683
Μπίρα, Σερβία και Euro στη Γερμανία | REUTERS/Christian Mang

Το Euro της μπίρας

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουνίου 2024, 16:16
Μπίρα, Σερβία και Euro στη Γερμανία
|REUTERS/Christian Mang

Το Euro της μπίρας

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουνίου 2024, 16:16

Το εθνικό ποτό των Γερμανών ρέει άφθονο, παντού: μέσα και έξω από τα γήπεδα, στα σημεία συγκέντρωσης των οπαδών κάθε ομάδας, στους δρόμους και τις πλατείες, στα μαζικά μέσα μεταφοράς, ακόμη και στις συνεντεύξεις Τύπου. Μπίρα που πίνεται, αλλά και μπίρα που… χύνεται. Πάνω σε φιλάθλους, ποδοσφαιριστές, προπονητές και δημοσιογράφους, οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα λάπτοπ τους από τη «βροχή».

Ενας από τους επίσημους χορηγούς του τουρνουά είναι η γερμανική ζυθοποιία, Bitburger. Στα σταντ πώλησης φαγητού και ποτών, που φέρουν το logo του Euro 2024, υπάρχουν μόνο δικές της μπίρες. Πωλούνται προς 7 ευρώ (τα 500ml). Περιορισμοί, δεν υπάρχουν. Μπορείς να αγοράσεις όσες θέλεις, και να τις πιεις στους χώρους του γηπέδου. Με σπάνιες εξαιρέσεις. Στην υψηλής επικινδυνότητας αναμέτρηση της Αγγλίας με τη Σερβία στο Γκελζενκίρχεν, επιτρεπόταν η πώληση μπίρας με 2% αλκοόλ – όχι της κανονικής (4,8%). Η UEFA δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα ισχύσει το ίδιο και στον αγώνα της Κυριακής, στον οποίο η Αγγλία θα αντιμετωπίσει τη Σλοβακία στη φάση των «16».

Οι Αγγλοι, όμως, δεν διαμαρτύρονται. Είναι ευτυχισμένοι, τονίζει το Athletic, καθώς απολαμβάνουν μια ελευθερία που στη χώρα τους έχουν στερηθεί επί δεκαετίες – από το 1985. Στο εξής, από τη σεζόν 2024-2025, αυτό θα αλλάξει, όμως στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ θα διατίθεται μόνο μπίρα χωρίς αλκοόλ, όπως προβλέπει σχετική συμφωνία της διοργανώτριας Αρχής του αγγλικού πρωταθλήματος με την Guinness.

Στα γήπεδα της Ισπανίας και της Γαλλίας, το αλκοόλ απαγορεύεται. Στη Σερβία πωλείται έξω από τα στάδια έως και δυο ώρες πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης υπάρχουν παρόμοιοι ή άλλοι περιορισμοί. Αλλά όχι στη Γερμανία. Εκεί αποτελεί παράδοση, οι θεατές να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο με ένα ποτήρι (κανονικής) μπίρας στο χέρι. Σχεδόν όλοι οι γερμανικοί σύλλογοι Α’ και Β’ Κατηγορίας έχουν για χορηγό κάποια ζυθοποιία. Το γήπεδο της Σάλκε έχει συνδεθεί με μια τέτοια, με έναν σωλήνα 5 χιλιομέτρων.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φαγητού και ποτού, η UEFA συνηθίζει να σέβεται τους κανόνες των χωρών που φιλοξενούν τις διοργανώσεις της. Το ίδιο έκανε και τώρα, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν διάφορες εθνικές ομοσπονδίες. Προτού οι άγγλοι οπαδοί ταξιδέψουν στη Γερμανία, γράφει το Athletic, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιούσε ότι η γερμανική lager είναι πολύ δυνατή. Ωστόσο, οι ανησυχίες που αφορούσαν την υπερκατανάλωση μπίρας, μέχρι στιγμής, έχουν διαψευστεί. Οι συλλήψεις είναι ελάχιστες, και για μεμονωμένα επεισόδια.

Αλλο είναι το πρόβλημα: τα πλαστικά ποτήρια. Μεγάλος μπελάς. Σε ένα πεντακάθαρο (κατά τα λοιπά) περιβάλλον, θα τα δεις πεταμένα παντού. Υπάρχει, όμως, και κάτι χειρότερο. Κάποιοι δεν τα πετούν μόνον όταν αδειάσουν. Οι παίκτες που εκτελούν κόρνερ, έχουν υποφέρει. Ρωτήστε τον Αντουάν Γκριζμάν, τον Τόνι Κρόος, τον Λορέντσο Πελεγκρίνι…

Το ίδιο και οι τερματοφύλακες. Στο ματς της Δανίας με τη Σερβία, ο Κάσπερ Σμάιχελ χρειάστηκε τη βοήθεια των συμπαικτών του για να καθαρίζει τη μεγάλη του περιοχή μετά τους… βομβαρδισμούς από την εξέδρα. Τρία (μισογεμάτα) πλαστικά ποτήρια πετάχτηκαν εναντίον του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, όταν ο προπονητής της Αγγλίας πλησίασε τους οπαδούς της ομάδας του για να τους χαιρετήσει, μετά το 0-0 με τη Σλοβενία. Οσοι δημοσιογράφοι κάθονται στα χαμηλότερα καθίσματα, εμφανίζονται μούσκεμα στις συνεντεύξεις Τύπου.

Τρεις εθνικές ομοσπονδίες (Κροατίας, Σκωτίας και Αλβανίας) έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμο για τέτοιου είδους περιστατικά. Το ίδιο θα συμβεί και με την αγγλική. Υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κάνει η UEFA για αυτή την κατάσταση; Εκπρόσωπός της, που ρωτήθηκε την Τρίτη από το Athletic, απάντησε ότι δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση, προτού μελετηθούν οι αναφορές των παρατηρητών που υπήρχαν στα γήπεδα, στους αγώνες των ομίλων.

Μια λύση θα ήταν, τα πλαστικά ποτήρια να χρεώνονται, και οι φίλαθλοι να παίρνουν πίσω αυτά τα χρήματα όταν τα επιστρέφουν. Την πολιτική αυτή, που εφάρμοσε πρώτη η Μπάγερν Μονάχου τη σεζόν 2018-2019, την έχουν υιοθετήσει πολλοί γερμανικοί σύλλογοι. Κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, η μπίρα δεν θα λείψει από τη συνέχεια της γιορτής. Το ποδόσφαιρο είχε χρόνια να δει αυτή την υπέροχη εικόνα: αντίπαλους οπαδούς να τα πίνουν μαζί σε μπιραρίες, πάρκα και πλατείες κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό. Το Euro 2024 μοιάζει με ένα πολύχρωμο φεστιβάλ, στο οποίο οι επισκέπτες θέλουν, πρωτίστως, να περάσουν καλά. Και το αλκοόλ, φαίνεται πως βοηθάει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...