344
|

Την 28η Οκτωβρίου στην Αθήνα η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 12:49

Την 28η Οκτωβρίου στην Αθήνα η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 12:49

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία θα γίνει μετά την ορκωμοσία της νέας Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ –η οποία αποχωρεί ύστερα από 16 χρόνια από την καγκελαρία, αλλά καθώς οι διαπραγματεύσεις Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων συνεχίζονται, θα παραμείνει στη θέση της ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης– θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα στις 28 και 29 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής από το Βερολίνο η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

Η πορτ παρόλ της καγκελαρίας χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη ως «σημαντικό δείγμα της στενής -και σε πνεύμα εμπιστοσύνης- συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Τόνισε δε ότι υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, η Υγεία και η Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά.

Η απερχόμενη καγκελάριος θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ όπως επεσήμανε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις που θα κάνει.

Τη σχετική πρόκληση προς τη Μέρκελ είχε απευθύνει ο κ. Μητσοτάκης σε τετ α τετ που είχε με μαζί της στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία.

Η Μέρκελ είχε αποδεχθεί άμεσα την πρόσκληση και το μόνο που απέμενε να οριστεί ήταν η ημερομηνία της επίσκεψης.

Η καγκελάριος θα έχει την Πέμπτη το βράδυ δείπνο με τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο θα συναντηθεί και την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, είπε η Ουλρίκε Ντέμερ.

Την Παρασκευή, η κυρία Μέρκελ θα γίνει δεκτή και από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Μεταναστευτικό θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συναντήσεων, η Ουλρίκε Ντέμερ αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις-προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σχετικά με την δευτερογενή μετανάστευση –απείλησε με ελέγχους σε πτήσεις από την Ελλάδα–, τόνισε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...