670
Η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ) χαμογελαστοί, στη συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Τετάρτη στο Σπόρτινγκ | INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το αργό βήμα της Κεντροαριστεράς…

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 17 Δεκεμβρίου 2015, 13:05
Η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ) χαμογελαστοί, στη συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Τετάρτη στο Σπόρτινγκ
|INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το αργό βήμα της Κεντροαριστεράς…

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 17 Δεκεμβρίου 2015, 13:05

Τρεις ήταν οι στόχοι για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συγκέντρωση που διοργάνωσε την Τετάρτη το βράδυ στο γήπεδο του  Σπόρτινγκ.

Πρώτον, να στείλει το μήνυμα ότι η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού προοδευτικού κεντρώου χώρου, παρά τα αργά βήματα που παρατηρούνται και την άρνηση του Ποταμιού να συμπράξει, δεν έχει ανακοπεί.  Αντιθέτως συνεχίζεται πιο εντατικά  και η πρόσκληση παραμένει ανοικτή προς όλους.

Δεύτερον, να ανακόψει εν τη γενέσει τους ορισμένες απόψεις που ακόμη διατυπώνονται, κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι στην ουσία το ΠΑΣΟΚ και υπόλοιπες δυνάμεις (ΔΗΜΑΡ, Σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις, ανένταχτοι) που συνεργάζονται μαζί του. Για τη Φώφη Γεννηματά και τους συνεργάτες της η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα ευρύτερο σχήμα-ομπρέλα στα υπάρχοντα κόμματα, τα οποία δεν υποστέλλουν την σημαία της αυτονομίας τους και την εσωτερική τους λειτουργία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως όταν ακούστηκε το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό», η κυρία Γεννηματά έσπευσε από βήματος να πει ότι «είναι εδώ και η ΔΗΜΑΡ και οι σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις, και οι ανένταχτοι, προοδευτικοί πολίτες…».

Και τρίτον να καταστεί σαφές ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι προσκολλώμενη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικοί παράγοντες, ούτε δεκανίκι της ΝΔ, όπως έχει αρκετές φορές πει η κυρία Γεννηματά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ και στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κοινή τους επιδίωξη είναι να αναδειχθεί ως ο τρίτος πόλος στο πολιτικό σκηνικό. Η κυρία Γεννηματά τόνισε μάλιστα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας το οποίο θα υπηρετήσει μια κυβέρνηση όλων των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και πως για μια τέτοια προοπτική , η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι ανοικτή σε συνεννόηση και διάλογο.

Η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκει α του χαιρετισμού της INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στις τάξεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτιμούν ότι οι στόχοι επετεύχθησαν παρότι δεν επρόκειτο για μια κλασικού τύπου πολιτική εκδήλωση. Ήταν παρόντα όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στα πηγαδάκια έγιναν σχόλια για τη αυτονόητη (πώς αλλιώς;) παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς είχαν διατυπωθεί ψίθυροι ότι διατηρεί αποστάσεις από το εγχείρημα.

Η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία για ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών το προσεχές διάστημα στο Λεκανοπέδιο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση των περιφερειακών οργάνων με εκπροσώπους από όλες τις δυνάμεις.

Με την ομιλία της η κυρία Γεννηματά, επεδίωξε να απευθυνθεί σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και τώρα βλέπουν να πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την οποία απειλούνται τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους που είχε οικοδομηθεί.
Σήκωσε του τόνους της κριτικής στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για κυβερνητικά  ψέματα και διγλωσσία επιστρέφοντας τις κατηγορίες για «συνέπεια στις μνημονιακές επιταγές». «Ας σταματήσει αυτή η σπέκουλα για την δήθεν ασυνέπεια μας», είπε σε ένα σημείο ενώ πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για την κρίση και τα μνημόνια, από το 2001.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο χαιρετισμός του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «στις εκλογές κάναμε ένα βήμα που βρήκε ανταπόκριση. Θέλουμε να κάνουμε το επόμενο. Να γίνουμε ένα μαζικό, κοινωνικό ρεύμα που διεκδικεί αλλαγή των συσχετισμών με έναν ισχυρό πόλο της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Η Δημοκρατική Αριστερά, με τις εμπειρίες της, με το ιστορικό αξιακό της φορτίο, πιστεύει απόλυτα στην προοπτική μιας μεγάλης δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης. Γνωρίζουμε την σημασία ενός ισχυρού προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού χώρου. Κοιτάμε μπροστά. Δεν δειλιάζουμε!»

Αλλά και ο εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατικών κινήσεων, Νίκος Διακουλάκης, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν εκφράζει την αισθητική και τις απόψεις της Αριστεράς με τον τρόπο που κυβερνά, ενώ προχώρησε σε άνοιγμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, προτρέποντας: «Ας αναδείξουμε και ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τις εμπειρίες, το θετικό έργο και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και από τις τρεις περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Για να εμπλουτίσουμε το καινούργιο μας σχέδιο. Για να συνεχίσουμε αφήνοντας οριστικά πίσω τα αρνητικά (…) Χρειάζονται υπερβάσεις από όλους, αφήνοντας πίσω ότι μας χωρίζει, για να προχωρήσουμε, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, όλοι μαζί, την κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...