Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αναστολή –επί έναν μήνα– της υποβολής αιτήσεων ασύλου (εδώ) από παράνομα εισερχόμενους στη χώρα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) όσο και στο εξωτερικό (Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ, Διεθνής Αμνηστία, σχολιαστές σε γνωστά μέσα ενημέρωσης κ.ά.).
Βασικό τους επιχείρημα, ότι η απόφαση παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, καθώς και ότι δεν είχε καμία νομική βάση (εννοώντας την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας για την κατάσταση «πολιορκίας» στα σύνορα της χώρας).
Σύμφωνα ωστόσο με το dikastiko.gr, το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ασύλου.
Τη σχετική διαδικασία κίνησαν ενώπιον του ΕΔΔΑ, τρεις σύροι υπήκοοι, οι οποίοι με την υποστήριξη τούρκου δικηγόρου κατέθεσαν προσφυγή, ζητώντας προστασία από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούσαν από το δικαστήριο του Στρασβούργου να λάβει προσωρινά μέτρα κατά της Ελλάδας για την παράνομη –όπως υποστήριζαν– απόφαση αναστολής των αιτήσεων ασύλου.
Παράλληλα το ΕΔΔΑ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την κύρια αίτηση των τριών Σύρων κατά προτεραιότητα.
Από την πλευρά της, η Αθήνα υποστήριξε ότι «από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπονται προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις παρούσες συνθήκες, έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις».
«Είναι προφανές», υπογραμμιζόταν, «ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατέψει την ακεραιότητά του και η κυβέρνηση θα το τηρήσει απολύτως έως ότου αποκατασταθεί η συνήθης κατάσταση στα σύνορα της χώρας. Για τον λόγο αυτόν, η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι μέτρο απολύτως αναγκαίο και εύλογο και ερείδεται στο διεθνές δίκαιο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News