460
Το άλμπουμ Chromatica της Lady Gaga ήταν το δημοφιλέστερο του 2020 σε κασέτα | CreativeProtagon/Shutterstock

Το 2020 έγιναν ξανά μόδα οι κασέτες!

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2021, 17:20
Το άλμπουμ Chromatica της Lady Gaga ήταν το δημοφιλέστερο του 2020 σε κασέτα
|CreativeProtagon/Shutterstock

Το 2020 έγιναν ξανά μόδα οι κασέτες!

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2021, 17:20

Να και κάτι για το οποίο το 2020 ήταν μια καλή χρονιά: οι κασέτες! Αυτό το αντικείμενο από το μακρινό παρελθόν, που γνώρισε δόξες τη χρονιά του κορονοϊού.

Οι πωλήσεις κασετών διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019, όπως μας πληροφορεί το BBC.

Μόνο στη Βρετανία, έφτασαν τις 157.οοο, το υψηλότερο νούμερο από το 2003. Φυσικά, υπολείπεται κατά πολύ των πωλήσεων σε άλλα φορμά, όμως, δεν παύει να είναι αξιοσημείωτο νούμερο.

Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των βινυλίων, που πούλησαν 4,8 εκατ. κομμάτια μέσα στη χρονιά, το υψηλότερο νούμερο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι, ενώ οι πωλήσεις βινυλίων ήταν κυρίως παλιά και κλασικά άλμπουμ, όπως των Nirvana, των Fleetwood Mac ή της Εϊμι Γουάινχαουζ, το Τοp 10 στις κασέτες αφορά αποκλειστικά νέες κυκλοφορίες, του 2020.

Για παράδειγμα, οι φαν της Lady Gaga αποδεικνύονται λάτρεις της κασέτας, αφού το δικό της καινούργιο άλμπουμ βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων σε αυτό το μέσο.

Αλλα καινούργια άλμπουμ που τα πήγαν πολύ καλά σε κασέτα, είναι των The 1975, Blackpink και Σελίνα Γκόμεζ.

Το μέσο το ίδιο είναι αυτό που γοητεύει τους αγοραστές κασέτας, λέει η 23χρονη καλλιτέχνις Ταλούλα Γουέμπ, που στα 19 της ίδρυσε τη δική της δισκογραφική, Sad Club Records, και κυκλοφορεί τα πάντα αποκλειστικά σε κασέτα.

«Οι κασέτες βοηθούν τους νέους καλλιτέχνες. Ο κόσμος ήθελε να τους βοηθήσει αυτή τη χρονιά που δεν μπορούσαν να κάνουν συναυλίες. Κατάλαβαν ότι δεν αρκούσε απλώς να τους ακούει online, αλλά πρέπει και να τους στηρίξουν.

Δεκτό, αλλά γιατί σε κασέτα;

Καταρχάς, λέει η Ταλούλα, οι καινούργιες κασέτες έχουν πολύ καλύτερο ήχο από ό,τι παλιά.

«Ειδικά για τους νεότερους, που δεν αγόραζαν τις παλιές κασέτες με τον κακό ήχο, είναι κάτι πολύ cool», λέει.

Υπάρχει όμως και ένας  άλλος λόγος. Τα βινύλια θεωρούνται πια mainstream, καθώς έχουν και πάλι διαδοθεί, ενώ η κασέτα είναι πιο «χιπστεράδικο» μέσο, για τους λίγους που θέλουν να ξεχωρίζουν. Η Ταλούλα λέει ότι κάποιοι αγοράζουν κασέτες για να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους στο Instagram…

«Ακόμα και έτσι όμως, βοηθούν τους καλλιτέχνες στην τελική. Οταν ξεκίνησα, ήταν πολύ πιο δύσκολο να τις πουλήσω, ενώ τώρα που πουλάνε και οι πιο γνωστοί καλλιτέχνες, αγοράζουν και από τη δισκογραφική μου».

Εκτός αυτού, είναι και ότι στην κασέτα δεν μπορείς να προσπεράσεις ένα τραγούδι επειδή δεν θέλεις να το ακούσεις, κάτι πολύ ωραίο, λέει η ίδια, σε μία εποχή που όλοι μας έχουμε συνηθίσει στο «fast forward».

Τα δημοφιλέστερα άλμπουμ του 2020 σε κασέτα:
  1. Lady Gaga – Chromatica
  2. 5 Seconds Of Summer – Calm
  3. Yungblud – Weird
  4. The 1975 – Notes On A Conditional Form
  5. Blackpink – The Album
  6. Selena Gomez – Rare
  7. Kylie Minogue – Disco
  8. Dua Lipa – Future Nostalgia
  9. Haim – Women In Music Pt III
  10. The Streets – None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...