«Η σημερινή ομόφωνη καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, συνιστά επίσημη και θεσμική επιβεβαίωση της ορθότητας των εκπεφρασμένων θέσεων της ΕΙΤΗΣΕΕ, περί του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016», ανέφερε την Παρασκευή σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), σχολιάζοντας την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, η οποία έγινε γνωστή νωρίτερα την ίδια ημέρα.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ υπενθύμισε ότι «με αίσθημα ευθύνης και απόλυτο σεβασμό στη θεσμική νομιμότητα, είχε καταγγείλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις αλήστου μνήμης διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τον ως άνω διαγωνισμό, ως αντισυνταγματικές και προσβάλλουσες βάναυσα τις Αρχές της Ελευθεροτυπίας, της Ελευθερίας της Εκφρασης και της Ενημέρωσης στον ηλεκτρονικό Τύπο».
Υπενθυμίζεται ότι το Ειδικό Δικαστήριο επέβαλε στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, απορρίπτοντας το αίτημα των συνηγόρων του για την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Επιπλέον, ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στις εισαγγελικές Αρχές τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «τσάντες με χρήματα» έφευγαν απο το γραφείο Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι έλεγε η ΕΙΤΗΣΕΕ το 2016
Ενδεικτικά, στις 10/02/2016, και με αφορμή τις ανακοινώσεις του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «ότι προτίθεται να καταθέσει νομοθετική διάταξη με την οποία θα ορίζεται ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις και πώς τη διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης», η ΕΙΤΗΣΕΕ τόνιζε:
«Το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 15 παρ. 2 ορίζουν το πλαίσιο των παραπάνω, ξεκαθαρίζοντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως Ανεξάρτητη Αρχή».
Επομένως, «η κυβέρνηση διαπράττει συνταγματική εκτροπή, επιδιώκοντας να ελέγξει με τόσο προφανώς μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσω τηλεόρασης. Παίρνει μια αρμοδιότητα που το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει ότι ανήκει σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, για να κάνει “παιχνίδια εξουσίας” με όρους αδιαφάνειας.
Την ίδια στιγμή, με άκρως αυταρχικό και καθόλου τεκμηριωμένο τρόπο, η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, γιατί τόσες προφανώς εξυπηρετούν τις προθέσεις της. Για να “τεκμηριώσει” την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά μια μελέτη, από την οποία υποτίθεται ότι προκύπτει η τεκμηρίωση ύπαρξης τεσσάρων μόνο τηλεοπτικών αδειών. Ομως, με τη μελέτη αυτή, η κυβέρνηση παραπλανά το κοινοβούλιο, τα κόμματα, τους βουλευτές.
Τα πέντε λανθασμένα συμπεράσματα για τη Μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας
Συμπέρασμα 1ο: Με την σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα.
Συμπέρασμα 2ο: Η μελέτη έχει ακόμα και αριθμητικά λάθη. Ενώ αναφέρει ότι η χωρητικότητα ενός πολυπλέκτη είναι 24.88 Mbit/s και η απαίτηση μίας ροής υψηλής ευκρίνειας είναι 8 Mbit/s, καταλήγει ότι χωρούν δύο ροές αντί για 3. Το συμπέρασμα των 4 προγραμμάτων βγαίνει μετά από αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις.
Συμπέρασμα 3ο: Η μελέτη αναφέρει ότι σε κανένα κράτος της Ε.Ε δεν έχει γίνει διαγωνισμός για χορήγηση αδειών παρόχου περιεχομένου με δημοπράτηση ή άλλη διαδικασία. Για τον υπολογισμό του τιμήματος συγκρίνει με διαδικασίες για χορήγηση χρήσης φάσματος, κάτι που έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και έχει καταβληθεί τίμημα € 4.1 εκ ανά πολυπλέκτη. Δηλαδή η πρόταση είναι να πληρωθεί δύο φορές το ίδιο πράγμα.
Συμπέρασμα 4ο: Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι το τίμημα που έδωσε η Digea είναι υπερβολικό, τουλάχιστον διπλάσιο από την πρόταση της μελέτης
Συμπέρασμα 5ο: Δεν υπάρχει αξιολόγηση ή πρόταση για οικονομική βιωσιμότητα σταθμών».
Στις 26 Οκτωβρίου 2016 ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που διενήργησε η κυβέρνηση Τσίπρα, κατά τον τρόπο που κατήγγειλε η ΕΙΤΗΣΕΕ ουσιαστικά, ακυρώθηκε καθώς ο σχετικός νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News