Λίγες ημέρες πριν φύγει το 2015, το BBC δημοσιεύει άρθρο για την οικονομία της Ελλάδας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή κινείται προς το 2016. Το κομμάτι υπογράφεται από τον Τζόντι Μπλουμ, ειδικό για θέματα επιχειρήσεων και ανάπτυξης και ο τίτλος είναι το ίδιο αινιγματικός με την πορεία των ομολόγων και των δεικτών.
Ο Μπλουμ κάνει μια ανασκόπηση στη χρονιά που φεύγει και παρουσιάζει τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η ελληνική οικονομία και οι πολίτες της χώρας, ειδικά το διάστημα πριν επέλθει η συμφωνία με τους εταίρους. «Η Ελλάδα επέζησε, αλλά τώρα, στο τέλος του έτους, είναι ώρα να δούμε εάν πραγματικά η χώρα είναι στον δρόμο προς την πλήρη ανάκαμψη. Παρά την οριακή πλειοψηφία με την οποία περνούσαν τα μέτρα στο ελληνικό κοινοβούλιο και τις ατελείωτες αντιπαραθέσεις, η κυβέρνηση έχει κάνει ένα πρώτο βήμα προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το νέο πακέτο διάσωσης που έλαβε», γράφει χαρακτηριστικά ο άγγλος δημοσιογράφος.
Το εάν η Ελλάδα λάβει την επόμενη δόση του πακέτου από ΕΕ και ΔΝΤ εξαρτάται από την εξοικονόμηση πόρων στο συνταξιοδοτικό που πρέπει να κάνει. Και πρέπει να είναι τεράστια
Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος του BBC απαριθμεί τα όσα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους, τονίζοντας πως όλα αυτά είναι μηδαμινά μπροστά σε όσα έχει να κάνει. Τα έχει υποσχεθεί στους δανειστές άλλωστε.
«Η κυβέρνηση, έχει προχωρήσει με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων με το 51% του ΑΔΜΗΕ να παραμένει στο ελληνικό κράτος, ενώ προωθούνται παράλληλα και άλλες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις. Για παράδειγμα, έχει συμφωνηθεί με τη γερμανική Fraport η παραχώρηση των 14 Περιφερειακών αεροδρομίων. Η Αθήνα έχει αυξήσει μόνο κατά μερικά δισ. τα έσοδά της από τις ιδιωτικοποίησεις σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ λόγω της πολύς μεγάλης γραφειοκρατίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
Ασφαλιστικό και συντάξεις
Και το μεγάλο ζήτημα δεν είναι άλλο από το Ασφαλιστικό και το τι θα γίνει με τις συντάξεις. Οι «πικρές» -όπως τις χαρακτηρίζει ο Μπλουμ- μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και τονίζει πως το ζήτημα των συντάξεων «είναι πολιτικός δυναμίτης». «Περαιτέρω μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και απειλεί να κλονίσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο. Οι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων και όμως αυτά δεν φαίνεται να είναι αρκετά», σχολιάζει.
Και; Το συμπέρασμα;
Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί εάν η Ελλάδα είναι εκτός κινδύνου. Το βασικό είναι πως ναι μεν η κατάσταση είναι σήμερα αρκετά καλύτερη από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η χώρα να πατήσει γερά στα πόδια της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News