1618
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μόλις ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου 2017, και αγκαλιάζει τον Ερικ και τη Μελάνια υπό το βλέμμα του Ντόναλντ Τζούνιορ, της Ιβάνκα και της Τίφανι | EPA/SHAWN THEW

Το δίλημμα της οικογένειας Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2024, 10:13
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μόλις ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου 2017, και αγκαλιάζει τον Ερικ και τη Μελάνια υπό το βλέμμα του Ντόναλντ Τζούνιορ, της Ιβάνκα και της Τίφανι
|EPA/SHAWN THEW

Το δίλημμα της οικογένειας Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2024, 10:13

Στις αρχές του 2021 όλα φαίνονταν να έχουν τελειώσει για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε χάσει τις εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν – η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος είχε ηττηθεί, από τότε που ο Τζορτζ Μπους εκδιώχθηκε από τον Μπιλ Κλίντον, το 1992.

Μαζί με την ανατροπή ενός ιδιόρρυθμου «μονάρχη», ήρθε και η κατάρρευση της αυλής του, καθώς οι πιστοί του εγκατέλειψαν το πλοίο που βυθιζόταν, σημείωσε σε εκτενές της δημοσίευμα η Telegraph.

Οι κυριότεροι από αυτούς τους «πιστούς» ήταν η σύζυγός του Μελάνια και η κόρη του Ιβάνκα, οι οποίες φαίνεται πως ήταν στο πλευρό του όσο αποκόμιζαν προσωπικά οφέλη. Αν ο Τραμπ δεν τους ήταν πλέον χρήσιμος, δεν είχαν λόγο να παραμείνουν.

Αλλά τώρα μπορεί να συμβεί αυτό που φάνταζε απίθανο: ο Τραμπ να εκλεγεί για μια δεύτερη θητεία, όσο εφιαλτικό και αν ακούγεται το σενάριο –για όλον τον πλανήτη–, και ορισμένα μέλη της οικογένειάς του βρίσκονται σε αμήχανη θέση.

«Τι θα κάνουν αυτοί οι συγγενείς του;» διερωτάται το δημοσίευμα. Θα κρατήσουν αποστάσεις, καθώς ο Τραμπ είναι μπλεγμένος σε πολλαπλές αγωγές; ‘Η θα επιστρέψουν στην «αυλή» σε περίπτωση που ο βασιλιάς κερδίσει ξανά τον θρόνο του;

Η «εξαφάνιση» της Μελάνια

Θα ήταν μια αξιοσημείωτη στροφή, ιδίως από τη σύζυγό του, την οποία τα ΜΜΕ αποκαλούν «η αγνοούμενη Μελάνια», λόγω της μακράς δημόσιας απουσίας της από το πλευρό του συζύγου της.

Το πρώην μοντέλο από τη Σλοβενία δεν φάνηκε ποτέ άνετη στον ρόλο της Πρώτης Κυρίας, ενώ είχε παίξει ελάχιστο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016. Η επιλογή της να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του διαδικτυακού bullying από τη θέση της Πρώτης Κυρίας προκάλεσε επικρίσεις, καθώς ο νούμερο ένα ιντερνετικός εκφοβιστής ήταν ο ίδιος ο σύζυγός της, υπενθύμισε η βρετανική εφημερίδα.

Είχε επίσης επικριθεί όταν έκλεψε αποσπάσματα από ομιλία της Μισέλ Ομπάμα του 2008, στην ομιλία της στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το 2016. Οσο ήταν στον Λευκό Οίκο περιόρισε τις εμφανίσεις της, ενώ το 2020 πήρε το μέρος του συζύγου της, επαναλαμβάνοντας τους εμμονικούς ισχυρισμούς του ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές.

Πολύ κακή εντύπωση έκανε επίσης το γεγονός ότι δεν καλωσόρισε τη διάδοχό της στον Λευκό Οίκο. Τελικά έφυγε με τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας από οποιαδήποτε άλλη Πρώτη Κυρία στην αμερικανική Ιστορία. Αλλά μήπως στην πραγματικότητα ανακουφίστηκε που ξέφυγε από τα φώτα της δημοσιότητας;

Από τότε που οι Τραμπ έφυγαν από την Ουάσινγκτον, η Μελάνια «εξαφανίστηκε» στο θέρετρο του Μαρ-α-Λάγκο, με κατοίκους του Παλμ Μπιτς, όπως ο Λόρενς Λέιμερ, να παρατηρούν: «Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. Είναι σαν ένα μυστήριο. Σίγουρα συζητιέται».

Η Μελάνια φαίνεται ότι ενδιαφέρθηκε περισσότερο να βγάλει τα δικά της χρήματα, ανεξάρτητα από τον σύζυγό της, παρά να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του. Πρόσφατα έβγαλε σε δημοπρασία μια σειρά από αντικείμενα μέσω της ιστοσελίδας της, συμπεριλαμβανομένων αναμνηστικών «αρχηγού κράτους» – όπως το καπέλο που φορούσε κατά την επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο το 2018.

Πηγές από το περιβάλλον της Μελάνια λένε ότι είναι ιδιαίτερα απρόθυμη να επιστρέψει στον πολιτικό στίβο, επειδή θέλει να προστατεύσει τον 17χρονο γιο της Μπάρον, ο οποίος αυτή τη χρονιά θα στείλει τις αιτήσεις του σε πανεπιστήμια. Η μητέρα του θέλει να τον προστατεύσει από τα νομικά θέματα που αντιμετωπίζει ο σύζυγός της και να τον κρατήσει μακριά από τα ΜΜΕ, καθώς σύντομα θα ενηλικιωθεί.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό για πολύ ακόμα. Ο Τραμπ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και η απουσία της Μελάνια έχει γίνει και πάλι θέμα συζήτησης. Στην Πολιτεία-κλειδί της Αϊόβα οι αντίπαλοι του Τραμπ μοίραζαν φυλλάδια που έδειχναν μια φωτογραφία της Μελάνια με τις λεζάντες «Αγνοείται» και «Εχετε δει αυτή τη γυναίκα;».

Η Μελάνια δεν εμφανίστηκε σε καμία προεκλογική συγκέντρωση του συζύγου της, ούτε βέβαια στις πρόσφατες εμφανίσεις του στο δικαστήριο. Πάντως ο Τραμπ ισχυρίστηκε στο καλωδιακό κανάλι Newsmax ότι τον στηρίζει 100% στην προσπάθειά του να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η ίδια εμφανίστηκε τον Μάιο του 2023 για να μιλήσει στο Fox News Digital. Είπε ότι θα ήταν προνόμιο να υπηρετήσει και πάλι ως Πρώτη Κυρία και ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τον Τραμπ για «να αποκαταστήσει την ελπίδα για το μέλλον και να οδηγήσει την Αμερική με αγάπη και δύναμη».

Το Axios υποστήριξε επίσης ότι η Μελάνια έχει τοποθετηθεί σχετικά με την επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου τού Τραμπ, θέση για την οποία στηρίζει τον συντηρητικό δημοσιογράφο –μέχρι πρότινος του Fox– Τάκερ Κάρλσον, και υποδεικνύοντας ότι θα ήταν πιο πιθανό να παρευρεθεί σε προεκλογικές εκδηλώσεις αν ήταν και αυτός παρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες ο Κάρλσον εθεάθη στη Μόσχα.

Τι θα κάνει η Ιβάνκα

Ενα παρόμοιο δίλημμα αντιμετωπίζει και η Ιβάνκα Τραμπ. Η κόρη του πρώην προέδρου δεν είχε κανένα πρόβλημα να εκμεταλλευθεί το όνομα του πατέρα της στις παλιές καλές εποχές δουλεύοντας για την εταιρεία του, ενώ παράλληλα δημιούργησε τις δικές της (κυρίως αποτυχημένες) σειρές κοσμημάτων, ρούχων και αξεσουάρ.

Αν και κάποτε ήταν ψηφοφόρος των Δημοκρατικών και θεωρούνταν σχετικά φιλελεύθερη, η Ιβάνκα ήταν εκείνη που παρουσίασε τον Τραμπ όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του το 2015, και στη συνέχεια έγινε βασική σύμβουλος του προέδρου, μαζί με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ.

Ωστόσο κράτησε αποστάσεις από την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο το 2021, λέγοντας εκείνες τις χαοτικές ώρες στον πατέρα της να ανεβάσει ένα βίντεο στο οποίο θα καταδίκαζε τους ταραξίες και κάνοντας έκκληση στο Twitter για «ειρηνική» συμπεριφορά από τους εισβολείς.

Την επόμενη χρονιά, όταν κλήθηκε στην επιτροπή που διερευνούσε τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου, παραδέχθηκε ότι δεν πίστευε ότι οι εκλογές του 2020 ήταν κλεμμένες, ούτε ότι υπήρχε βάση στον ισχυρισμό περί απάτης των ψηφοφόρων.

Τον Νοέμβριο του 2022 η Ιβάνκα δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της προεδρικής εκστρατείας του πατέρα της. Σε δήλωσή της ανέφερε ότι αυτή τη φορά επέλεξε να δώσει «προτεραιότητα στα μικρά μου παιδιά και στην ιδιωτική ζωή που δημιουργούμε ως οικογένεια. Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με την πολιτική».

Από τότε, ούτε η ίδια ούτε ο Κούσνερ έχουν εμφανιστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Αντ’ αυτού, μετακόμισαν σε ένα ιδιωτικό νησί κοντά στο Μαϊάμι, το Indian Creek, το οποίο έχει ονομαστεί «καταφύγιο των δισεκατομμυριούχων».

Ισως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν χρειάστηκαν τα χρήματα του Τραμπ. Το 2021 ο Κούσνερ ίδρυσε την εταιρεία Affinity Partners και έλαβε 2 δισ. δολάρια από το δημόσιο επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας. Ως σύμβουλος του Τραμπ ήταν αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής και είχε αναπτύξει σχέσεις με τις ηγεσίες των κρατών της περιοχής.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Κρις Κρίστι, όπως σημειώνει η Telegraph, χαρακτήρισε την πληρωμή αυτή «οικογενειακή δωροδοκία» και η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκίνησε σχετική έρευνα. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για το αντάλλαγμα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον Κούσνερ για τις «υπηρεσίες» που προσέφερε στον πρίγκιπα διάδοχο και στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας όσο όταν στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, το ζευγάρι δεν μπορεί να ξεφύγει για πάντα από την τροχιά του Τραμπ, επισημαίνει η Telegraph –και όχι μόνο επειδή οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να ερευνήσουν όλες τις επιχειρηματικές συναλλαγές του όσο ήταν στην εξουσία, οι οποίες περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τις υποθέσεις της Ιβάνκα και του Κούσνερ. Το να κερδίσει ο Τραμπ μια δεύτερη θητεία είναι ένας πιθανός τρόπος να περιορίσει τις έρευνες αυτές.

Παρότι η Ιβάνκα πάλεψε να ξεφύγει από την υπόθεση αστικής απάτης του πατέρα της –διατηρώντας τον δικό της δικηγόρο, ζητώντας να αποσυρθεί ως κατηγορούμενη και προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να αποφύγει να καταθέσει (με τη δικαιολογία ότι είχε «ανησυχίες για τη φροντίδα των παιδιών της»)– βρέθηκε σε δικαστήριο του Μανχάταν, απαντώντας σε δυσάρεστες ερωτήσεις σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές του Ομίλου Τραμπ.

Είναι μια υπενθύμιση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι εξακολουθεί να είναι δεμένη με τον πατέρα της και ότι μπορεί να είναι πιο ευάλωτη αν δεν συνεργαστεί μαζί του. Υπήρξαν επίσης φήμες ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χαρίσει στον γαμπρό του έναν ρόλο υψηλού κύρους: του υπουργού Εξωτερικών. Αυτό θα έδινε στον Κούσνερ μια σημαντική θέση εξουσίας που θα ενίσχυε τον εγωισμό του.

Οι υπόλοιποι Τραμπ

Μπορεί η Μελάνια να θέλει να κρατήσει τον 17χρονο γιο της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά ο πατέρας του θέλει να χρησιμοποιήσει τον Μπάρον για να μαζέψει ψήφους. Δεν σταματά άλλωστε να καυχιέται για αυτόν στις συνεντεύξεις, από το παρουσιαστικό του και το ύψος του έως την αγάπη του για το ποδόσφαιρο.

Ο Ντόναλντ Τζόυνιορ, ο μεγαλύτερος γιος του Τραμπ, ήταν πάντα στο πλευρό του πατέρα του. Ο 46χρονος είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου Τραμπ και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στις προεδρικές εκστρατείες το 2016 και το 2020. Θεωρείται όμως επισφαλής για τον πατέρα του.

Παραλίγο να προκαλέσει ζημιά στον Τραμπ όταν συναντήθηκε με μια ρωσίδα δικηγόρο που υποσχέθηκε να παράσχει επιβλαβείς πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ στήριξε με πάθος θεωρίες συνωμοσίας. Μίλησε επίσης στη συγκέντρωση που προηγήθηκε της εισβολής στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Σε αντίθεση με άλλα μέλη της οικογένειάς του, έχει ήδη επιστρέψει «στην πρώτη γραμμή» και οι παρατηρητές θεωρούν ότι έχει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά όχι για το άμεσο μέλλον.

Το ίδιο ένθερμος υποστηρικτής του πατέρα του είναι ο μεσαίος γιος του Τραμπ, ο Ερικ, επίσης εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου Τραμπ. Ο 40χρονος Ερικ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 «απάτη», ενώ προώθησε τον ψευδή ισχυρισμό ότι η Antifa (ακροαριστερό κίνημα στις ΗΠΑ) ήταν υπεύθυνη για τις ταραχές στο Καπιτώλιο.

Αφού ο Τραμπ έφυγε από την Ουάσινγκτον, ο Ερικ τον ακολούθησε στη Φλόριντα, αγοράζοντας ένα σπίτι αξίας 3,2 εκατ. δολαρίων στο Τζούπιτερ. Θεωρείται λιγότερο εύστροφος από τον αδελφό του, αλλά είναι με ζήλο αφοσιωμένος στην επανεκλογή του πατέρα τους.

Τέλος, η 30χρονη Τίφανι, η μόνη κόρη του Τραμπ από τη δεύτερη σύζυγό του Μάρλα Μέιπλς, που πάντα βρισκόταν στη σκιά της Ιβάνκα, επίσης στηρίζει τον πατέρα της. Ηταν στο πλάι του στην πρώτη του θητεία, μιλώντας σε δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ παρευρέθηκε στην ομιλία του μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για ανταρσία κατά του αμερικανικού έθνους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...