Την 1η Ιανουαρίου 2015, η Ντίλμα Ρούσεφ έλαβε την εντολή, για δεύτερη φορά, να πάρει πάνω της τις τύχες της Βραζιλίας από τη θέση του προέδρου της χώρας. Είχε μόλις νικήσει τον σοσιαλδημοκράτη Αέριο Νέβες στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.
Προτού καν φτάσει στη μέση της θητεία της, αναγκάζεται να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντά της για τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό αποφάσισαν, τα μέλη της Γερουσίας με ψήφους 55-22.
Για την παραπομπή της Ρούσεφ χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, Βουλή και Γερουσία, η οποία επετεύχθη μετά τη μεταστροφή του κεντρώου, πολυσυλλεκτικού Κόμματος του Βραζιλιανού Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB), το οποίο πέρασε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αντιπολίτευση.
Η ψηφοφορία στην Γερουσία ήταν η κορύφωση του πολιτικού θρίλερ που έχει διχάσει τη βραζιλιανική κοινωνία χωρίς προηγούμενο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η συζήτηση στο Σώμα ξεπέρασε τις 20 ώρες και από το πρωί της Πέμπτης είχε φανεί πως η πλειοψηφία θα έλεγε το «ναι» σε αποπομπή της προέδρου.
Παράλληλα με τα χαρακώματα μέσα στη Γερουσία, έξω από το κτίριο βρίσκονταν χωριστά συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της προέδρου, τις οποίες χώριζε ξανά «τείχος» από οδοφράγματα.
Πλέον, με αυτή την απόφαση, η Ρούσεφ θα πρέπει να αποδείξει ότι οι κατηγορίες που της αποδίδονται (παράβαση των δημοσιονομικών κανονισμών με στόχο εκλογικά οφέλη -κατηγορία που δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο της Petrobras) δεν έχουν βάση. Το παράδοξο είναι ότι οι δικαστές της θα είναι γερουσιαστές, οι οποίοι με τη σειρά τους κατηγορούνται για να σειρά εγκλημάτων.
Ωστόσο, όπως σημειώνει και η βρετανική εφημερίδα Guardian, η απόφαση θα είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο ποινική. Από το 2010, οπότε και εισήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, η Ρούσεφ δοκίμασε μεγάλες τιμές που ουδείς άλλος βραζιλιάνος πολιτικός είχε γνωρίσει. Ηταν η πρώτη γυναίκα πολιτικός που έφτασε ποτέ σε τόσο υψηλό αξίωμα και τούτο από μόνο του ήταν ικανό να εκτινάξει τη δημοφιλία της.
Μέσα σε λίγα χρόνια, όμως, είδε το είδωλό της να μουντζουρώνεται και τώρα να κινδυνεύει με ολική κατάρρευση. Μέσα σε όλα αυτά τα θλιβερά, θα πρέπει να προστεθεί και το σκάνδαλο με την κρατική εταιρεία Petrobas, στην οποία έχουν εμπλακεί πολιτικοί από όλο το φάσμα, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα.
Το κακό για τη Βραζιλία είναι όλα τούτα συμβαίνουν σε μια άκρως δύσκολη συγκυρία. Απομένουν 90 ημέρες μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, ενώ ο ιός Ζίκα σπέρνει τον τρόμο. Είναι φανερό ότι χώρα βρίσκεται σε μια δίνη προβλημάτων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν το Εργατικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια.
Με την προσωρινή αποχώρηση της Ρούσεφ, την προεδρία πλέον αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης της Ρούσεφ εντός εξαμήνου.
Η δίκη μπορεί να διαρκέσει έως και 180 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι η Ρούσεφ δεν θα έχει επιστρέψει στο αξίωμά της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο, το καλοκαίρι του 2016.
Η κυρία Ρούσεφ έκανε μία τελευταία προσπάθεια να αποφύγει την παραπομπή της σε δίκη διακόπτοντας τη διαδικασία στο Κογκρέσο μέσω αίτησης αναίρεσης στη Δικαιοσύνη, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας την απέρριψε.
Νέα κυβέρνηση υπό τον Μισέλ Τέμερ
Ο Μισέλ Τέμερ πήρε πλέον στα χέρια του τη διακυβέρνηση της Βραζιλίας, για όσο διάστημα η Ρούσεφ θα απέχει των καθηκόντων της. Δίνοντας μια πρόγευση της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, κορυφαίος οικονομικός του σύμβουλος δήλωσε ότι ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας θα ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων λιτότητας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που έχει εκτοξευθεί στο 10% του ΑΕΠ.
Παρότι απολαμβάνει της υποστήριξης των βραζιλιάνικων οικονομικών ελίτ, ο Τέμερ έχει δύσβατο δρόμο μπροστά του. Η δημοτικότητά του είναι ακόμη χαμηλότερη και από εκείνη της Ρούσεφ, καθώς μόλις το 1-2% των Βραζιλιάνων δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε, ενώ άνω του 60% τάσσεται υπέρ της καθαίρεσης και του ιδίου.
Σημειώνεται ότι, ενώ η Ρούσεφ δεν έχει κατηγορηθεί για το μέγα σκάνδαλο Petrobras ή άλλες παρόμοιες υποθέσεις που συγκλονίζουν τη χώρα, ο Τέμερ βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών και το κόμμα του εμπλέκεται, ακόμη περισσότερο από το Κόμμα Εργατών, σε υποθέσεις διαφθοράς. Επιπλέον, μεγάλο μέρος των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων, τα οποία βελτίωσαν τη θέση τους στα 13 χρόνια της διακυβέρνησης από τον αριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και τη στενή συνεργάτιδά του Ντίλμα Ρούσεφ, ανησυχούν για το κοινωνικό τίμημα της φιλελεύθερης πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Τέμερ.
Η πολιτική αναστάτωση στη Βραζιλία προκαλεί ανησυχία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πρόκειται να διεξαχθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον προσεχή Αύγουστο. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News