Μπρίνε, όπου είχε μαθητεύσει και ο ίδιος. Παρακολουθώντας βίντεο με την καριέρα του πατέρα του, καθώς μεγάλωνε, ο Χάαλαντ τζούνιορ απέκτησε μια ιδιαίτερη σχέση με την Πρέμιερ Λιγκ. Είναι πολύ πιθανό, η Αγγλία να είναι ο επόμενος προορισμός του. Στο Ντόρτμουντ, πάντως, δεν θα μείνει για πολύ…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News