Η στενή διμερής συνεργασία, η προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασα στη σκιά των συνεχιζόμενων χτυπημάτων από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης και η συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian», βρεθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άνευ συγκλονιστικού απροόπτου βλέπει να ματαιώνεται – λόγω γρίπης- η προγραμματισμένη διήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ (σε Νέα Υόρκη και Σικάγο).
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν) και ο Πρωθυπουργός (Κυριάκος Μητσοτάκης) υπογράμμισαν τη βαθιά και διαρκή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, τις κοινές αξίες που έχουν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και την ουσιαστική συνεργασία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση ευρέος φάσματος θεμάτων. Επίσης, ο υπουργός και ο πρωθυπουργός μίλησαν για τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων διέλευσης και ναυτικών ελευθεριών στην Ερυθρά Θάλασσα και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση Prosperity Guardian».
Οπως αναφέρει ωστόσο ο διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου, κατά τη συνομιλία Μπλίνκεν – Μητσοτάκη ο αμερικανός ΥΠΕΞ γνωστοποίησε πως έλαβε ενημέρωση από την Αγκυρα ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα υπερψηφίσει σήμερα Τρίτη την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (που εκκρεμεί από τον Μάιο του 2022). Με δεδομένο όμως και τον εκβιασμό Ερντογάν ότι θα επιτρέψει τη σουηδικη ένταξη μόνο εάν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση των F-16 στην Άγκυρα.
Οσον αφορά τα ελληνικά F-35, μετά και την υπόσχεση Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντήσή τους στα Χανιά ότι το θέμα θα ξεμπλοκάρει (ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με τα τουρκικά F-16), o κ. Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε οι σχετικές ανακοινώσεις (για την πώληση των F-35) να γίνουν πριν από την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη -η οποία τελικά όπως όλα δείχνουν, δεν θα πραγματοποιηθεί- ή το αργότερο μέχρι πριν από την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ, στις 8 Φεβρουαρίου, στην Ουάσιγκτον.
Κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον Πρωθυπουργό ότι μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, θα προχωρήσει η πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα βέβαια θα αποσταλεί και το τουρκικό αίτημα για τα F-16.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News