Το ΔΝΤ δεν θέλει τη λιτότητα και ο Τσίπρας τα πλεονάσματα
Αυτή ίσως είναι η οπτικοποίηση της πλήρους σύγχυσης. Από τη μία είναι το μπλογκ του διευθυντή του ΔΝΤ που βάζει ξανά «φωτιά» στο τοπίο, από την άλλη οι εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του.
«Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα». Αυτός είναι ο τίτλος κειμένου γνώμης, που συνυπογράφουν οι Μορίς Ομπστφελντ και Πόουλ Τόμσεν και «ανέβηκε» στις 22:30 (ώρα Ελλάδος) στο μπλογκ που διατηρεί ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου στον επίσημο δικτυακό τόπο του ΔΝΤ.
Ξεκινώντας από τις συστάσεις, ο Μορίς Ομπστφελντ είναι ο Οικονομικός Σύμβουλος και Διευθυντής Ερευνας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Πόουλ Τόμσεν είναι Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Είναι επικεφαλής των προγραμμάτων του ΔΝΤ για την Ελλάδα και την Πορτογαλία και επιβλέπει επίσης τις εργασίες ομάδων άλλων κρατών, περιλαμβανομένης της Ισλανδίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.
Στο κείμενο, λοιπόν, που ανέβηκε στο μπλογκ, οι συγγραφείς υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους ευρωπαίους εταίρους της σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2018, μολονότι το Ταμείο είχε προειδοποιήσει ότι δεν «βγαίνουν».
Παράλληλα, πάντα στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζουν ότι ο τρέχων προϋπολογισμός, που έχει συμφωνηθεί, δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη, ενώ καλούν την Ελλάδα να κάνει περισσότερα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη δομή των φόρων και των δαπανών της -δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει.
«Ισως, με Ηράκλεια προσπάθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταφέρει τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται για να πετύχει ένα έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ. Ομως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και δεν συμβαδίζει με τον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας. Η Οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλο της το φάσμα», υπογραμμίζουν οι Τόμσεν και Ομπστφελντ σε άλλο σημείο, ξεκαθαρίζοντας πως η προηγούμενη εμπειρία του Ταμείου από τη χώρα μας καθιστά ουσιαστικά ανέφικτα τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
«Ανάπτυξη και μέτρα για μετά το 2018 δεν συμβαδίζουν» είπε ο Πρωθυπουργός
Αντίστοιχα, «η ανάπτυξη και μέτρα για μετά το 2018 δεν συμβαδίζουν», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας τη Δευτέρα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, θα μεταφέρει και στις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Σύμφωνα με πηγές του κόμματος ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και το ίδιο περιμένει και από τους Θεσμούς. Σημείωσε ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σημείωσε ότι «σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2019».
Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχε τονίσει ότι το ΔΝΤ απαιτεί μέτρα 4,5 δισ.ευρώ για το 2019: «Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 4,5 δισ. για το 2019. Η θέση του ΔΝΤ στηρίζεται στη δική του εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει δυνατότητα να πιάσει πλεόνασμα 3,5%. Το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ στο να προβλέπει ότι δεν πιάνουμε το πλεόνασμα, το οδήγησε να κάνει λάθος στα πλεονάσματα και για το 2015 και για το 2016. Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σοβαρότητα οικοδομεί συμμαχίες στην Ευρώπη και αξιοποιεί τα ρήγματα», είχε πει ο ίδιος.
Εδώ, είναι προφανές ότι υπάρχει μια τεράστια διάσταση και ένα χάσμα στο τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν ξέρει τι ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τι θέλουν από εμάς οι Θεσμοί;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News