Ηταν κάτι που είχε προεξοφληθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο (εδώ) όταν ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε αναβαθμισμένο ρόλο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης (Audit Committee): ο διορισμός του σήμαινε κατ’ ουσίαν ότι θα συνέχιζε και στην κεφαλή της Τραπέζης της Ελλάδος κάτι που επισημοποιήθηκε την Τρίτη.
«Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αυτό σημαίνει ότι το 2026 ο κ. Στουρνάρας θα έχει συμπληρώσει 12 χρόνια σε αυτήν τη θέση!
«Η πρόταση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας μου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμένος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά την ανακοίνωση του κ. Πέτσα.
Τυπικά η θητεία του κ. Στουρνάρα στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδας ολοκληρώνεται στις 20 Ιουνίου.
Η πρώτη παρουσία του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ συνέπεσε με την πρωτοφανή κρίση του 2015 και υπήρξε ένα ακανθώδες ζήτημα για πολλά χρόνια εξαιτίας της επιφυλακτικότητας, αν όχι εχθρότητας, προς το πρόσωπό του από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από την αρχή. Την πρώτη φορά που η κυβέρνηση πρότεινε τον κ. Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Μάιο του 2014, η τότε αντιπολίτευση είχε ξεσηκωθεί ωσάν να πρόκειται για πραξικόπημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι είναι ένα βήμα από την εξουσία –μολονότι τυπικά απείχαμε άλλα δύο χρόνια από τις επόμενες εκλογές– και ως εκ τούτου έλεγε ότι έπρεπε να έχει ρωτηθεί και να εγκρίνει (!) τον διορισμό του μέχρι τότε υπουργού Οικονομικών στην ΤτΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Στουρνάρας δεν είχε κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου παρά ελάχιστες φορές επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ υπάρχει και μια φράση που αποδίδεται από τον πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα τον έδιωχνε από την Τράπεζα της Ελλάδος με τις κλωτσιές (εδώ).
Τώρα βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά, έχουμε 2020, ο πλανήτης όλος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και ο κ. Στουρνάρας αναγνωρίζεται στην Ευρώπη ως ένας σημαντικός παράγων σταθερότητας του συστήματος, αλλά το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει –άλλωστε ο κ. Τσίπρας συνεχίσει να επιτίθεται στον κεντρικό τραπεζίτη με κάθε ευκαιρία.
Σε κάθε περίπτωση και εφόσον το επιθυμεί, ο κ. Στουρνάρας θα είναι για άλλη μία εξαετία, δηλαδή ως το 2026, στην κεφαλή της Τραπέζης της Ελλάδος.
ΣΥΡΙΖΑ: «Θα ξανασυναντηθούμε»
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του κ. Πέτσα ήρθε και το δηκτικό σχόλιο της Κουμουνδούρου.
Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε το εξής:
«Ευχόμαστε στον κ. Στουρνάρα μία καλή δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τουλάχιστον τώρα που δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει μέσα σε κάποια πρόβλεψή του, με πρώτη από όλες αυτή για ύφεση 4% λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Όχι όπως όταν προέβαλλε σθεναρή αντίσταση ενάντια στο σχέδιο για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θέτοντας την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ως δήθεν μοναδική λύση. Ούτε όπως όταν πίεζε για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου που απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά έτσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντηθούμε αργά η γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News