648
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανευτυχής με τη κατάκτηση του τροπαίου | REUTERS/Denis Balibouse

Το αστέρι του Τσιτσιπά δεν έχει σβήσει

Sportscaster Sportscaster 15 Απριλίου 2024, 15:16
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανευτυχής με τη κατάκτηση του τροπαίου
|REUTERS/Denis Balibouse

Το αστέρι του Τσιτσιπά δεν έχει σβήσει

Sportscaster Sportscaster 15 Απριλίου 2024, 15:16

Στο χώμα ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ζήσει τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του. Στα… άγια χώματα του Μόντε Κάρλο κατέκτησε το πρώτο του Μάστερς, τον Απρίλιο του 2021, και βροντοφώναξε πως ανήκει στην «ελίτ» του τένις (το σπάνιο ταλέντο του το είχαμε υποψιαστεί όταν θριάμβευσε στα ATP Finals το 2019). Την επόμενη χρονιά κέρδισε εκεί και τον τρίτο από τους πιο αστραφτερούς τίτλους του. Εφέτος διεκδικούσε κάτι πολύ σπουδαιότερο από το «χιλιάρι» τρόπαιο του τουρνουά: μια επανεκκίνηση, έπειτα από τις εφιαλτικές μέρες που πέρασε με τραυματισμούς και οδυνηρές ήττες.

Στην αγαπημένη του διοργάνωση, στην αυλή του σπιτιού του, ο Τσιτσιπάς «απάντησε» στην έντονη αμφισβήτηση που δέχτηκε από τους haters ότι το αστέρι του δεν έχει σβήσει. Την Κυριακή (14/4) νίκησε στον τελικό τον Κάσπερ Ρουντ με 2-0 σετ (6-1, 6-4) και επέστρεψε στους τίτλους. Ο τελευταίος του, μέχρι χθες, ήταν στο 250άρι τουρνουά του Λος Κάμπος (Μεξικό) πριν από 8 μήνες. Χάρη στη νίκη του στο Μόντε Κάρλο φιγουράρει ξανά στο Top-10 της παγκόσμιας κατάταξης (Νο 7), έχοντας πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό άλμα πέντε θέσεων στο ranking.

Ο χθεσινός του αντίπαλος προερχόταν από τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του (στον ημιτελικό είχε αποκλείσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς) και είναι σπεσιαλίστας στη χωμάτινη επιφάνεια – ο «Τσιτσιφάστ» κατέχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση. Αλλά ο κορυφαίος έλληνας τενίστας επικράτησε εμφατικά καταφέρνοντας, μεταξύ άλλων, να σβήσει και τα 8 break-points του Νορβηγού. Στις καλές του μέρες ο Τσιτσιπάς δεν νικά, απλώς. Παίζει εκπληκτικό και θεαματικό τένις.

Στον ημιτελικό τα πράγματα ήταν ακόμη δυσκολότερα για τον Τσιτσιπά. Είχε να αντιμετωπίσει τον Γιανίκ Σίνερ, τον πιο φορμαρισμένο τενίστα αυτή την εποχή, ο οποίος τον είχε κερδίσει εύκολα στις δύο τελευταίες συναντήσεις τους, το 2023. Τον υποχρέωσε στη μόλις δεύτερη ήττα του (25-2) μέσα στο 2024. Η νίκη του Τσιτσιπά επί του 22χρονου Ιταλού (Νο 2) ήταν, ίσως, η σπουδαιότερη την τελευταία διετία. «Μια νίκη που ήθελα να κάνω εδώ και πολύ καιρό», όπως εκμυστηρεύθηκε.

Αμέσως μετά τη λήξη του τελικού ο Τσιτσιπάς έκρυψε το πρόσωπό του στις παλάμες του και ξέσπασε σε δάκρυα. Δεν έκλαψε μόνο από χαρά για τον πρώτο του τίτλο μέσα στο 2024 (και 11ο στην καριέρα του), αλλά και από ανακούφιση. Στο Πριγκιπάτο έπαιξε καταπληκτικό τένις. Εχασε μόλις ένα σετ σε ολόκληρο το τουρνουά. Για πρώτη φορά μετά το 2018 νίκησε τρεις Top-10 αντιπάλους στο ίδιο event. «Θύμισε» σε όλους τον τενίστα που κάποτε έφτασε «μια ανάσα» από το Νο 1 του ranking, και που πριν από τρία χρόνια λίγο έλειψε να σηκώσει το τρόπαιο του Ρολάν Γκαρός.

«Χρειαζόμουν πολύ μια εβδομάδα σαν αυτή, ιδίως μετά τους δύσκολους μήνες που πέρασα», τόνισε. Σε αυτό το χρονικό διάστημα γνώρισε αναπάντεχους αποκλεισμούς, ηττήθηκε από αντιπάλους τους οποίους νικούσε στο παρελθόν όποτε τους συναντούσε, έπαψε να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στους τενίστες που βρίσκονταν ψηλά στο ranking, τραυματίστηκε στον ώμο, κι έπειτα στη μέση. Είδε αρκετούς νέους πρωταγωνιστές των κορτ να τον προσπερνούν με φόρα, να πατούν κορυφές που εκείνος δεν πρόλαβε να κατακτήσει: τον Σίνερ, τον Αλκαράθ, τον Ρούνε… Εχασε τη θέση του στο Top-10 έπειτα από πέντε χρόνια αδιάκοπης παρουσίας. Και παρακολουθούσε όσους «ξεχνούν» πόσο σκληρό είναι αυτό το σπορ, να τον χλευάζουν.

Είχε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι καθοριστικό για το μέλλον του. Η χωμάτινη περίοδος, που εγκαινιάστηκε στο Μόντε Κάρλο, ίσως ήταν η τελευταία του ευκαιρία για την αντεπίθεση που λαχταρούσε. Για να ξαναβρεί τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και να επιστρέψει στο αγωνιστικό επίπεδο στο οποίο ο κόσμος τον καμάρωνε αρκετά χρόνια πριν. Ηταν αρκετοί αυτοί που περίμεναν την αντίδρασή του, τώρα που η μέση του δεν τον ταλαιπωρεί πλέον, όμως οι παραστάσεις του την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ηταν ένα απίστευτο comeback.

Επόμενος σταθμός του, η Βαρκελώνη. Ακολουθούν τα events της Μαδρίτης και της Ρώμης, και η χωμάτινη σεζόν ολοκληρώνεται τον Μάιο με το Ρολάν Γκαρός. Το έχει κυκλώσει στην ατζέντα του δυο φορές. Ως Γκραν-Σλαμ, αλλά και ως τόπο διεξαγωγής του Ολυμπιακού τουρνουά.

Πληγώθηκε πολύ όταν έμεινε εκτός Top-10, όπως δήλωσε στο sdna.gr, αλλά τώρα ονειρεύεται ξανά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...