Διαστάσεις αντάρτικου παίρνει πλέον η στάση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για καθιέρωση Αστυνομίας Πανεπιστημίων, στα πρότυπα των χωρών του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη και η ασφάλεια στα ΑΕΙ της χώρας. Και μάλιστα αυτή η αρνητική στάση δεν έχει να κάνει τόσο με τους φοιτητές, αλλά με τους καθηγητές!
Σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, σαν να μην τα περισσότερα ΑΕΙ να τελούν υπό την ομηρία εξωπανεπιστημιακών στοιχείων που επιβάλλουν με τη βία δικούς τους κανόνες, σαν να μην υπάρχουν τραμπουκισμοί κατά καθηγητών και φοιτητών, σαν να μην υπάρχει εγκληματικότητα οι διοικήσεις των πανεπιστημίων απορρίπτουν το μέτρο της ΟΠΠΙ (Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος) με διάφορες προφάσεις.
Είχαν προηγηθεί οι πρυτάνεις που είχαν πει «όχι» στη σχετική πρόταση της Νίκης Κεραμέως επειδή οι άοπλοι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί θα υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τώρα ακολουθούν οι σύγκλητοι των ιδρυμάτων.
Πρώτη έδωσε «γραμμή» η σύγκλητος του Παντείου που σε απόφασή της μίλησε για «δυνάμεις καταστολής» (!) που δεν συμβιβάζονται «με την αμφισβήτηση που συνοδεύει την αναζήτηση της γνώσης».
Επειτα ακολούθησε η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία έπιασε το θέμα από άλλη πλευρά: θεωρεί ότι η παρουσία αστυνομικών εντός ΑΕΙ θα δίνει την αφορμή σε φοιτητές και εξωπανεπιστημιακούς να προκαλούν επεισόδια. Από το ΑΠΘ επιμένουν από την άλλη ότι η φύλαξη των χώρων και ο έλεγχος της χρήσης θα πρέπει να γίνει από πανεπιστημιακή υπηρεσία φύλαξης που θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές.
«Ταμπού για τους καθηγητές η αστυνομία στα πανεπιστήμια» σχολίασε η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά, όπου σημειώνεται ότι το ΑΠΘ είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά πανεπιστήμιο της Ελλάδας. «Οι πανεπιστημιακοί επιδεικνύουν μια πολιτική ατολμία στην αντιμετώπιση των περιστατικών βίας εντός των ΑΕΙ και την είσοδο της αστυνομίας» ανέφερε η «Κ», για να συμπληρώσει: «Βεβαίως, μέχρι τώρα ουδείς από τους δράστες επιθέσεων εντός των ΑΕΙ έχει βρεθεί (και φυσικά τιμωρηθεί) από τα ίδια τα ΑΕΙ, ενώ οι πανεπιστημιακοί ζητούν από το κράτος να αυξήσει τη χρηματοδότησή τους για υπηρεσίες φύλαξης».
Το πρόβλημα είναι ότι οι τελευταίες αποφάσεις των ΑΕΙ έρχονται σε μια περίοδο που είναι νωπές οι μνήμες από τις αθλιότητες κατά του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) Δημήτρη Μπουραντώνη –με τους δράστες να έχουν ταυτοποιηθεί και να έχουν κληθεί στον ανακαριτή– ενώ την ίδια ώρα αποκαλύπτονται διάφορα παρατράγουδα στις φοιτητικές εστίες, όπου οι εξωπανεπιστημιακοί έχουν ένα είδος ασυλίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News