567
Ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας: Υιοθετεί μάλλον μια ευκαιριακή προσέγγιση στα παγκόσμια προβλήματα, ευνοϊκή για την χώρα του | REUTERS/Willy Kurniawan/Pool

To brand Μόντι λανσάρεται στην ινδική G20

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2023, 08:02
Ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας: Υιοθετεί μάλλον μια ευκαιριακή προσέγγιση στα παγκόσμια προβλήματα, ευνοϊκή για την χώρα του
|REUTERS/Willy Kurniawan/Pool

To brand Μόντι λανσάρεται στην ινδική G20

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2023, 08:02

Για το Νέο Δελχί η Σύνοδος Κορυφής των G20, αυτό το Σαββατοκύριακο, προσφέρει καλή ευκαιρία για παγκόσμιο rebrand, έγραψε η Washington Post και εξηγήθηκε: «Για τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι η διπλωματικού τύπου συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής, η οποία δεν είναι παρά το ραντεβού των 19 κορυφαίων οικονομιών της Γης με την προσθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μεγάλη υπόθεση μάλλον». Η ελάχιστα συγκαλυμμένη ειρωνεία του αμερικανικού μέσου βρήκε γερό πάτημα στις διαφημιστικές πινακίδες με τη φιγούρα του Μόντι, οι οποίες κατέκλυσαν όλη την Ινδία. «Θέλει να δείξει ότι αυτός έκανε την Ινδία μεγάλη δύναμη».

Κατόπιν η Post περιέγραψε τα υπαρκτά επιτεύγματα της Ινδίας, το πληθυσμιακό μπουμ εις βάρος της Κίνας, το νεανικό εργατικό δυναμικό της, την αναμενόμενη ανάπτυξη κατά 7% στο τέλος της εφετινής χρονιάς – αυτό είναι το δεύτερο μπουμ εις βάρος της Κίνας. Αναφέρθηκε και στην πρωτιά της προσελήνωσης στον Νότιο Πόλο, βέβαια. Ομως υπάρχουν και καλύτερα, έγραψε: «Ολα αυτά συνδυάζονται με το αυξανόμενο γεωπολιτικό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την προσέγγιση της Ουάσιγκτον στο Νέο Δελχί παρά τις ανησυχίες της για τον εθνικισμό του Μόντι». Η Post  έκλεισε την παράγραφο με την πρόσφατη επίσκεψη Μόντι στον Λευκό Οίκο και τη νέα ομιλία του στο Κογκρέσο.

Τα της Συνόδου η Post τα προσπέρασε γρήγορα, επικεντρώνοντας στις ηχηρές απουσίες: δεν θα πάνε στο ραντεβού ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ. «Ο Ρώσος δεν διευκρίνισε τον λόγο της απουσίας του, αν και δεν κινδυνεύει να συλληφθεί με το διεθνές ένταλμα σύλληψης εκεί, καθώς η Ινδία δεν συνυπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης. Οι ρωσοϊνδικές σχέσεις δεν είναι, πάντως, το πρόβλημα. Ο Μόντι μίλησε τηλεφωνικώς με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα και έκανε μια θερμή δήλωση περί ‘‘συνεπούς υποστήριξης της Ρωσίας σε όλες τις πρωτοβουλίες της ινδικής προεδρία της Συνόδου των G20’’».

Η επιστροφή στις αμερικανοϊνδικές σχέσεις ήταν ανακλαστική: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήλπιζε να ωθήσει την Ινδία στην κατεύθυνση απομόνωσης της Ρωσίας, όμως το φθηνό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μόσχας παραμένει ισχυρή έλξη για την Ινδία, ακριβώς όπως και οι ρωσικές εξαγωγές όπλων. Περίπου το 85% των ινδικών όπλων είναι ρωσικά. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει από πλευράς G20 κοινή δήλωση καταδίκης της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία». Το κείμενο (κοινής δήλωσης) που ήδη παρουσιάζει η Ινδία δεν είναι ικανοποιητικό, είπε κάποιος ανώνυμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και η Post κατέγραψε τη δήλωσή του.

«Η απουσία του Σι είναι διαφορετική περίπτωση. Αντιμετωπίζει εσωτερικά οικονομικά προβλήματα, ενώ και οι εντάσεις μεταξύ Νέου Δελχί και Πεκίνου έχουν επανέλθει στην επιφάνεια τις τελευταίες εβδομάδες: το υπουργείο Φυσικών Πόρων της Κίνας δημοσίευσε χάρτη διεκδίκησης ορισμένων περιοχών της βορειοανατολικής Ινδίας. Αυτές οι χρονίζουσες εδαφικές διαφορές οδήγησαν σε αιματηρές συγκρούσεις προ τριετίας, με νεκρούς στρατιώτες εκατέρωθεν. Στα σύνορα η κατάσταση παραμένει τεταμένη και η Κίνα δύσκολα θα υποχωρήσει στους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της, λένε και οι ειδικοί της γεωπολιτικής».

Οσον αφορά το στρατόπεδο που διαλέγει η Ινδία, αξιωματούχοι του Μόντι «πρότειναν ανοικτά ότι στόχος τους δεν είναι να ενταχθούν στο δυτικό μπλοκ των χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά να υιοθετήσουν πιο ευκαιριακή προσέγγιση στα παγκόσμια προβλήματα, ευνοϊκή για την Ινδία». Οπορτουνισμός δηλαδή, που στις διεθνείς σχέσεις ισοδυναμεί με το δίκοπο μαχαίρι. Η ένταση με την Κίνα δεν θα οδηγήσει τον Μόντι στη δημοκρατική αγκαλιά της Δύσης. Εχει μπροστά του εκλογές, τον επόμενο χρόνο, και μεγάλη δημοφιλία σήμερα. Ωστόσο «οι έρευνες εκτός Ινδίας δείχνουν ότι οι ερωτηθέντες σε 12 χώρες δεν τον εμπιστεύονται, δεν θεωρούν ότι θα πράξει το δέον για τις παγκόσμιες υποθέσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...