760
Ο Στίβεν Μπράιερ, στα 83 του, θα αποχωρήσει από την έδρα του τον Ιούνιο | REUTERS/Jim Young

Την πρώτη μαύρη δικαστή ετοιμάζεται να διορίσει ο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2022, 11:12
Ο Στίβεν Μπράιερ, στα 83 του, θα αποχωρήσει από την έδρα του τον Ιούνιο
|REUTERS/Jim Young

Την πρώτη μαύρη δικαστή ετοιμάζεται να διορίσει ο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2022, 11:12

Επιτέλους και μία καλή είδηση για τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, που δεν τα πάνε τόσο καλά τελευταία.

Ο προοδευτικός δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Στίβεν Μπράιερ σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του ως το καλοκαίρι, γεγονός που θα επιτρέψει στον αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει στον πρώτο διορισμό της θητείας του και όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αυτή θα είναι μία μαύρη γυναίκα, η πρώτη στα χρονικά του θεσμού.

Ο 83χρονος δικαστής, που διορίστηκε πριν 28 χρόνια στο Ανώτατο Δικαστήριο, σκοπεύει να αποσυρθεί στο τέλος της τρέχουσας περιόδου, που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, όπως μετέδωσαν την Τετάρτη πολλά αμερικανικά μέσα επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Χωρίς να αναμένει την επίσημη ανακοίνωση του Μπράιερ, η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε ότι η δέσμευση του Μπάιντεν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, να διορίσει μια μαύρη στο Ανώτατο Δικαστήριο, εξακολουθεί να ισχύει.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, αναμένεται την Πέμπτη να γίνει κοινή εμφάνιση του Μπάιντεν με τον Μπράιερ.

Ο επικεφαλής της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, απέτισε φόρο τιμής στον δικαστή Μπράιερ, «ένα πρότυπο δικαστή» στον οποίο «η Αμερική οφείλει πολλά», ενώ δήλωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει γρήγορα τη διαδικασία ακρόασης του διαδόχου του.

Οι υπέρμαχοι του δικαιώματος στην άμβλωση χαιρέτισαν «έναν πρωταθλητή» του σκοπού τους, ενώ η ένωση υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU έκανε λόγο για «έναν δικαστή ο οποίος πάντα λάμβανε υπόψη του τις επιπτώσεις των αποφάσεων του Δικαστηρίου στη ζωή των απλών ανθρώπων».

Ο Μπράιερ, ένας δικαστής γνωστός για τον παιχνιδιάρικο τόνο του και τις προοδευτικές αξίες του, δέχεται εδώ και μήνες μεγάλες πιέσεις: πολλές φωνές από τα αριστερά τού ζητούν να παραιτηθεί πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Ο ίδιος είχε δηλώσει παλιότερα στους New York Times ότι δεν θα ήθελε να δει να παίρνει τη θέση του κάποιος (επιλογή Ρεπουμπλικανού προέδρου) που θα ανέτρεπε όσα είχε καταφέρει τα τελευταία 25 χρόνια.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία δεν παραιτήθηκε από την έδρα πριν πεθάνει και ο Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να διορίσει μία άκρως συντηρητική δικαστή, την Εϊμι Κόνι Μπάρετ, στη θέση της, η οποία ήδη έχει αρχίσει να ξηλώνει τα επιτεύγματα της θρυλικής προκατόχου της.

Το Αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου διορίζονται από τον πρόεδρο, αλλά τον διορισμό αυτό πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο.

Και οι Ρεπουμπλικανοί δεν κρύβουν ότι ενδέχεται να μπλοκάρουν τον υποψήφιο που θα επιλέξει ο Μπάιντεν, αν αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Το ίδιο είχαν πράξει το 2018, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προσπαθήσει μάταια να καλύψει τη θέση που έμεινε κενή μετά τον θάνατο ενός δικαστή. Ηδη ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει τον υποψήφιο του Μπάιντεν.

Ο Μπράιερ, που διορίστηκε από τον Μπιλ Κλίντον, μέχρι τώρα αρνούνταν να αποκαλύψει τα σχέδιά του, δηλώνοντας απλώς ότι «δεν σκοπεύω να πεθάνω στο Δικαστήριο».

Οι πιθανές αντικαταστάτριες

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την αντικατάστασή του είναι η 51χρονη Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, την οποία ο Μπάιντεν διόρισε στο ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσιγκτον, που θεωρείται εφαλτήριο για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η διαδρομή της –από πρωταθλήτρια των διαγωνισμών ευφράδειας στο λύκειο και το δίπλωμα από το Χάρβαρντ ως την καριέρα της στη δημόσια ζωή έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων και ομοσπονδιακή δικαστής επί οκτώ χρόνια– την κάνουν φαβορί για τη θέση.

Τον Απρίλιο, ενώπιον των Γερουσιαστών στην ακρόασή της για να διοριστεί στο ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσινγκτον, είχε δεσμευθεί να βάλει στην άκρη τις προσωπικές της απόψεις «και οποιοδήποτε άλλο ανάρμοστο κίνητρο».

Τόνισε όμως, ότι «ίσως έχω μια διαφορετική εμπειρία ζωής από αυτή των συναδέλφων μου».

Επίσης, για τη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο κυκλοφορεί και το όνομα της Λιόντρα Κρούγκερ, μιας 45χρονης δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας. Είναι κόρη Τζαμαϊκανών μεταναστών και εργάστηκε στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Η Λιόντρα Κρούγκερ, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας, είναι μία από τις υποψήφιες – U.S. Supreme Court of California/via REUTERS
Η κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών

Βέβαια, ακόμη κι αν ο Μπάιντεν διορίσει νέο δικαστή, αυτό δεν θα αλλάξει την ισορροπία 6-3 υπέρ των συντηρητικών, που έχουν καταφέρει οι Ρεπουμπλικανοί τα τελευταία χρόνια.

Ο Τραμπ είχε την ευκαιρία να επιλέξει τρεις δικαστές στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, στρέφοντας τον θεσμό προς τον συντηρητισμό, κάτι που είναι εμφανές από τον Σεπτέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε διάφορα θέματα: ήδη απέρριψε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μεγάλες εταιρείες, που προωθούσε ο Μπάιντεν, φαίνεται να αλλάζει στάση στο θέμα της άμβλωσης –ένα θέμα που διχάζει τις ΗΠΑ– προτίθεται να διευρύνει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, ακόμη και να ακυρώσει κάποιες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...