Μπορεί να πέρασε σε δεύτερη μοίρα μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να επηρεάζει όλο τον πλανήτη και βέβαια και την ήπειρό μας.
Η επεξεργασία των δεδομένων για το 2019 έδειξε ότι ήταν η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη.
Οπως σημειώνει το politico.eu, η Εκθεση Copernicus για την κατάσταση του κλίματος στην ήπειρό μας τονίζει ότι 11 στις 12 θερμότερες χρονιές των τελευταίων 40 ετών στην Ευρώπη ήταν μετά το 2000.
Ολες οι εποχές ήταν θερμότερες του μέσου όρου, ενώ σε μερικές περιοχές της Ευρώπης οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες ήσαν έως εννέα βαθμούς υψηλότερες από ό,τι οι συνήθεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά σχεδόν δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,1 βαθμό, γεγονός που δείχνει ότι η Ευρώπη ανεβάζει θερμοκρασία ταχύτερα από το μέσο παγκόσμιο όρο.
Στη Γαλλία και τη Γερμανία, μεταξύ άλλων, καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Στη Γροιλανδία, ο ρυθμός τήξης των πάγων ήταν σε επίπεδα ρεκόρ το καλοκαίρι, εξαιτίας της μειωμένης χιονόπτωσης, αλλά και της πρόωρης άνοιξης. Σε ό,τι αφορά τις βροχές, έμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2018, ωστόσο η υγρασία του εδάφους ήταν το 2019 η δεύτερη χαμηλότερη των τελευταίων 40 ετών.
Το πρόγραμμα Copernicus, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, χρησιμοποιεί δορυφόρους για την καταγραφή δεδομένων για την ατμόσφαιρα και το κλίμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News