357
Δέντρα που έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, στο Κουίνσλαντ | EPA/JASON O’BRIEN

Το Ελ Νίνιο χτυπά την Αυστραλία: Τουλάχιστον 10 οι νεκροί από «πρωτοφανή» καταιγίδα

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2023, 10:40
Δέντρα που έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, στο Κουίνσλαντ
|EPA/JASON O’BRIEN

Το Ελ Νίνιο χτυπά την Αυστραλία: Τουλάχιστον 10 οι νεκροί από «πρωτοφανή» καταιγίδα

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2023, 10:40

Ακόμα ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο χτύπησε την Αυστραλία, αυτή τη φορά στην ανατολική ακτή, όταν μία σφοδρή καταιγίδα με έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση καθώς και ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε θανάτους, πλημμύρες και πτώση πολλών δέντρων.

Η πρωτοφανής, όπως την χαρακτήρισαν, καταιγίδα -σπάνια για καλοκαίρι στην Αυστραλία- προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους ένα κορίτσι εννέα ετών, στις επαρχίες Κουίνσλαντ και Βικτόρια.

Περισσότερα από 80.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Οι ζημιές ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο σφυροκοπά την Αυστραλία

Η Αυστραλία είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη που επηρεάζονται άμεσα και έντονα από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο ξεκινά από την υπερθέρμανση των υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά  του Περού, και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό Ελ Νίνιο θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί, και οι επιπτώσεις του γίνονται ολοένα και πιο αισθητές όσο περνά ο καιρός. Συνήθως, το φαινόμενο διαρκεί ένα με δύο χρόνια και ακολουθείται από το Λα Νίνια, ένα άλλο μετεωρολογικό φαινόμενο, συνήθως μικρότερης ισχύος με αντίθετες συνέπειες.

Ομως, το φετινό Ελ Νίνιο δεν αποκλείεται να διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα.

«Οταν παρατηρούμε τα φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού και συνθέτουμε το παζλ, είναι εμφανές ότι διανύουμε μία περίοδο έντονων κλιματικών επιπτώσεων», είπε στο Reuters ο Σάιμον Μπράντσοου, επικεφαλής των ερευνών στο Κλιματικό Συμβούλιο, έναν ανεξάρτητο οργανισμό στην Αυστραλία.

Νεκροί σε ναυάγιο σκάφους

Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ένα γιοτ με 11 επιβαίνοντες ,ναυάγησε κοντά στο Μπρίσμπεϊν, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων από πνιγμό, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι υπόλοιποι οκτώ επιβαίνοντες, που είχαν βγει για ψάρεμα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, στο Γκίμπι, στην ανατολική Αυστραλία, δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν τις «κατάπιε» ένα μεγάλο στόμιο απορροής ομβρίων υδάτων, το οποίο «εξερευνούσαν» μαζί με μια τρίτη γυναίκα, η οποία επέζησε.

Το εννιάχρονο κορίτσι παρασύρθηκε από νερά και βρέθηκε νεκρό σε δρόμο κοντά στο σπίτι της.

Νεκρό βρέθηκε επίσης ένα ζευγάρι που έκανε κάμπινγκ στην εξοχή, στην Βικτόρια.

Η περιφέρεια της Κουίνσλαντ εξακολουθεί να απειλείται από «επικίνδυνες» καταιγίδες, πλημμύρες που δημιουργούν «κίνδυνο θανάτου», χαλάζι «γιγαντιαίου μεγέθους» και «καταστροφικές» ριπές ανέμου», προειδοποίησε η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...