457
Από την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 9 Ιανουαρίου | Dimitris Kapantais/ SOOC

Την Τετάρτη το Υπουργικό για τον γάμο ομοφύλων

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 18:05
Από την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 9 Ιανουαρίου
|Dimitris Kapantais/ SOOC

Την Τετάρτη το Υπουργικό για τον γάμο ομοφύλων

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 18:05

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με ατζέντα, μεταξύ άλλων, την επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Τρίτη, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε μια πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου μέσω συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης είχε γνωστοποιήσει προ ημερών ότι η κυβέρνηση θα εισηγηθεί –στη βάση και των σχετικών εξαγγελιών– τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, περιλαμβανομένης της δυνατότητας τεκνοθεσίας, αλλά όχι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Είχε προηγηθεί εκτεταμένη δημόσια συζήτηση επί του θέματος, ενώ ακολούθησαν ακόμη περισσότερες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιθέσεις αυτές, ιδίως σε ό,τι αφορά τους «γαλάζιους» βουλευτές, η ΝΔ οργάνωσε και τα λεγόμενα «φροντιστήρια» στην Πειραιώς, στα οποία συμμετείχαν και νομικοί που ασχολήθηκαν με την επίμαχη ρύθμιση. Το ακριβές περιεχόμενο της πολυσυζητημένης διάταξης παρέμεινε άγνωστο, ωστόσο, στο ευρύτερο κοινό.

Το «νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο», όπως το ονομάζει η ανακοίνωση της κυβέρνησης, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, λοιπόν, ενώ έπεται η δρομολόγηση της κατάθεσής του στη Βουλή.

Πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση στοχεύει η ρύθμιση να αποτελεί νόμο του κράτους ακόμη και εντός Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανέφερε τα εξής:

Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύριο Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024

Στις 12:00, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

«Κανένα σχόλιο» από την κυβέρνηση για το «όχι» της Εκκλησίας

Υπενθυμίζεται ότι στους διαφωνούντες με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνεται η Εκκλησία. Το Υπουργικό θα συνεδριάσει στη σκιά του ομόφωνου «όχι» που, όπως αναμενόταν, είπε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τρίτη στον γάμο και στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Σε μια πρώτη αντίδρασή τους, μόλις οκτώ λέξεων, κυβερνητικά στελέχη «έδειξαν», πάντως, ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει την αντιπαράθεση με την Εκκλησία: «Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας. Κανένα περαιτέρω σχόλιο».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ακούσουμε και θα συνεχίσουμε να ακούμε τις απόψεις της Εκκλησίας, της κοινωνίας, αλλά στο τέλος της ημέρας έχουμε υποχρέωση να είμαστε συνεπείς στους πολίτες και σε αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά», είχε αναφέρει (ΕΡΤ) επί του θέματος το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...