410
Οι αυστραλιανές εφημερίδες -οι ψηφιακές εκδόσεις τους δηλαδή- αποκλείστηκαν από το Facebook | AAP Image/Lukas Coch/via REUTERS

Το Facebook απέκλεισε τους Αυστραλούς από τις ειδήσεις

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 10:36
Οι αυστραλιανές εφημερίδες -οι ψηφιακές εκδόσεις τους δηλαδή- αποκλείστηκαν από το Facebook
|AAP Image/Lukas Coch/via REUTERS

Το Facebook απέκλεισε τους Αυστραλούς από τις ειδήσεις

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 10:36

Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους χρήστες του Facebook στην Αυστραλία το πρωί της Πέμπτης, όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να δουν μέσω της πλατφόρμας ειδήσεις.

Το Facebook αποφάσισε απροειδοποίητα να αποκλείσει από τις 18 Φεβρουαρίου τους αυστραλούς χρήστες του από την κοινή χρήση ενημερωτικού περιεχομένου. Η κίνηση αυτή αποτελεί «αντίμετρο» στον νόμο που βρίσκεται προς ψήφιση στην Αυστραλία, ο οποίος θα υποχρεώνει τους ψηφιακούς κολοσσούς (Google, Facebook κ.λπ.) που δημοσιεύουν-αναπαράγουν ενημερωτικό περιεχόμενο να καταβάλλουν κάποιο (υψηλό) τίμημα.

Το Facebook υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος τού ζητάει να πληρώσει για κάτι που η εταιρεία ούτε ζήτησε να πάρει ούτε έχει αποκτήσει παράνομα ούτε και εκμεταλλεύεται.

Όπως ανέφερε το BBC, εκτός από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, αποκλεισμένα ήταν και πολλά κυβερνητικά sites από όλο τον κόσμο, καθώς και ιστότοποι υγείας και έκτακτης ανάγκης, αλλά το Facebook ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για λάθος που θα διορθωθεί.

H σελίδα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αποκλείστηκε και αυτή (AAP Image/Lukas Coch/via REUTERS)

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε επίσης ότι προέβη σε ολικό αποκλεισμό των ενημερωτικών ιστοσελίδων, επειδή, όπως λέει, ο νόμος που έχει τεθεί προς ψήφιση είναι ασαφής για το τι επιτρέπεται να δημοσιεύεται και το τι όχι, οπότε ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν γενικό αποκλεισμό.

Η κυβέρνηση της Καμπέρα αντέδρασε άμεσα, επικρίνοντας την απόφαση του Facebook να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση και μάλιστα απροειδοποίητα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον χαρακτήρισε την ενέργεια της εταιρείας «αλαζονική» και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να φοβηθεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι είχε επικοινωνήσει πριν από λίγες ημέρες με τον ιδρυτή και αφεντικό της πλατφόρμας Μαρκ Ζάκερμπεργκ, χωρίς ο τελευταίος να του κάνει κάποια αναφορά για τις προθέσεις του. «Τα σημερινά γεγονότα αποδεικνύουν σε όλους τους Αυστραλούς την τεράστια δύναμη στην αγορά αυτών των ψηφιακών γιγάντων» σχολίασε ο Φράιντενμπεργκ.

Η χρήση περιεχομένου ειδήσεων από τις εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών αποτελεί τα τελευταία χρόνια θέμα τριβής, καθώς θησαυρίζουν με τον κόπο των άλλων. Κυβερνήσεις αλλά και παραγωγοί ενημερωτικού περιεχομένου –δηλαδή τα παραδοσιακά και μη ΜΜΕ και εκδοτικοί όμιλοι– συχνά διαμαρτύρονται για αυτή τη ληστρική πρακτική. Και βεβαίως για το γεγονός ότι αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί χρησιμοποιούν το περιεχόμενο για να γιγαντώνονται ακόμα περισσότερο.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, έχουν υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμοί και συμφωνίες ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη. Πριν από λίγες ημέρες, η Google ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μια συμφωνία με την News Corp του Ρούπερτ Μέρντοκ αλλά και την APIG, την κύρια επαγγελματική οργάνωση του γαλλικού Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...