925
Σε γενικές γραμμές η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν δεν ενθουσίασε το ακροατήριο, αλλά χειροκροτήθηκε όταν επέκρινε την επίσκεψη του Βίκτορ Ορμπαν στη Μόσχα | REUTERS/ CreativeProtagon

Τι υπόσχεται η «νέα» Ούρσουλα 

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 16:57
Σε γενικές γραμμές η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν δεν ενθουσίασε το ακροατήριο, αλλά χειροκροτήθηκε όταν επέκρινε την επίσκεψη του Βίκτορ Ορμπαν στη Μόσχα
|REUTERS/ CreativeProtagon

Τι υπόσχεται η «νέα» Ούρσουλα 

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 16:57

Οι αριθμοί λένε περισσότερα από τις λέξεις, ενώ ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι ενίοτε τα χαμόγελα. Και η έκφραση της υποψήφιας για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την τρίτη και τελευταία παρέμβασή της ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την ψηφοφορία, ήταν ενδεικτική της βεβαιότητάς της ότι επρόκειτο να επανεκλεγεί.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, η συμπρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, η γερμανίδα Τέρι Ράιντκε, εκφράστηκε ξεκάθαρα: «Εάν με ρωτούσατε aν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μια Πράσινη υποψήφια με ένα πράσινο πρόγραμμα, θα σας έλεγα όχι», αλλά «μια πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών ομάδων είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το σώμα, γιατί πρέπει να αποτρέψουμε την άνοδο της (άκρας) Δεξιάς στην εξουσία και την επιρροή της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ενωση». Τελικά, η Φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία της στην προεδρία της Κομισιόν με 41 ψήφους περισσότερες από όσες χρειαζόταν, ενώ πριν από μια πενταετία είχε λάβει μόλις εννέα παραπάνω.

«Διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία χωρίς να επιτεθεί σε κανέναν –με εξαίρεση τους ακροδεξιούς και των ακροαριστερούς–, ακόμα και όταν δέχτηκε επίθεση από υποτιθέμενους συμμάχους της (επειδή γνώριζε ότι θα έπρεπε στη συνέχεια να ζητήσει τη στήριξή τους ), και διευρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το ακροατήριο για διάλογο, παίρνοντας ακόμη και ρίσκα, όπως όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα Αδέλφια της Ιταλίας (τα οποία την Πέμπτη την καταψήφισαν) προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις» γράφει στην ανταπόκρισή της από το Στρασβούργο η Φραντσέσκα Μπάσο της Corriere della Sera.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όμως, επέλεξε να μην αλλάξει στρατηγική και την Πέμπτη δικαιώθηκε, παρά την άρνηση της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζα Μελόνι να τη στηρίξει: «Η προσέγγιση έγκειτο στο να πούμε σε όλους όσοι είναι υπέρ της Ευρώπης, της Ουκρανίας, του κράτους δικαίου, ότι προσφερόμαστε να συνεργαστούμε. Και νομίζω ότι το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του» ανέφερε η ίδια.

Η ομιλία της ενώπιον της νέας ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και οι προγραμματικές εξαγγελίες της, που διασαφηνίστηκαν σε 30 σελίδες, είχαν ως στόχο να δώσουν απαντήσεις σε ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, «από τις πιο δεξιές αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έως τις πιο αριστερές πτέρυγες των Πρασίνων, περνώντας μέσα από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους και κλείνοντας το μάτι στους Συντηρητικούς» συνοψίζει η ιταλίδα δημοσιογράφος.

H 65χρονη γερμανίδα πολιτικός παρουσίασε το «όραμά της για μια ισχυρότερη Ευρώπη που προσφέρει ευημερία, που προστατεύει τους ανθρώπους και υπερασπίζεται τη δημοκρατία, που διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και υποστηρίζει τους πολίτες, που εφαρμόζει ό,τι έχει συμφωνηθεί με δίκαιο τρόπο. Και συμμορφώνεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Σε γενικές γραμμές η ομιλία της δεν ενθουσίασε το ακροατήριο. Αλλά χειροκροτήθηκε όταν επέκρινε την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στη Μόσχα, κάνοντας λόγο για «αποστολή κατευνασμού» αντί για «ειρηνευτική αποστολή», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος ο Βίκτορ Ορμπαν την πρωτοβουλία του.

Σημείωσε ότι «οι κοινωνίες μας δεν ήταν ποτέ τόσο πολωμένες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Πάντα θα υπερασπιζόμαστε την ελευθερία. Αλλά ελευθερία δεν σημαίνει ότι έχεις το δικαίωμα να παίρνεις ό,τι θες. Δεν είναι εκείνοι που φωνάζουν πιο δυνατά και δείχνουν λιγότερο σεβασμό εκείνοι που έχουν δικαίωμα στην εξουσία. Είναι το κράτος δικαίου αυτό που σεβόμαστε, αυτό που μας ενώνει».

Επικαλούμενη τον Ντάβιντ Σασόλι, τον ιταλό πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος εγκατέλειψε τα εγκόσμια τον Ιανουάριο του 2022 σε ηλικία 65 ετών, η Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως «εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε η καλύτερη ελπίδα σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Και οι ελπίδες της Ευρώπης παραμένουν στα χέρια σας, στις δημοκρατικές δυνάμεις».

Οσον αφορά τα πεπραγμένα της την προηγούμενη πενταετία, όπως σημειώνει η ιταλίδα ανταποκρίτρια στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιδίωξε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αν και προέβη σε ενέργειες που προκάλεσαν αντιδράσεις – η Φραντσέσκα Μπάσο αναφέρει ενδεικτικά το ταξίδι της στο Ισραήλ μία εβδομάδα μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου και την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα (πάντως κατά την ομιλία της την Πέμπτη τόνισε πως «η αιματοχυσία στη Γάζα πρέπει να σταματήσει τώρα»).

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε, φυσικά, να υπογραμμίσει τη δική της επίδραση, και της Κομισιόν, ακόμη και σε τομείς που δεν εμπίπτουν αυστηρά στις αρμοδιότητές της. Οι διαδοχικές κρίσεις, από την πανδημία έως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις αρνητικές επιπτώσεις της εκτίναξης του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας, της επέτρεψαν να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, γεγονός που προκάλεσε τον φθόνο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Κατά τη διάρκεια της θητείας της εγκρίθηκε επίσης το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, ενώ το όνομα της Φον ντερ Λάιεν θα συνδέεται για πάντα με την ιστορική καμπή του Next Generation Eu.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πολιτικός που στις 8 Απριλίου 2022, λίγες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετέβη στο Κίεβο μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για να δώσει στον πρόεδρο Ζελένσκι τον κίτρινο και μπλε φάκελο με το ερωτηματολόγιο για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Είναι επίσης η «μητέρα» της Πράσινης Συμφωνίας, ενώ την Πέμπτη υποσχέθηκε μια «νέα πράσινη βιομηχανική συμφωνία», η οποία θα επιτευχθεί, μάλιστα, στις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας της.

Υποσχέθηκε ακόμη ένα νέο ταμείο για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα (χωρίς όμως να διευκρινίσει από πού θα έρθουν τα χρήματα, ώστε να μη δυσαρεστήσει τους βουλευτές από τις αποκαλούμενες φειδωλές χώρες), έναν επίτροπο για τη Μεσόγειο, έναν επίτροπο για την Αμυνα και έναν για τη Στέγαση, καθώς και έναν αντιπρόεδρο για την απογραφειοκρατικοποίηση. «Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα πρέπει να κάνει τα λόγια της πράξεις. Από τη Δευτέρα όμως» σχολιάζει η δημοσιογράφος της Corriere.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...