Η ανακοίνωση της διεξαγωγής του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο αναμένεται να παγιώσει την ατζέντα του Σι Τζινπίνγκ για τα επόμενα χρόνια, ερμηνεύεται ως ένδειξη της «απόλυτης εξουσίας» του κινέζου προέδρου, σύμφωνα με αναλυτές.
Το συνέδριο του ΚΚΚ, το οποίο συγκαλείται μία φορά ανά πέντε έτη, θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου και είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Ο Σι, ο οποίος θεωρείται ο πιο ισχυρός κινέζος ηγέτης μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ και ο οποίος κυβερνά με αυξανόμενο αυταρχισμό από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος στα τέλη του 2012, αναμένεται να εδραιώσει την πολιτική του εξουσία μέσω των διεργασιών αυτών στο κόμμα.
Σύμφωνα με άρθρο του Guardian που υπογράφουν ο Βίνσεντ Νι, ο συντάκτης που καλύπτει τις εξελίξεις στη πολυπληθέστρερη χώρα του κόσμου για τη βρετανική εφημερίδα, και η Ελεν Ντέιβιντσον, ανταποκρίτρια του Μέσου στην κοντινή Ταϊβάν, οι πρόσφατες εσωτερικές και παγκόσμιες προκλήσεις είχαν προκαλέσει ορισμένες αμφιβολίες μεταξύ των παρατηρητών, ωστόσο η κατάργηση του ορίου των δύο προεδρικών θητειών από τον ίδιο, το 2018, συνηγορεί στο ότι ο Σι θα διατηρήσει την εξουσία για μερικά χρόνια ακόμη.
Το συνέδριο θα φέρει κοντά περισσότερα από 2.000 μέλη του κόμματος προκειμένου να εκλέξουν τα νέα στελέχη της 200μελούς Κεντρικής Επιτροπής. Κάποιοι θα προαχθούν στο 25μελές Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και κάποιοι θα βρεθούν στην πανίσχυρη επταμελή Μόνιμη Επιτροπή. Επιπλέον, το συνέδριο θα εξαγγείλει μελλοντικές κατευθύνσεις πολιτικής.
Ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου υποδηλώνει ότι τυχόν εσωκομματικές διαφωνίες έχουν περιοριστεί και ότι είναι πιθανό να έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, προσέθεσε ο Guardian.
Η Δρ Γιου Τζια, ανώτερη ερευνητής για την Κίνα στο Chatham House, ένα think tank διεθνών υποθέσεων στο Λονδίνο, «διάβασε» την εξαγγελία διεξαγωγής του συνεδρίου ως ένα «σίγουρο σημάδι της απόλυτης εξουσίας του Σι μέσα στο κόμμα». Ενδεχομένως ο Σι «κατάφερε να συμφωνήσει με άλλα ανώτερα στελέχη για τους διορισμούς στα κομματικά όργανα καθώς και για το προσχέδιο της πολιτικής διακύρηξης που θα διαβαστεί από τον ίδιο στις 16 Οκτωβρίου», συμπέρανε.
Επίσης η σύγκληση του συνεδρίου σηματοδοτεί «ότι οι όποιες διαφωνίες για την οικονομική πολιτική ή για τη διπλωματία, ξεπεράστηκαν», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί αναλυτές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα παρακολουθήσουν στενά την κομματική συνάντηση, έγραψαν ο Νι και η Ντέιβιντσον.
Αναφερθείς στη σημασία της, ο Ράιαν Μάνουελ, ο ιδρυτής της Bilby, μιας εταιρείας έρευνας τεχνητής νοημοσύνης που ειδικεύεται στην πρόβλεψη κινεζικών κανονισμών, συνόψισε: «Το παρελθόν έχει αποφασιστεί, τρόπος του λέγειν, ενώ τα επόμενα πέντε χρόνια βάση καθορίζονται από τις θέσεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος». Ο ίδιος παρομοίασε τη διαδικασία με μια πολυεθνική εταιρεία που ανακοινώνει μια μαζική συνταξιοδότηση ανώτερων υπαλλήλων και την προαγωγή κατώτερων υπαλλήλων για την αντικατάστασή τους, με τον ανασχηματισμό των θέσεων εργασίας να καθυστερεί, ωστόσο, έως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (NPC) –νομοθετικό σώμα που πραγματοποιεί ετήσιες συνεδριάσεις κάθε άνοιξη– του Μάρτιου του 2023.
Πράγματι, πολλοί από αυτούς που θα αποχωρήσουν από την Κεντρική Επιτροπή θα βρεθούν εκτός του κομματικού οργάνου λόγω των προβλεπόμενων ορίων ηλικίας, έγραψε η βρετανική εφημερίδα. Τις τελευταίες δεκαετίες –συνέχισε το ρεπορτάζ– υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία εντός του κόμματος κατά την οποία μπορούν να προαχθούν ή να παραμείνουν σε κορυφαία πόστα μόνο όσα στελέχη είναι ηλικίας 67 ετών και κάτω, ενώ όσοι είναι άνω των 68 ετών αποσύρονται κατά το επόμενο συνέδριο. Ωστόσο η παράδοση αυτή –αποκαλείται «qi shang ba xia» ή «επτά πάνω, οκτώ κάτω»– δε φαίνεται να αγγίζει τον 69χρονο Σι.
Αλλα μέλη συνταξιοδοτήθηκαν, πέθαναν ή «εκκαθαρίστηκαν» στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων εκστρατειών του κινέζου προέδρου «κατά της διαφθοράς». Σύμφωνα με αναλυτές, ο Σι συγκέντρωσε την πολιτική εξουσία γύρω από τον εαυτό του κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών του, μεταξύ άλλων μέσω αναδιαρθρώσεων του στρατού, ενώ, η προσωπολατρεία γύρω από τον κινέζο πρόεδρο άρχισε να βαθαίνει, κατά το ίδιο διάστημα.
Οι συνομιλητές των Νι και Ντέιβιντσον εκτίμησαν, λοιπόν, ότι ο Σι θα διατηρήσει δύο από τους τρεις τίτλους του σε συνέχεια της κομματικής διάσκεψης: γενικός γραμματέας του ΚΚΚ και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Αναμένεται επίσης ότι θα κρατήσει τον τίτλο του προέδρου μέχρι το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο του επόμενου έτος, οπότε και θα αναλάβει εκ νέου τον ίδιο ρόλο επισήμως.
Για τον Δρ Λινγκ Λι, ειδικό στην κινεζική πολιτική και το δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το συνέδριο που συγκαλείται ανά πενταετία έχει υψηλή σημασία, καθώς «διευκολύνει έναν αναγεννητικό μηχανισμό για την αντικατάσταση των μεγάλων σε ηλικία ηγετικών στελεχών νεότερα, εμποδίζοντας την παράδοση του κόμματος στη γεροντοκρατία». Παράλληλα, «ανανεώνει τη νομιμοποίηση της κεντρικής ηγεσίας του κόμματος στο σύνολό της».
Σε αυτό το πλαίσιο, η καταστολή των διαφωνιών και ο αυξανόμενος έλεγχος στην κινεζική κοινωνία συνεπάγονται ελάχιστη δημόσια αμφισβήτητη του Σι, κατά τους δύο δημοσιογράφους.
Από την άλλη, παρότι το ΚΚΚ έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να διατηρήσει τη σταθερότητα ενόψει του συνεδρίου, το Πεκίνο αντιμετώπισε προκλήσεις, όπως η παραπαίουσα οικονομία που επιδεινώθηκε από μια κρίση στην αγορά ακινήτων, η ταλαιπωρία του πληθυσμού από τις συνεχιζόμενες πολιτικές «μηδενικής Covid», οι περιβαλλοντικές καταστροφές καθώς και οι διαφωνίες με τη Δύση και τους συμμάχους της, κυρίως σε σχέση με την Ταϊβάν.
Στο εσωτερικό, ο Σι έχει ισχυριστεί ότι το κόμμα του έχει εξαλείψει την ακραία φτώχεια επιτυγχάνοντας τον στόχο του για «κοινή ευημερία» ενώ ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις και για την κλιματική κρίση.
Οπως ανέφερε ο Μάνουελ, ο Σι έχει εστιάσει «στην αναζωογόνηση της υπαίθρου» και στις πράσινες πολιτικές. «Πρέπει να λύσει ζητήματα που αφροούν στη μόλυνση νερών και εδαφικών εκτάσεων, τα οποία είναι πιο δύσκολα από τα θέματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και τα πήγε πολύ καλά σε αυτά», είπε. «Η επόμενη πρόκληση είναι δύσκολη: πρέπει να αντιμετωπίσει μια παραπαίουσα οικονομία και την πολιτική της “μηδενικής Covid”. Η επανεξισορρόπηση προς μια πιο πράσινη ανάπτυξη, για να απομακρυνθούμε από τη γιγάντωση της αγοράς ακινήτων, είναι μέρος του πώς θα καταφέρει σε αυτό το πεδίο. Θα χρειαστεί να υπάρξει ένα νέο οικονομικό μοντέλο».
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Guardian σημείωσε ότι η Κίνα υπό τον Σι απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τη Δύση. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, και η απόρριψη των ευθυνών για την υγειονομική κρίση, έκλεισαν τη χώρα στον εαυτό της σε μεγάλο βαθμό. Εξάλλου, η «χωρίς όρια» συνεργασία του Σι με τον Πούτιν, όπως αυτή ανακοινώθηκε στις αρχές του 2022, προκάλεσε περαιτέρω συναγερμό.
Επιπλέον, υπό τη διακυβέρνηση του Σι το Πεκίνο συνέχισε τις επεκτατικές του δραστηριότητες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αύξησε τη στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί κινεζική επαρχία και έχει δεσμευτεί να την ανακαταλάβει με τη βία, εάν χρειαστεί.
Καταλήγοντας, ο Guardian επισήμανε ότι ο Σι δεν έχει εγκαταλείψει την Κίνα από την έναρξη της πανδημίας το 2020 αλλά και τις αναφορές που κάνουν λόγο για σχέδια συμμετοχής του σε διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις μετά το συνέδριο. Μία από τις συναντήσεις στις οποίες ενδέχεται να δώσει το «παρών» είναι η διάσκεψη των G20 στην Ινδονησία τον Νοέμβριο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News