727
|

Το δάσος με τα 1.000 κυπαρίσσια δίπλα στη θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 19:25

Το δάσος με τα 1.000 κυπαρίσσια δίπλα στη θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 19:25

Ένα μόνο δέντρο μπορεί να απορροφήσει 22kg CO2 ανά έτος και να δημιουργήσει 117kg καθαρού οξυγόνου. Αν οι αριθμοί αυτοί δεν μας κάνουν εντύπωση, ας δούμε έναν άλλο: 9. Τόσα είναι τα χρόνια που έχουμε διορία, για να σταματήσουμε την Κλιματική Αλλαγή, που οδηγεί σε δραματική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη (και αυτή, με τη σειρά της, σε εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας μέσα στον 21ο αιώνα). Η παγκόσμια κοινότητα έχει θέσει στόχους, που πρέπει να επιτύχει έως το 2030 – μετά, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη…

Τα δέντρα, τα δάση, είναι μια καλή άμυνα απέναντι στην επέλαση των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, που ευθύνονται για την Κλιματική Αλλαγή. Δεν αρκούν, όχι μόνο επειδή κάθε χρόνο είναι και λιγότερα (λόγω των πυρκαγιών, των ακραίων καιρικών φαινομένων και της οικιστικής «ανάπτυξης»). Αλλά και επειδή τα αέρια αυτά παράγονται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Από τον τρόπο ζωής μας.

Ένα νέο δέντρο, όμως, είναι μια καλή αρχή. Ένας νέος περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένος πολίτης είναι μια σοβαρή επένδυση. Και ένας άνθρωπος που φυτεύει ένα δέντρο είναι μια υπόσχεση. Στον πολιτισμό μας, στο περιβάλλον, στην αποστολή που ως κοινωνίες έχουμε αναλάβει ή, οφείλουμε να αναλάβουμε: να σώσουμε το «σπίτι» μας. Τον πλανήτη.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, την Πέμπτη 22 Απριλίου, ένα νέο δάσος άρχισε να αχνοφαίνεται ανάμεσα στη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο, σε μια «γυμνή» περιοχή κοντά στη θάλασσα. Ένα δάσος από 1.000 κυπαρίσσια, που φύτευσαν εθελοντές της εταιρείας «Βίκος», σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό «we4all». Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης ήταν μια καλή αφορμή για να λανσάρουν τη νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων της εταιρείας, με την ονομασία «Ο Βοίκος της ζωής μας». Και να στείλουν το μήνυμα, που «πηγάζει» από την ίδια τη δραστηριότητα της εταιρείας και την άρρηκτη σχέση της με το νερό: «Το 70% του πλανήτη μας είναι νερό, εμείς είμαστε νερό και το νερό είναι το σπίτι μας».

Μέσα από αυτή την οικουμενική οπτική, οι πρωτοβουλίες «Ο Βοίκος της ζωής μας» εστιάζουν στο τρίπτυχο που συνθέτουν η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο πολιτισμός και ο εθελοντισμός. Αφορούν, δηλαδή, τρεις πολύ σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, οι οποίοι ταυτοχρόνως αποτελούν οικουμενικές, πανανθρώπινες αξίες.

Και γιατί κυπαρίσσια δίπλα στη θάλασσα; Μια ματιά στα καμμένα των γύρω περιοχών όπου «ξεφύτρωσε» το νέο δάσος, θα μας δώσει την απάντηση. Η επιλογή του κυπαρισσιού είναι απολύτως στοχευμένη, καθώς είναι δύσφλεκτο δένδρο και θα λειτουργήσει ανασχετικά σε πιθανές μελλοντικές καταστροφές. Το σημείο όπου έγινε η δενδροφύτευση έχει και ιστορική σημασία. Στα ανοιχτά της Αναβύσσου το 1944 βυθίστηκε το πλοίο “Όρια” και 4.100 ιταλοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι των Γερμανών, έχασαν τη ζωή τους.

Η we4All είναι μια σύγχρονη ομάδα εθελοντών, η οποία ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2018, μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής, και έθεσε ως στόχο της «να βοηθήσει τη Γη να θεραπευτεί και να θυμίσει στους ανθρώπους ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας προτού να είναι αργά».

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. «Ο Βοίκος της ζωής μας» θα «φιλοξενήσει» μια σειρά από δράσεις που αφορούν στη μείωση των εκπομπών CO2, τη σπατάλη νερού και άλλα θέματα, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτισμικά. Με σεβασμό προς τη φύση, με απόλυτη συνέπεια προς την αειφορία και την καινοτόμο επιχειρηματική αντίληψη της, η εταιρεία δημιούργησε ένα «Βοικοσύστημα ενεργειών και δράσεων», που συμβολίζουν το όραμά της να φτιάξουμε για τις επόμενες γενιές έναν πλανήτη καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε. Με τη βοήθεια της Βίκος, αλλά και του καθενός από εμάς. Άλλωστε, ένα είναι το «σπίτι» και είναι για όλους μας!

Ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς, Sales & Marketing Director της Βίκος, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή δενδροφύτευση είναι η πρώτη από μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που αναλαμβάνουμε με κεντρικό μήνυμα «Ο Βοίκος της ζωής μας». Πιστεύουμε ότι, στην εποχή της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, η επιχειρηματική ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με την κοινωνική ευημερία. Γι’ αυτό θέλουμε, με δράσεις που θα αγκαλιάζουν το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό,  αναδεικνύοντας -πάντα- την αξία του εθελοντισμού, να δώσουμε ένα μήνυμα. Ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας, η προστασία και η ευημερία του είναι καθήκον όλων μας.

Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία μπορούν -από κοινού- να συμβάλλουν στη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και η σημερινή σύμπραξη με την we4All κάνει πράξη την αυτοδέσμευσή μας αυτή».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...