Ενας από τους πιο πολιτικούς ρόκερ με συνεπή λόγο εδώ και δεκαετίες, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ένωσε τη φωνή του στο κύμα διαμαρτυρίας κατά του ομοφοβικού νόμου της Βόρειας Καρολίνας ο οποίος, στην πράξη, εισάγει διακρίσεις κατά ατόμων με διαφορετική ταυτότητα φύλου.
Ο 66χρονος Σπρίνγκστιν αποφάσισε να ακυρώσει προγραμματισμένη για την Κυριακή συναυλία στο Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας, ενώ ο ίδιος και η μπάντα του, η E Street Band, δηλώνουν ότι θέλουν να δείξουν συμπαράσταση σε όσους διαμαρτύρονται κατά του νόμου.
«Υπάρχουν πράγματα πιο σημαντικά από μια ροκ συναυλία, ένα από αυτά –που συμβαίνει κιόλας αυτήν την ώρα- είναι η μάχη κατά της προκατάληψης και της έλλειψης ανοχής», τονίζει σε σχετικά δήλωση.
Προσθέτει ότι ο νόμος «είναι μια προσπάθεια από ανθρώπους, οι οποίοι δεν αντέχουν την πρόοδο που έχει γίνει στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ανατρέψουν αυτήν την πρόοδο».
«Είναι μια ευκαιρία εγώ και το συγκρότημά μου να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτούς τους αγωνιστές της ελευθερίας», αναφέρει στη ακόμη, λέγοντας ότι στην πολιτεία υπάρχουν πολλές ομάδες που αγωνίζονται κατά της αρνητικής εξέλιξης που φέρνει αυτός ο νόμος.
Ο νόμος πέρασε εσπευσμένα αλλά ήδη καταγράφονται αντιδράσεις και από εταιρείες που αποσύρουν επενδύσεις από την Βόρεια Καρολίνα
H Βόρεια Καρολίνα είναι μια αρχετυπική πολιτεία του αμερικανικού Νότου. Αν ρωτήσεις, ακόμα και τώρα θα σου πουν υπερήφανα ότι είναι η πολιτεία που έχασε τους περισσότερους άνδρες στον αμερικανικό εμφύλιο από την παράταξη των Νοτίων. Μέχρι και πέρυσι η σημαία του Νοτίων – μεταξύ άλλων και σύμβολο υπέρ της δουλείας και των φυλετικών διακρίσεων – υψωνόταν υπερήφανα στους ιστούς των δημόσιων κτιρίων. Την απέσυραν μόνο μετά το μακελειό του Ιουνίου 2015 στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, με δράστη έναν λευκό ρατσιστή που σκότωσε εννέα αφροαμερικανούς σε εκκλησία.
Αλλά η απόσυρση της σημαίας ούτε χωρίς αντιδράσεις έγινε, ούτε ακυρώνει τη βαθιά συντήρηση της πολιτείας.
Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βόρεια Καρολίνα επιδιώκει να ρυθμίσει την χρήση χώρων όπως οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια. Μόνο άτομα που ανήκουν στο βιολογικό φύλο, το οποίο γράφει το ταμπελάκι στην είσοδο, θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εγκατάσταση, στην πράξη αποκλείει μεταξύ άλλων τα διεμφυλικά άτομα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Guardian, απαγορεύει σε τοπικές αρχές από το να δημιουργούν νόμους που θα προστατεύουν άτομα στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητα του φύλου.
Πέρασε από τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές στην πολιτεία και υπογράφτηκε από τον κυβερνήτη Πατ ΜακΚρόι σε μόλις μία ημέρα. Πάντως, τρία άτομα έχουν ήδη προσφύγει εναντίον του σε ομοσπονδιακά δικαστήρια.
Ο νόμος έχει καταδικαστεί και από επιχειρήσεις που εδρεύουν στην πολιτεία. Η Bank of America και η American Airlines, των οποίων τα κεντρικά είναι στο Σαρλότ εξέδωσαν επικριτικές ανακοινώσεις, ενώ, σε μια εντυπωσιακή κίνηση, η PayPal ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα σχέδια της να ανοίξει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο Σαρλότ, στο οποίο υπολογιζόταν ότι θα εργάζονταν 400 άτομα.
Ο Σπρίνγκστιν, το «αφεντικό της ροκ», εδώ και τέσσερις δεκαετίες γράφει τραγούδια με βαθύ και ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο.
Είχε γράψει το «We take care of our own» με μομφή για την κυβέρνηση του Μπους και την αντιμετώπιση του τυφώνα Κατρίνα, αλλά είχε συμμετάσχει και σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής του ίδιου προέδρου το 2003. Το 2009 έπαιξε στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα.
Πολλά χρόνια νωρίτερα, ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του, το βαθιά αντιπολεμικό «Born in the USA» είχε χρησιμοποιηθεί – άθελά του – από την καμπάνια του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984.
Και τώρα η απόφασή του να ακυρώσει τη συναυλία, αποκτά πολιτικές διαστάσεις. Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Μαρκ Γουόκερ έσπευσε να επιτεθεί στον Σπρίνγκστιν χαρακτηρίζοντάς τον «νταή», που «δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News