664
Το χάσμα μεταξύ των θιασωτών της θεωρίας της Δημιουργίας και της επιστημονικά αποδεδειγμένης δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης των ειδών παραμένει βαθύ στις ΗΠΑ | Shutterstock/Gustavo Frazao

Το 40% των Αμερικανών πιστεύει στη θεϊκή δημιουργία του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2023, 08:30
Το χάσμα μεταξύ των θιασωτών της θεωρίας της Δημιουργίας και της επιστημονικά αποδεδειγμένης δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης των ειδών παραμένει βαθύ στις ΗΠΑ
|Shutterstock/Gustavo Frazao

Το 40% των Αμερικανών πιστεύει στη θεϊκή δημιουργία του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2023, 08:30

Ο συντηρητισμός στην κοσμοθεωρία των Αμερικανών ίσως σοκάρει την πλειονότητα των Ευρωπαίων, που ξεχνούν ότι οι ΗΠΑ εποικίστηκαν πριν από σχεδόν έξι αιώνες από πουριτανούς της Γηραιάς Ηπείρου, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις θρησκευτικές διώξεις που υφίσταντο στις χώρες τους.

Η πρόσφατη εκλογή του υπερσυντηρητικού –και φιλοτραμπικού– Ρεπουμπλικανού Μάικ Τζόνσον στη θέση του προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έφερε στο προσκήνιο τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του, που επεκτείνονται και στη θεωρία περί δημιουργίας του Σύμπαντος μέσω θεϊκής παρέμβασης.

Τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν την εκλογή του, οι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος πλανήτης έμαθαν πολύ περισσότερα για την παρελθούσα ρητορική και τις απόψεις του τρίτου στην ιεραρχία για την προεδρία των ΗΠΑ – οι οποίες βασίζονται σε ένα υπόβαθρο που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικάλυψης συντηρητικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Σύμφωνα με την Washington Post, ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση: Την τελευταία δεκαετία ο Τζόνσον υποστήριξε και εργάστηκε για τη δημιουργία ενός θρησκευτικού θεματικού πάρκου στην Πολιτεία του Κεντάκι, με επίκεντρο την αναδημιουργία της Κιβωτού που περιγράφεται στη Βίβλο.

Το θεματικό πάρκο εξυψώνει την ιδέα ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε στη σημερινή μορφή του από τον Θεό πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, και ότι δεν υπήρξε καμία φυσική εξέλιξη που να εμπλέκεται στην εμφάνιση διαφορετικών μορφών ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σάφολκ για λογαριασμό της εφημερίδας USA Today δείχνει ότι η άποψη του Τζόνσον συμπίπτει με τις απόψεις σχεδόν τεσσάρων στους 10 Αμερικανούς – ποσοστό μεγαλύτερο από τις απόψεις όσων λένε, είτε ότι η ανθρώπινη εξέλιξη βοηθήθηκε από τον Θεό, είτε ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν χωρίς την παραμικρή θεϊκή παρέμβαση.

Οπως θα περίμενε κανείς, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι είναι πολύ πιο πιθανό να πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα ήταν αποτέλεσμα θεϊκής δημιουργίας, από ό,τι οι Δημοκρατικοί. Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών λέει ότι ο Θεός ευθύνεται για τη δημιουργία του ανθρώπου, ενώ λίγο λιγότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς πιστεύουν ότι δεν υπήρξε θεϊκή παρέμβαση.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά επικαλύπτονται με άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά, που αντικατοπτρίζουν την κομματική πόλωση της χώρας σε κοινωνικά ζητήματα. Οι νεότεροι Αμερικανοί είναι λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν τη θεωρία της Δημιουργίας για την ανθρώπινη ύπαρξη από ό,τι οι πιο ηλικιωμένοι.

Τα άτομα με μεταπτυχιακά ή άλλα υψηλά πτυχία είναι πιο πιθανό να πιστεύουν στη θεωρία της εξέλιξης, όπως και τα άτομα που εμπιστεύονται περισσότερο τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα NPR και το PBS ως πηγές ειδήσεων. Οσοι δεν έχουν πτυχίο κολεγίου και παρακολουθούν το συντηρητικό κανάλι Fox News είναι πιο πιθανό να ενστερνίζονται τη θεωρία της Δημιουργίας.

Οσοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να υποστηρίξουν τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στις Πολιτείες τους είναι πλειοψηφικά οπαδοί της θεωρίας της Δημιουργίας, σε απόλυτη αρμονία με την ισχυρή υποστήριξή του από τις ομάδες λευκών Ευαγγελικών Χριστιανών σε βάθος χρόνου.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει το γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές και με λίγες εξαιρέσεις, όπως η ηλικία, οι διαχωρισμοί στον αριθμό των θρησκευόμενων και μη –όσων παρακολουθούν τακτικά λειτουργίες εκκλησιών και εκείνων που δεν το κάνουν καθόλου– δεν είναι τόσο δραματικοί.

Υπάρχει μια διαφορά 30 μονάδων μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο δίλημμα «εξέλιξη ή Δημιουργία», και διαφορά μόνον 20 μονάδων όσον αφορά την εβδομαδιαία προσέλευση στην εκκλησία. Από την άλλη, ένα χάσμα 50 μονάδων χωρίζει όσους συνολικά πιστεύουν στην εξέλιξη και εμπιστεύονται το NPR, από εκείνους που εμπιστεύονται το Fox News – αλλά μόνο 25 μονάδες διαφοράς όσον αφορά τη θρησκευτική συμμετοχή.

Ισως η πιο εντυπωσιακή σύγκριση αφορά στο επίπεδο της εκπαίδευσης. Η θεωρία της Δημιουργίας αγκαλιάζεται από διπλάσιο αριθμό ατόμων με πτυχίο γυμνασίου, σε σχέση με εκείνους με μεταπτυχιακό ή άλλο υψηλό πτυχίο – αλλά και οι δύο ομάδες αναφέρουν ότι πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε εβδομάδα σε σχετικά ίδια ποσοστά. Αντίστοιχα μικρή διαφορά χωρίζει τις δύο ομάδες όσων δηλώνουν ότι δεν παρακολουθούν καμία θρησκευτική τελετή.

Παρά την πάροδο σχεδόν έξι αιώνων, ο πουριτανισμός –ως κοινωνική και θρησκευτική θεωρία– καλά κρατεί στην αμερικανική κοινωνία. Η υποστήριξη που παρέχει η θρησκευτική Δεξιά στον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να θεωρείται υποκριτική δεδομένου του lifestyle του πρώην προέδρου, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη στις παραδόσεις των πουριτανών που εποίκισαν τη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...