465
Η κασμιριανή υπήκοος Ινδίας που κέρδισε το Πούλιτζερ φωτογραφίζοντας για λογαριασμό του Reuters εμβολιασμούς κατά την περίοδο της κορονοϊκής πανδημίας | YouTube

Την εμπόδισαν να ταξιδέψει για να παραλάβει το Πούλιτζερ

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 20:15
Η κασμιριανή υπήκοος Ινδίας που κέρδισε το Πούλιτζερ φωτογραφίζοντας για λογαριασμό του Reuters εμβολιασμούς κατά την περίοδο της κορονοϊκής πανδημίας
|YouTube

Την εμπόδισαν να ταξιδέψει για να παραλάβει το Πούλιτζερ

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 20:15

Είναι η μοναδική απούσα από την τελετή των δημοσιογραφικών βραβείων Πούλιτζερ, έγραψε η Corriere della Sera για τη φωτορεπόρτερ Σάνα Ιρσάντ Ματού, 28 ετών, από το ινδικό Κασμίρ. Για ποιον λόγο δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ; Επειδή δεν της το επέτρεψε το ινδικό κράτος.

Η Ματού πήγε στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί με βίζα στο διαβατήριο και με το εισιτήριό της ανά χείρας, όμως δεν της επετράπη να πετάξει για τις ΗΠΑ. Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ινδίας  δεν έχουν δώσει εξηγήσεις για τη στάση τους.

«Είναι για τη δουλειά μου; Είναι για κάτι άλλο; Επρεπε να μου το πουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω ποιο είναι το πρόβλημα…» –έτσι αντέδρασε η γυναίκα που μοιράζεται το βραβείο με τρεις συναδέλφους της από το παρακτορείο Reuters για τα ρεπορτάζ που έκαναν στην Ινδία σχετικά με τον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς.

«Δεν μας έχει δοθεί επίσημη εξήγηση για την ιδιότυπη απαγόρευση εξόδου της από την Ινδία, ωστόσο πιστεύουμε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα», σχολίασε το πρακτορείο. Η ίδια η Ματού γνωστοποίησε την ιστορία την περασμένη Τρίτη στο Twitter. «Η καρδιά μου είναι ραγισμένη» έγραψε και περιέγραψε το «Πούλιτζερ» ως «το όνειρο κάθε δημοσιογράφου».

Το θέμα της για τον κορονοϊό το κάλυψε ταξιδεύοντας στην Ινδία, ακόμη και σε δύσβατες και απομονωμένες ορεινές περιοχές. Σε ένα απομακρυσμένο κέντρο εμβολιασμού τράβηξε ένα καρέ με κάποιον βοσκό να εμβολιάζεται. Κατά την επιτροπή των αμερικανικών βραβείων, οι φωτογραφίες της δείχνουν αντιθέσεις και προσφέρουν στον θεατή καλύτερη εντύπωση των πραγμάτων.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ινδοί μπλοκάρισαν την Κασμιριανή: τον περασμένο Ιούλιο τη σταμάτησαν στο ίδιο αεροδρόμιο και με με τον ίδιο τρόπο – τότε προορισμός της ήταν το Παρίσι, όπου θα παρουσίαζε ένα βιβλίο και θα εγκαινίαζε έκθεση φωτογραφίας.

Οι πιθανές εξηγήσεις για τη στάση της Ινδίας συγκλίνουν στο ότι η νεαρή φωτορεπόρτερ με τα καρέ της αφηγείται τη δύσκολη ζωή των μουσουλμάνων του ινδικού Κασμίρ, περιοχής για την οποία ερίζουν η Ινδία και το Πακιστάν, αμφότερες χώρες πυρηνικές.

Η ίδια η Ματού λέει ότι και άλλοι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές από την περιοχή αυτή εμποδίζονται να φύγουν από την Ινδία και ότι συχνά τους σταματούν με τις βαλίτσες στα χέρια. Η Ινδία ανακάλεσε την αυτονομία του Κασμίρ πριν από τρία χρόνια και έκτοτε έχει επιβάλει μέτρα για να καταπνίξει τη διαφωνία, έγραψε η Corriere.

To ινδικό κράτος υποστηρίζει ότι αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες με σκοπό να καταπνίξει την ισλαμιστική τρομοκρατία, αλλά οι ομάδες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποια έντυπα ισχυρίζονται ότι είναι μέρος της κατασταλτικής και μεροληπτικής πολιτικής της Ινδίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...