376
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους τον Ιούνιο του 2021 στη Γενεύη | Saul Loeb/Pool via REUTERS/File Photo

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν και Πούτιν, ίσως στο «παρά ένα» ενός πολέμου

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2022, 11:00
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους τον Ιούνιο του 2021 στη Γενεύη
|Saul Loeb/Pool via REUTERS/File Photo

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν και Πούτιν, ίσως στο «παρά ένα» ενός πολέμου

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2022, 11:00

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει το Σάββατο νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή».

Απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται ως επικείμενη, εντείνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο στην κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, θα μιλήσει σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν την Παρασκευή οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο και τον γάλλο ομόλογό του.

Επιπλέον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν,  ανακοίνωσε ότι θα έχει το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας», προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

«Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι’αυτήν», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη «και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια «πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα», αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο ρώσος πρόεδρος «έχει πάρει μια οριστική απόφαση» ή όχι. «Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση», επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι Δυτικοί είναι «έτοιμοι για όλα τα σενάρια»: οικονομικά αντίποινα άνευ προηγουμένου σε περίπτωση πολέμου, αλλά και να συνεχίσουν να τείνουν χείρα διπλωματίας για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Εν αναμονή, το Πεντάγωνο θα αποστείλει τις προσεχείς μέρες επιπλέον 3.000 αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία για να «καθησυχάσει τους συμμάχους του NATO».

Εν τω μεταξύ ο Αντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την Παρασκευή τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα για την «σθεναρή υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Οι αλλεπάλληλες επικοινωνίες που έγιναν τις τελευταίες μέρες δεν επέτρεψαν την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες στα σύνορα της Ουκρανίας περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών με βαρύ οπλισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...