385
Εύγλωττο (παρά τους… αστερίσκους) το σύνθημα στο πανό των διαδηλωτών υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ | REUTERS/Eddie Keogh

Το Brexit, το φάντασμα του λαϊκισμού και ένα δεύτερο δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 17:19
Εύγλωττο (παρά τους… αστερίσκους) το σύνθημα στο πανό των διαδηλωτών υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ
|REUTERS/Eddie Keogh

Το Brexit, το φάντασμα του λαϊκισμού και ένα δεύτερο δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 17:19

Και ο Τραμπ και ο Σαλβίνι και ο υπόλοιπος γαλαξίας των αστέρων του λαϊκισμού όπου Γης γεννήθηκαν από το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Και όσον αφορά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για το Brexit, άλλος υπεύθυνος δεν υπάρχει εξόν από τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον επικεφαλής των Τόρις εκείνη την καθοριστική για τις εξελίξεις στιγμή.

Μόνη λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από την καταψήφιση της συμφωνίας Μέι-Κομισιόν για τη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πλέον μόνο η διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Τις παραπάνω θέσεις του καταθέτει στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο βρετανός δημοσιογράφος Μπιλ Εμοτ, πρώην διευθυντής του περιοδικού Economist.

Ο Εμοτ, αναλύοντας τις ρίζες και το μέλλον της βρετανικής κρίσης, επεκτείνεται στις παρενέργειές της σε παγκόσμιο επίπεδο: «Ο θυμός του (βρετανικού) λαού ξέσπασε με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, και ο αποδιοπομπαίος τράγος ήταν η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Εμοτ πιστεύει ότι «την ελίτ των καιρών μας δεν την αποτελούν αριστοκράτες», αλλά εκείνοι οι οποίοι «έχουν καλή δουλειά». Και, ως εκ τούτου, συγκεντρώνουν τον φθόνο.

Οι ρίζες του λαϊκισμού «φθάνουν έως τη  μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Προκάλεσε μακρά ύφεση στην Ιταλία και αλλού και εξασθένησε την αγοραστική δύναμη της πλειονότητας του πληθυσμού, ακόμη και σε χώρες όπου η οικονομία συνέχισε τυπικά να αναπτύσσεται. Ετσι γεννήθηκε ο λαϊκός θυμός».

Η εφημερίδα τον ρωτά: «Πώς  προέκυψε η δυναμική του Brexit;»

Και ο Εμοτ ρίχνει όλα τα βάρη στον Ντέιβιντ Κάμερον: «Με την καταστροφική απόφαση του Κάμερον να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η δυσφορία των μεσαίων και κατώτερων τάξεων στη Βρετανία ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης, της λιτότητας, των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες». Ο Εμοτ εγκαλεί κιόλας τον πρώην αρχηγό των Τόρις ότι πραγματική πρόθεσή του ήταν μόνο τα κομματικά οφέλη: «Για λόγους κομματικούς, για να κερδίσει τις βρετανικές εκλογές του 2015».

Τώρα πάντως, με διογκωμένα τα αδιέξοδα, το Brexit τελειώνει «με ένα δεύτερο δημοψήφισμα, δεν υπάρχει κάτι άλλο». Σχετικά με αυτό το αναγκαίο δεύτερο δημοψήφισμα, ο Εμοτ έχει και ένα μήνυμα προς τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν: «Ο Κόρμπιν πρέπει να πολεμήσει με την καρδιά του υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να το χάσει για δεύτερη φορά» λέει.

Στο γενικότερο, πέραν της Βρετανίας, πλαίσιο, ο Εμοτ είναι σαφής: «Ο λαϊκισμός τελειώνει μόνο με το να δοθεί στους ανθρώπους ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον – δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...