Με τα θέματα της καθημερινότητας ξεκίνησε την Τρίτη η μηνιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος υπενθύμισε στους υπουργούς του ότι «τα μέτρα για την καθημερινότητα προφανώς δεν πάνε διακοπές», ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να συνεχιστεί η δουλειά, παρότι ο ίδιος ευχήθηκε και «καλή ξεκούραση» για λίγες μέρες τον Αύγουστο.
Οπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, στο μέτωπο καταπολέμησης της ακρίβειας, υπάρχουν ενθαρρυντικές ειδήσεις: «Βελτιωμένη εικόνα του πληθωρισμού, μείωση των τιμών πια στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρυσι, είναι κάποιες πρώτες θετικές, αρχικές ενδείξεις ότι το πλαίσιο των μέτρων το οποίο έχουμε θέσει σε εφαρμογή εδώ και αρκετούς μήνες αρχίζει να αποδίδει».
Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος, την Τρίτη ψηφίζεται στη Βουλή η διάταξη για την κατεπείγουσα παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, «ένα σαφές μήνυμα ότι όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες αποδίδονται στη μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, προς όφελος των καταναλωτών».
«Παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε ο Πρωθυπουργός.
Ψηφιακό φροντιστήριο
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τομέα της Παιδείας, τονίζοντας ότι τίθενται σε εφαρμογή μια σειρά από ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, με το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο θα λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο για όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.
«Μια ακόμα σημαντική καινοτομία και βέβαια μια σημαντική ανακούφιση για τις οικογένειες εκείνων των παιδιών που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, αλλά και για πολλά παιδιά τα οποία κατοικούν σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας, όπου εκ των πραγμάτων η πρόσβαση σε φροντιστήριο έχει πολλές δυσκολίες».
Κτηματολόγιο στο σύνολο της επικράτειας εντός του 2025
Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης συζητείται ένα νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «δίνει σημαντική ψηφιακή ώθηση στην κτηματογράφηση, μια εκκρεμότητα… αιώνων η οποία πια βαίνει αισίως προς την ολοκλήρωσή της, με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας εντός του 2025».
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «για πρώτη φορά η χώρα αποκτά οργανωμένο κτηματολόγιο. Αυτό συμβαίνει προφανώς όχι μόνο γιατί πρέπει να συγκλίνουμε με την Ευρώπη, αλλά γιατί πρέπει οι πολίτες να πάψουν να ταλαιπωρούνται από εξαιρετικά περίπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στη μάχη αυτή επιστρατεύουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, δρομολογείται η σύσταση ενός πιο λειτουργικού φορέα, που θα μειώσει και το διοικητικό κόστος αλλά και τον φόρτο εργασίας στο προσωπικό, με έξυπνες ιδέες και λύσεις για το πώς θα διορθώνονται τα έγγραφα και πώς θα επιταχύνονται οι αποφάσεις και τα ζητήματα θα επιλύονται πλέον αμέσως στο Κτηματολογικό Γραφείο κι όχι ύστερα από χρόνια στα δικαστήρια.
Απονομή Δικαιοσύνης
Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, τονίζοντας ότι δικαιώνει απόλυτα την πολιτική της κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα είναι μια από τις εννέα χώρες που παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Θέλω να θυμίσω ότι ο τελικός και μόνος κριτής, αντικειμενικός κριτής για τα ζητήματα του κράτους δικαίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ετήσιες εκθέσεις, τις οποίες εκδίδει για όλα τα κράτη-μέλη».
Το υπουργικό συμβούλιο συζητά μια ακόμη σειρά παρεμβάσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ταχύτερη απονομή της, με παρεμβάσεις στους κώδικες πολιτικής και ποινικής δικονομίας, όσο και στον οργανισμό των δικαστηρίων, στα πλαίσια του νέου δικαστικού χάρτη. Στόχος είναι η ενοποίηση των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων, να καταστεί λειτουργική για όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.
Περιβάλλον
Το υπουργικό απασχολούν την Τρίτη και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικά με την ανακύκλωση αλλά και με την παραγωγή πράσινης ενέργειας.
«Είμαστε πίσω στην ανακύκλωση, αυτή είναι η αλήθεια, και πρέπει να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους θα αυξήσουμε τα εθνικά ποσοστά των ανακυκλωμένων υλικών, με ίδρυση σύγχρονων υποδομών σε όλη τη χώρα αλλά και με ισχυρούς φορείς διαχείρισης αποβλήτων και φυσικά και με δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων», είπε ο Πρωθυπουργός.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στο πεδίο αυτό έχουν ως βασική αρχή, το «πληρώνω όσο ρυπαίνω», ώστε η κοινωνία να μην επιβαρύνεται συνολικά για αμέλειες του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των πολιτών.
Επιπλέον, γίνονται και μια σειρά από απλοποιήσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για άλματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά την τελευταία πενταετία. «Παραπάνω από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται σήμερα από τον ήλιο και από τον άνεμο και αυτό προφανώς έχει πια μια σημαντική προστιθέμενη αξία στη συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το τονίζουμε και να αποκρούουμε, θα έλεγα, και μερικές φορές ένα κύμα αντίδρασης, και στις τοπικές κοινωνίες, κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι απολύτως απαραίτητες, όχι μόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αλλά για να μπορούμε να πετύχουμε σταθερά χαμηλότερες τιμές ρεύματος».
Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την εισήγησή του με μια αναφορά στις φωτιές και τις προσπάθειες των Αρχών στα πύρινα μέτωπα, υπογραμμίζοντας ότι το καλοκαίρι είναι δύσκολο από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών. «Εχουμε μπροστά μας ακόμα έναν πολύ δύσκολο μήνα, τον μήνα Αύγουστο, και προφανώς απαιτείται απ’ όλους μας απόλυτη εγρήγορση. Άρα, οι εικόνες που βλέπουμε από την Καλιφόρνια είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι η κλιματική κρίση δυστυχώς έχει έρθει για να μείνει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News