856
Η βασίλισσα παρακολουθεί μέσα από το αυτοκίνητό της ιππικούς αγώνες τον Μάιο του 2022 | REUTERS/Toby Melville

«Στη βασίλισσα άρεσε να πλένει πιάτα και να οδηγεί αυτοκίνητο»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 13:10
Η βασίλισσα παρακολουθεί μέσα από το αυτοκίνητό της ιππικούς αγώνες τον Μάιο του 2022
|REUTERS/Toby Melville

«Στη βασίλισσα άρεσε να πλένει πιάτα και να οδηγεί αυτοκίνητο»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 13:10

Ξυπνούσε, διάβαζε όλες τις εφημερίδες, έβλεπε τηλεόραση και μετά προετοιμαζόταν για τις όποιες εκδηλώσεις της ημέρας. Λάτρευε επίσης να βγάζει βόλτα τα αγαπημένα της σκυλάκια ράτσας κόργκι ενώ αφιέρωνε πολύ χρόνο και στη μελέτη του περιεχομένου των διάσημων «red boxes», των κόκκινων κουτιών, μέσα στα οποία μεταφέρονται στη Βρετανία όλα τα κυβερνητικά έγγραφα.

Αυτή ήταν η καθημερινή ρουτίνα της Ελισάβετ. Το επιβεβαίωσε, μιλώντας στη La Repubblica, o Ρίτσαρντ Γουίνστον “Ντίκι” Αρμπιτερ, ηλικίας 82 ετών σήμερα, ο οποίος υπήρξε γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου της εκλιπούσης βασίλισσας για περισσότερο από μία δεκαετία, από το 1988 έως το 2000. Ελάχιστοι άνθρωποι, με εξαίρεση τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, είχαν την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσουν τόσο καλά την Ελισάβετ και να ζήσουν δίπλα της επί τόσα χρόνια, συναναστρεφόμενοι σχεδόν καθημερινά μαζί της.

«Ηταν Ιούλιος του 1988, μόλις είχα αρχίσει και με έστειλαν στο Μπαλμόραλ. Μου είπαν: “Ετοιμάσου, σε μισή ώρα θα πάμε για πικνίκ με τη βασίλισσα”. Ουάου. Περίμενα. Κάποια στιγμή η Ελισάβετ εμφανίζεται από το πουθενά και μου λέει: “Ελα, ας μπούμε στο αυτοκίνητο”», ανέφερε ο Ντίκι Αρμπιτερ, αναπολώντας την πρώτη φορά που συνάντησε τη βασίλισσα η οποία την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 εγκατέλειψε τα εγκόσμια πλήρης ημερών σε ηλικία 96 ετών.

«Ανεβαίνουμε στο Range Rover. Οδηγεί εκείνη. Λάτρευε την οδήγηση. Φτάνουμε στην αγροικία του Μπαλμόραλ, τρώμε κάτι στα πεταχτά, με πλαστικά μαχαιροπίρουνα και μέσα από τάπερ. Εγώ είχα παραλύσει και δεν θυμάμαι τις λίγες φράσεις που μου επέτρεψε να πω. Κάποια στιγμή ξεστρώνω το τραπέζι και ετοιμάζομαι να πλύνω τα πιάτα αλλά ακούω μια φωνή: “Μη, περίμενε”. Ηταν η βασίλισσα Ελισάβετ η οποία μου είπε: “Εγώ πλένω τα πιάτα, εσύ τα στεγνώνεις”. Και αυτό κάναμε. Ηταν εκπληκτικά», θυμάται, σήμερα, περισσότερα από 34 χρόνια μετά.

Οσον αφορά την προσωπική τους σχέση, «της άρεσα ως άνθρωπος. Αλλά δεν άντεχε τις κραυγαλέες γραβάτες μου. Ενα βράδυ, σε μια δεξίωση με επέπληξε μπροστά σε όλους: “Ντίκι, πάλι μία από αυτές τις απαίσιες γραβάτες;”», θυμήθηκε ο πρώην γραμματέας της βασίλισσας.

Η Ελισάβετ ήταν διάσημη για την αίσθηση του χιούμορ που είχε. Ωστόσο σύμφωνα με τον Ντίκι Αρμπιτερ το πιο ξεχωριστό προσόν της Ελισάβετ ήταν ότι «ήξερε πώς να σπάει τον πάγο. Δεν μας επέτρεπαν ποτέ να απευθυνόμαστε στη βασίλισσα. Εκείνη μιλούσε, εσύ μόνο απαντούσες. Αλλά εάν την κοιτούσες στα μάτια, ναι, διέκρινες το αδιαμφισβήτητο χιούμορ της. Και, το κυριότερο, αντιμετώπιζε τους πάντες ισότιμα», σημείωσε.

Η Ελισάβετ στο τιμόνι του Range Rover: της άρεσε να οδηγεί και οδηγούσε καλά (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Ερωτηθείς για τα συνταρακτικά γεγονότα – το διαζύγιο της θυγατέρας της πριγκίπισσας Αννας, την κυκλοφορία της βιογραφίας της πριγκίπισσας Νταϊάνα, μια πυρκαγιά στο κάστρο του Ουίνδσορ και τον χωρισμό του πρίγκιπα Αντρέα από τη Σάρα Φέργκιουσον – που έλαβαν χώρα το 1992 και οδήγησαν τη βασίλισσα να το χαρακτηρίσει ως “annus horribilis” (απαίσια χρονιά), ο πρώην εξ απορρήτων της Ελισάβετ επιβεβαίωσε πως ήταν, πράγματι, μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη βασίλισσα, «περισσότερο από τις τελευταίες χρονιές με τα σκάνδαλα του Ανδρέα και τη φυγή του Χάρι και της Μέγκαν. Και ένα άλλο ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα ήταν η αντιμετώπιση του Γουίλιαμ και του Χάρι μετά τον θάνατο της Νταϊάνα. Αλλά τα καταφέραμε», είπε.

Σχετικά με τις τραγικές ημέρες και εβδομάδες που ακολούθησαν την απώλεια της Νταϊάνα, ο Ντίκι Αρμπιτερ θυμάται, σήμερα, πως «στο Μπάκιγχαμ επικρατούσε μια αγανάκτηση, επίσης γιατί η βασίλισσα δεν ανεχόταν να βγαίνουν τα άπλυτα στη φόρα. “Keep calm and carry on”, δήλωνε. Η βασίλισσα συνέχισε να προχωράει, πιστή στην αρχές της και στην αίσθηση του καθήκοντος, μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής της», τόνισε.

«Μετά τον θάνατο της Νταϊάνα την κατηγόρησαν ότι δεν ήταν λυπημένη, αλλά συμπεριφέρθηκε με τον ίδιο τρόπο όταν πέθανε η αδερφή της, η μητέρα της ή ακόμα και ο Φίλιππος. Οι Ουίνδσορ δεν πρέπει να εκδηλώνουν συναισθήματα, ούτως ώστε να μην ερμηνεύονται. Για αυτούς είναι σαν μια πληγή σε μια πανοπλία», συμπλήρωσε.

«Αλλά για τον Φίλιππο δάκρυσε δημόσια», υπενθύμισε ο δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας. «Γιατί ήταν πραγματικά ο μοναδικός άνδρας στη ζωή της. Δεν υπήρξε κανένας άλλος για αυτήν επί 73 χρόνια. Και το ίδιο ίσχυε και για τον Φίλιππο, παρότι του άρεσε να επιδεικνύεται και να αρέσει», εξήγησε ο Ντίκι Αρμπιτερ. Ο οποίος κατά την παραμονή του στο Μπάκιγχαμ προσέφερε τις υπηρεσίες του και στον βασιλιά, πλέον, Κάρολο Γ’.

«Υπήρξαν περίοδοι που το κλίμα ήταν τεταμένο, ειδικά κατά τη διάρκεια του χωρισμού από την Νταϊάνα. Αλλά ο Κάρολος ανέκαθεν είχε μια εξαιρετική σχέση με αμφότερους τους γονείς του. Το πρόβλημα ήταν ότι η Ελισάβετ χρίστηκε βασίλισσα πολύ νωρίς και είχε λιγότερο χρόνο για τα παιδιά της. Ετσι ο Κάρολος ανέπτυξε αυτήν τη φοβία της παραμέλησης. Αλλά με τον καιρό κατάλαβε και, κυρίως, εκείνος είχε τη δυνατότητα να μεγαλώσει τον Γουίλιαμ και τον Χάρι και αυτό τον βοήθησε να ωριμάσει πολύ», ανέφερε ο Αρμπιτερ, μιλώντας για τη σχέση της εκλιπούσης βασίλισσας με τον πρωτότοκο γιο και διάδοχό της.

Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία του με τον ιταλό δημοσιογράφο ο πρώην γραμματέας της Ελισάβετ σημείωσε πως από όλα τα γνωρίσματά της, τα πιο εκπληκτικά ήταν «η σταθερότητά της, η ισορροπία της, ο πραγματισμός τη. Κάποιοι δήλωναν στο παρελθόν “η βασίλισσα άλλαξε”. Όχι, η βασίλισσα δεν άλλαζε ποτέ. Το πολύ να προσαρμοζόταν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...