386
| Agnieszka Pazdykiewicz/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Τηλεφωνούν σε Ρώσους και τους λένε ότι ο Πούτιν ψεύδεται

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2023, 13:13
|Agnieszka Pazdykiewicz/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Τηλεφωνούν σε Ρώσους και τους λένε ότι ο Πούτιν ψεύδεται

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2023, 13:13

Eνας πολύ ιδιαίτερος «στρατός» έχει πάρει θέση στο πεδίο της μάχης δίπλα στους Ουκρανούς και πολεμά τη Ρωσία με τον δικό του τρόπο, τον… τηλεφωνικό. Αρχιστράτηγος των εθελοντών που τηλεφωνούν σε ρώσους πολίτες και τους ενημερώνουν για την προπαγάνδα του Πούτιν είναι κάποιος Λιθουανός ονόματι Πάουλιους Σενούτα, ειδικός στη διαφήμιση. Φαντάροι του είναι λιθουανοί και ρώσοι εμιγκρέδες του εξωτερικού, συνολικά 51 άτομα – ένας λόχος, σαν να λέμε.

Στη διάθεσή του ο λόχος αυτός έχει 40 εκατομμύρια τηλεφωνικούς αριθμούς της Ρωσίας. Οι κλήσεις γίνονται τυχαία, συνεπώς ο καλών δεν γνωρίζει ποιον καλεί. Οι εθελοντές αρχίζουν να λένε την ιστορία τους, πόσα ψέματα λέει ο Πούτιν για να καλύψει και να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, κ.λπ. Οι αντιδράσεις όσων δέχονται τα τηλεφωνήματα έχουν ενδιαφέρον.

Ο ίδιος ο Σενούτα είπε στο γερμανικό Μέσο Süddeutsche Zeitung ότι «τις πρώτες ημέρες του πολέμου, εδώ στη Λιθουανία όλοι έκαναν κάτι» και ότι «η ιδέα ήταν να κάνουμε τηλεφωνήματα για να πούμε την αλήθεια». Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 180.000 τηλεφωνήματα από τους εθελοντές. Στις μισές περίπου περιπτώσεις έγιναν συνδιαλέξεις: «Ο κόσμος θέλει να μιλήσει» είπε ο Σενούτα.

Τον περασμένο Μάρτιο, στην αρχή του πολέμου, πολλοί Ρώσοι έκλειναν αμέσως το ακουστικό μόλις άκουγαν από τον εθελοντή τη λέξη Ουκρανία. Κάποιοι ήταν επιθετικοί και ρωτούσαν τους εθελοντές «πόσα παίρνουν από τη Δύση και από ποιον» για να τηλεφωνούν. Αλλοι τους έβριζαν. Τώρα είναι αρκετοί αυτοί που ζητούν από τους εθελοντές πληροφορίες, ισχυρίζεται ο Σενούτα.

«Μας ρωτούν συνεχώς πού είναι το μέτωπο, ποιες είναι οι απώλειες του ρωσικού στρατού, πώς είναι πραγματικά τα πράγματα στην Ουκρανία» λέει ο Λιθουανός. Ακόμη και εκείνοι που συμμερίζονται τα κίνητρα του Πούτιν για την εισβολή, δεν τον πιστεύουν πλέον. Και υπάρχουν όλο και περισσότεροι που αμφιβάλλουν για τη νίκη που υποσχέθηκε το καθεστώς του Κρεμλίνου: «Ο κόσμος χάνει την πίστη του ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο».

Ο Σενούτα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί Ρώσοι θα ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τις επιλογές του Κρεμλίνου. Ωστόσο, φοβούνται να το κάνουν. Με την εξαιρετική μόχλευση που επιθυμεί ο Πούτιν για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απώλειες στρατιωτών του στην Ουκρανία, η συναίνεση υπονομεύθηκε περαιτέρω.

Οι εθελοντές θέλουν να συνεισφέρουν ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν έχει πλέον την υποστήριξη των Ρώσων, όπως λένε οι ίδιοι. «Φυσικά, δεν μπορώ να αλλάξω την κοσμοθεωρία κάποιου με ένα τηλεφώνημα» λέει ο Σενούτα. «Αλλά οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να σκέφτονται»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...