675
Ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος τον εκβιασμό για τα F-16 με «όπλο» τη Σουηδία και το ΝΑΤΟ | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Το αμερικανικό κατεστημένο δυσφορεί (ξανά) με τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 19:33
Ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος τον εκβιασμό για τα F-16 με «όπλο» τη Σουηδία και το ΝΑΤΟ
| Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Το αμερικανικό κατεστημένο δυσφορεί (ξανά) με τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 19:33

Η υπομονή φαίνεται ότι στερεύει στην Ουάσινγκτον για τον Ερντογάν ακριβώς τη στιγμή που η δικαστική περιπέτεια του αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ έγινε η αφορμή για πανηγυρισμούς στην Αγκυρα καθώς, έστω και προσωρινά, τέθηκε «εκτός του κάδρου». Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ότι ενισχύει αυτομάτως την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει F-16, αλλά τα πράγματα φαίνεται ότι είναι αρκετά πιο περίπλοκα.

Ενας από τους λόγους είναι ότι ο «σουλτάνος» το παρατραβάει με το εκβιαστικό του μπλόκο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό επισημαίνεται σε κύριο άρθρο της Washington Post, όπου τονίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινείται πλέον όχι μεταξύ της μιας ή της άλλης παράταξης εντός της δυτικής συμμαχίας, «αλλά μεταξύ της ίδιας της συμμαχίας και του κύριου ανταγωνιστή της, της Ρωσίας. Eξ ου τα παζάρια και τα παιχνίδια του τα οποία αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρόλου του ως διαμεσολαβητή μεταξύ πόλων εξουσίας -και στην απόσπαση παραχωρήσεων- ακόμη και όταν υπονομεύει τους ίδιους τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ».

Οπως σημειώνουν οι New York Times, μετά από μήνες «έντονου εκνευρισμού» τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ πίστεψαν ότι είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας. Ωστόσο ο Ερντογάν συνέχισε να λέει ότι η Σουηδία έπρεπε να κάνει περισσότερα πριν το τουρκικό κοινοβούλιο ψηφίσει επί του θέματος, μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών του. Η βουλή της γείτονος θα ανοίξει ξανά τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει ασαφές το αν και πότε θα προγραμματιστεί η ψηφοφορία για τη Σουηδία.

Η NYTimes θυμίζουν ότι η μοναδική άλλη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας είναι η Ουγγαρία και ότι οι ούγγροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τουρκίας…

«Η κωλυσιεργία του Ερντογάν είναι μεταδοτική. Προφανώς έχει ενθαρρύνει ένα ακόμη προβληματικό παιδί του ΝΑΤΟ, την Ουγγαρία. Εχοντας υποσχεθεί προηγουμένως ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν απείλησε να την εμποδίσει, εκνευρισμένος από την κριτική της Στοκχόλμης τις αυταρχικές μεθόδους του» σχολιάζει η Washington Post (WP).

Την Τρίτη, όπως μετέδωσε το Reuters, o Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και ο αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν συζήτησαν την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. «Εάν αυτοί (οι ΗΠΑ) τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, το κοινοβούλιο μας θα κρατήσει επίσης τη δική του υπόσχεση. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο «σουλτάνος» σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η WP, στο κύριο άρθρο της εξηγεί την οπτική του Λευκού Οίκου ως εξής: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των F-16, αλλά κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Και η επιρροή του κ. Μπάιντεν στο Κογκρέσο είναι πιο περιορισμένη από την επιρροή του Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο. Τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο Ερντογάν, θέλουν να αρθεί οριστικά το εμπόδιο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν εγκρίνουν την πλήρη συμφωνία για τα F-16».

Ποιος ευνοείται από το αδιέξοδο; Μα προφανώς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. H WP το επισημαίνει και απευθύνεται με αυστηρό ύφος προς τον Ερντογάν:  «Ο Τούρκος ηγέτης θα ήταν φρόνιμο να επανεξετάσει πού βρίσκονται τα συμφέροντά του -με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, των οποίων η συνολική οικονομική δύναμη είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από τη ρωσική, ή με τους πολεμοκάπηλους στο Κρεμλίνο, που αγωνίζονται να κρατήσουν σε λειτουργία την οικονομία υπό το βάρος των δυτικών κυρώσεων;».

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας κλείνει ως εξής: «Η καλύτερη επιλογή του (του Ερντογάν) αλλά και του ΝΑΤΟ, είναι να προχωρήσει με τη συμφωνία που ο Μπάιντεν και βασικά μέλη του Κογκρέσου έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να του προσφέρουν το πακέτο των F-16 μόλις η Τουρκία επικυρώσει επίσημα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Η διατύπωση είναι δηλωτική του εκνευρισμού που προκαλεί η επιλογή του Ερντογάν να ζητήσει «μπροστά» τα F-16, πριν δηλαδή επικυρώσει η Τουρκία την ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...