285
Ο Σεντάτ Πεκέρ σε ένα από τα βίντεο | YouTube

Την έκδοση του μαφιόζου Πεκέρ ζητεί ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 13:02
Ο Σεντάτ Πεκέρ σε ένα από τα βίντεο
|YouTube

Την έκδοση του μαφιόζου Πεκέρ ζητεί ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 13:02

Μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αγκυρα ζήτησε από τις αρχές της αραβικής χώρας τη σύλληψη και έκδοση του εξόριστου τούρκου αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, που τα έχει βάλει με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε να συλληφθεί και να εκδοθεί ο 50χρονος Πεκέρ, μετά την έκδοση κόκκινης ειδοποίησης από την Interpol.

Οπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης, στην «Καθημερινή», το σχετικό αίτημα εστάλη λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Σεντάτ Πεκέρ ήταν γνωστός ως αρχηγός τουρκικής μαφίας συμμοριών και είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση το 2007 για εγκλήματα που περιλάμβαναν τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αποφυλακίστηκε πριν από μερικά χρόνια. Αρχισε όμως να ενοχλεί τον τούρκο πρόεδρο, αναρτώντας βίντεο στο YouTube με λεπτομέρειες για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται κορυφαίοι Τούρκοι από το περιβάλλον του Ερντογάν –ανάμεσα σε αυτούς που κατονομάζονται είναι και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού– τα οποία είδαν δεκάδες εκατομμύρια Τούρκοι.

Την ίδια εποχή, τον Απρίλιο του 2021, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν μια άλλη έρευνα για τον Πεκέρ.

Στα βίντεο αυτά, ο Πεκέρ μιλάει για ύποπτους θανάτους, βιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών από το στενό περιβάλλον κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο τούρκος μαφιόζος είχε ανεβάσει τα περισσότερα βίντεο όταν βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Πεκέρ είχε ισχυριστεί ότι η τουρκική κυβέρνηση, υπό την κάλυψη ανθρωπιστικής βοήθειας, είχε στείλει όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα στη Συρία και είχε υποστηρίξει, μάλιστα, πως όλα αυτά είχαν γίνει με δικά του φορτηγά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευθούν τις καταγγελίες, με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να έχει ζητήσει την παραίτηση του Σοϊλού.

Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τα βίντεο του Πεκέρ «επίθεση» εναντίον της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...