Οι κάτοικοι του Αμστερνταμ είναι σαστισμένοι μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της δημοτικής αρχής να καταπολεμήσει τη «μάστιγα των ακατάστατων γλαστρών» στην πόλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.
Σύμφωνα με την «Επιχείρηση Δημόσια Γλάστρα», όπως την αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κεντρική συνοικία της ολλανδικής πρωτεύουσας περιορίζει τους κατοίκους σε δύο γλάστρες με διαστάσεις όχι μεγαλύτερες από 50×50 εκατοστά για τον καθένα, κατασκευασμένες από «βιώσιμο» υλικό και τοποθετημένες στον μπροστινό τοίχο των σπιτιών τους.
«Ανεξέλεγκτοι» κήποι με γλάστρες σε θέσεις στάθμευσης και κάτω από δέντρα θα κατασχεθούν, σύμφωνα με ένα υπόμνημα της δημοτικής αρχής. Σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη, η υπεύθυνος του κέντρου της πόλης, Αμελί Στρενς, είπε ότι οι παραμελημένες γλάστρες είναι μη ελκυστικές, βλαβερές για τη βιοποικιλότητα, και καθιστούν τις εγκαταστάσεις λιγότερο προσβάσιμες σε όσους διαθέτουν βοηθήματα κινητικότητας και χρησιμοποιούν καροτσάκια.
Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της «υπερβολικής» τοποθέτησης γλαστρών. «Κάποιοι κάτοικοι τοποθετούν σταδιακά υπερβολικά πολλές γλάστρες στις μπροστινές πόρτες των σπιτιών τους, οι οποίες απειλούν την προσβασιμότητα και προκαλούν τριβές μεταξύ των γειτόνων» ανέφερε.
Κάποιοι κάτοικοι του Αμστερνταμ χαίρονται που η πόλη ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους για τα συνωστισμένα πεζοδρόμια. Αλλοι, ωστόσο, επικρίνουν το σχέδιο, επισημαίνοντας τον τεράστιο όγκο του δημόσιου χώρου που καταλαμβάνουν εγκαταλελειμμένα ή σταθμευμένα ποδήλατα, αδειοδοτημένες βεράντες μπαρ, καθώς και τα σκουπίδια – και τις επιπτώσεις τους στα 22 εκατομμύρια ετήσιων τουριστών που διανυκτερεύουν στην πόλη.
Ο Ρόγκιερ Χάβελαρ, δημοτικός σύμβουλος της Χριστιανοδημοκρατικής Συμμαχίας, είπε στη συνεδρίαση του συμβουλίου ότι ούτε ένα σεντ από τα χρήματα της δημόσιας επιβολής δεν πρέπει να δαπανηθεί για τη βελτίωση της κατάστασης των γλαστρών. «Είναι λάθος προσέγγιση – αν υπάρχει μια γλάστρα που ενοχλεί, απλώς την σπρώχνεις στο πλάι» είπε χαρακτηριστικά. «Σίγουρα δεν εφαρμόζεις 31 επιπλέον κανόνες για μια ολόκληρη συνοικία».
Στους δρόμους του Αμστερνταμ οι κάτοικοι αντιδρούν απορημένοι στα σχέδια του δήμου. Ο 79χρονος Κάρολι Αλμόες, με καταγωγή από την Ουγγαρία, είχε τοποθετήσει έξω από το σπίτι του έναν πάγκο περιτριγυρισμένο από πράσινο, που περιλαμβάνει πλαστικά λουλούδια, σκυλάκια, έναν κάκτο και ένα μίνι δέντρο κλημεντίνης. «Το μέλλον είναι μια πόλη με όλα τα είδη φυτών, ένα είδος τροφικού δάσους» λέει στον Guardian.
Ο Ρόαν Πουχ, από την άλλη, ισχυρίζεται ότι ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων αφαιρέθηκε πρόσφατα από το τοπικό του κανάλι και αντικαταστάθηκε από τον δήμο με δοχεία πρασινάδας, που προσελκύουν μέλισσες και πεταλούδες. «Δύο γλάστρες με φυτά είναι γελοιότητα» λέει στον Guardian. «Δεν δίνει κίνητρο στους ανθρώπους να κάνουν τον δρόμο δικό τους και πιο φιλόξενο για όλους».
Ο Μπερτ Ναπ, πρώην συντάκτης της τοπικής εφημερίδας d’Oude Binnenstad και ακτιβιστής υπέρ της βιωσιμότητας, λέει ότι η έναρξη της καταστολής θα είναι μια «θλιβερή μέρα». «Οι κάτοικοι που αγαπούν το μέρος όπου ζουν, και χαίρονται να το διακοσμούν, είναι άξιοι συγχαρητηρίων» λέει στον Guardian. «Αν δεν επιλέξουν τη σωστή βλάστηση, ο δήμος θα μπορούσε να ακολουθήσει μια καμπάνια ενημέρωσης και ενθάρρυνσης του κόσμου να πρασινίσει τον χώρο με υπεύθυνο τρόπο».
Κάτοικοι με πιο ελεύθερο πνεύμα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες – ακόμα και αν ο δήμος υποστήριζε τη φύτευση απευθείας σε επιτρεπόμενους «πεζοδρομιακούς κήπους», ως πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση. Σε διάφορες γωνίες της πόλης υπάρχουν χώροι με κενές γλάστρες και με σημειώματα του τύπου: «Αγαπητοί γείτονες, αν έχετε ελεύθερα μοσχεύματα ή φυτά, πάρτε μια γλάστρα και τοποθετήστε την εδώ – ακόμα και λίγο πράσινο βοηθάει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News