395
Η αλεπού λίγο πριν αφεθεί ελεύθερη για το... ταξίδι της ζωής της | Facebook

Το επικό ταξίδι μιας αλεπούς από τη Νορβηγία έως τον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 22:17
Η αλεπού λίγο πριν αφεθεί ελεύθερη για το... ταξίδι της ζωής της
|Facebook

Το επικό ταξίδι μιας αλεπούς από τη Νορβηγία έως τον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 22:17

Άφωνους άφησε τους ερευνητές του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου μια αρκτική αλεπού, η οποία διένυσε πάνω από 3.500 χλμ, από τη Νορβηγία στον Καναδά, σε 76 μέρες.

Σύμφωνα με την Guardian, στο ζώο είχε τοποθετηθεί μια συσκευή εντοπισμού τον Ιούλιο του 2017.

Στις 26 Μαρτίου του 2018 η αλεπού αναχώρησε από το Σπίτσμπέργκεν, στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.

Μετά από ταξίδι 21 ημερών πάνω στον θαλάσσιο πάγο, και έχοντας διανύσει 1.512 χλμ, η αρκτική αλεπού έφτασε στη Γροιλανδία στις 16 Απριλίου 2018.

Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά συνέχισε το ταξίδι της μέχρι τη νήσο Έλσμιρ στον Καναδά, όπου έφτασε στις 10 Ιουνίου (σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη) προτού συνεχίσει, με πιο αργούς ρυθμούς, προς τον βορρά, μέχρι την 1η Ιουλίου.

Όταν έφτασε στον τελικό προορισμό της στο νησί, σύμφωνα με τη δημοσίευση των ερευνητών, είχε διανύσει συνολικά 3.500 χλμ.

Η διαδρομή που διένυσε η αλεπού, πάνω από τον πάγο του Αρκτικού Κύκλου

«Αρχικά δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τα δεδομένα ήταν αληθινά» αναφέρει η Εβα Φουγκλέι, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρακολουθούσε την αλεπού.

Στην έκθεση που δημοσίευσαν οι ερευνητές με τίτλο «Το μακρύ ταξίδι μιας θηλυκής αλεπούς πάνω στον θαλάσσιο πάγο», το ινστιτούτο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη διαδρομή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η διάρκειά της και η ταχύτητά της ήταν τέτοια, που οι ερευνητές πίστεψαν αρχικά ότι κάποιος είχε βγάλει το κολάρο με τη συσκευή εντοπισμού από το ζώο και το είχε βάλει… σε πλοίο!

«Όμως όχι, δεν υπάρχουν πλοία που να φτάνουν τόσο βαθιά στον πάγο. Έτσι αποφασίσαμε να παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της αλεπούς», εξηγεί η Φουγκλέι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το κολάρο μετέδιδε δεδομένα κάθε μέρα για περίπου 3 ώρες.

Διασχίζοντας τον θαλάσσιο πάγο και τους παγετώνες, η αλεπού κινούνταν με μέση ταχύτητα 46,3 χλμ την ημέρα.

Υπήρχαν όμως και μέρες που διένυε πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Όταν βρισκόταν στην βόρεια Γροιλανδία, κάλυψε σε ένα 24ωρο σχεδόν 155 χιλιόμετρα.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πρόκειται για την ταχύτερη μετακίνηση που έχει καταγραφεί ποτέ στο συγκεκριμένο είδος», αναφέρει η Φουγκλέι στην έκθεση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ταχύτητα που καταγράφηκε κάποιες μέρες οφείλεται στο γεγονός ότι η αλεπού μπορεί να χρησιμοποιούσε τον πάγο ως… «μεταφορικό μέσο».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian, η τύχη της αλεπούς αυτή τη στιγμή είναι άγνωστη, αφού η συσκευή εντοπισμού της σταμάτησε να λειτουργεί τον Φλεβάρη του 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...