Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του (εδώ) με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε πώς είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα για το Τόκιο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για σημαντικά βήματα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διασφαλιστεί η αποστολή στη Γάζα μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Επεξεργαζόμαστε καθημερινά τις λεπτομέρειες. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο κ. Μπλίνκεν, ενώ «το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή, αποτελεί επίσης επιτυχία», σημείωσε, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με χώρες της περιοχής.
Οσον αφορά τη στάση της Τουρκίας (με τον πρόεδρο Ερντογάν να αποκαλεί τη Χαμάς απελευθερωτικό κίνημα), αρκέστηκε να πει ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ».
»Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος των αθώων πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων», σημείωσε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στο κρίσιμο – όπως το χαρακτήρισε- θέμα των ομήρων.
«Ημασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε στις δηλώσεις του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Για το χρονίζον θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τέλος, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία», εκτίμησε.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν-Μητσοτάκη
«Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός και ο Πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της διμερούς σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της άμυνας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός συζήτησε τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και επιβεβαίωσε τη σημασία της αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού πόνου στη Γάζα. Ο υπουργός επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι δυο τους μίλησαν για τους κοινούς τους στόχους για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη συνεχιζόμενη βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News