808
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Γιώργος Σταυρόπουλος σε φωτογραφία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο | INTIMEnews

Τι ώθησε σε παραίτηση τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2019, 11:36
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Γιώργος Σταυρόπουλος σε φωτογραφία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
|INTIMEnews

Τι ώθησε σε παραίτηση τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2019, 11:36

Την παραίτησή του (δείτε στο τέλος την επιστολή) υπέβαλε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Γιώργος Σταυρόπουλος, λόγω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής χωρίς να έχει προηγηθεί ευρύτερος δημόσιος διάλογος ή, έστω, συνεργασία με την ίδια την Επιτροπή.

«Η ΕΕΔΑ αποτελεί τμήμα της Διοίκησης, σε αυτή μετέχουν λειτουργοί με πλήρη ανεξαρτησία προς την κυβέρνηση και προς οποιονδήποτε τρίτο, μακριά από σκοπιμότητες και κομματικούς υπολογισμούς», σημείωσε σε παρέμβασή στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το σχετικό νομοσχέδιο,  ο κ. Σταυρόπουλος, προσθέτοντας ότι η ΕΕΔΑ λειτουργεί ως εθνικός φορέας στα δικαιώματα του ανθρώπου.

«Η ΕΕΔΑ έχει επαινέσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όταν έπρεπε, όπως τις ενέργειες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών, την υπαγωγή στο σύμφωνο συμβίωσης και των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά έχει ασκήσει κριτική, εκεί που επίσης έπρεπε, όπως στην περίπτωση της μάλλον αδιάφορης πολιτείας για τα δικαιώματα εκπαίδευσης, εργασίας και ρατσιστικών επιθέσεων κατά των Ρομά, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Δυστυχώς, η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία βρίσκει την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εντελώς αντίθετη και για αυτά που περιέχει και γι΄αυτά που αγνοεί», ανέφερε ο κ. Σταυρόπουλος και τόνισε πως η ΕΕΔΑ δεν ενημερώθηκε ποτέ για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Όπως είπε, η επίμαχη νομοθετική παρέμβαση αγνόησε την απόφαση της Ολομέλειας της ΕΕΔΑ του 2018 με την οποία αποκρούστηκε η άμεση ψήφιση από τη Βουλή της όποιας μεμονωμένης ρύθμισης που θα αφορούσε τη σύνθεση της Ολομέλειας της και αποφασίστηκε να εκκινήσει η ίδια τη συζήτηση για την ενδεχόμενη βελτίωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Τα μείζονα προβλήματα της ΕΕΔΑ δεν αφορούν την αντιπροσωπευτικότητά της, η οποία μόνο επαίνους προκαλεί διεθνώς, παρατήρησε ο κ. Σταυρόπουλος, σημειώνοντας ότι στην ΕΕΔΑ συμμετέχουν οι έξι σημαντικότερες ΜΚΟ της χώρας, με τη μεγαλύτερη δικαιωματική δράση διαχρονικά, οι περισσότερες Ανεξάρτητες Αρχές, οι μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενώ εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ρομά μετέχει ήδη στη σύνθεσή της. Το 2019, με απόφασή της, η ΕΕΔΑ έκρινε ότι πρέπει να εκπροσωπηθεί και η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Επεσήμανε ωστόσο ότι «η ΕΕΔΑ έχει σημειώσει ότι είναι θετική στη συμμετοχή εκπροσώπου της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, μέχρι όμως εκεί». «Είναι αδιανόητο», είπε, «οι εκπρόσωποι των Ρομά να διαθέτουν 3 ψήφους και οι εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ 5 ψήφους, ενώ όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που μετέχουν στην Ολομέλεια και προτείνονται από τους οικείους φορείς, να διαθέτουν μία ψήφο. Η παράβαση της αρχής της Ισότητας είναι εμφανής και πρέπει να αποκρουστεί».

Την Πέμπτη, κατά την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Τζανακόπουλο, να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις, ενώ όπως υποστήριξε, τις ενστάσεις του έχει εκφράσει και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι οι προωθούμενες διατάξεις παραβιάζουν τις Αρχές των Παρισίων.

Απαντώντας ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση» ενώ πρόσθεσε ότι «οι αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της επιτροπής πρέπει να καθαρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης αλλά μεσα από την νομοθετική διαδικασία».

«Η διαφωνία δεν είναι διαδικαστική ή λειτουργική, αλλά διαφωνία στην έννοια της εκπροσώπησης και τελικά είναι διαφωνία για την έννοια του δικαιώματος πλέον. Συνεπώς, έχουμε διαφορετική ιδεολογική τοποθέτηση πλέον», είχε επισημάνει κατά τη συζήτηση στη κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας.

«Είναι επιτέλους η ώρα η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να διευρυνθεί με φορείς και με οργανώσεις που υφίστανται τις διακρίσεις. Όχι να είναι μια επιτροπή που λειτουργεί με όρους ανάθεσης ή εξ ονόματος όσων υφίστανται διακρίσεις», σχολίασε και εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι «ένας φορέας -ο οποίος οφείλει να εκπροσωπεί, και να υπερασπίζεται, και να διεκδικεί τη διαρκή διεύρυνση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, να στηρίζει την ισχυρότερη προστασία των δικαιωμάτων- θεωρεί, δια στόματος του προέδρου του, ότι το κύρος αυτού του φορέα μπορεί να πληγεί από τη συμμετοχή οργανώσεων και φορέων, οι οποίοι εκπροσωπούν την ίδια την κοινωνία των πολιτών, τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι υφίστανται τις διακρίσεις».

Επεσήμανε τέλος ότι η  ΕΕΔΑ δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας.«Οι αρχές των Παρισίων με σαφήνεια προσδιορίζουν αρμοδιότητα στην κυβέρνηση να νομοθετεί για τη σύσταση της Επιτροπής, η οποία αποτελεί και συμβουλευτικό της όργανο. Αρμόδιος για να ορίζει τη σύνθεση, κάθε φορά, του εθνικού θεσμού, είναι είτε ο συντακτικός είτε ο απλός νομοθέτης. Από εκεί και πέρα μπορεί να διατηρούνται οι νομικές επιφυλάξεις, αλλά κάθε φορά θα πρέπει να έχουν επιχείρημα», υποστήριξε στην παρέμβασή του.

«Εμείς πιστεύουμε ότι η ΕΕΔΑ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει το επιστημονικό προσωπικό της για τα θέματα που θέλει να μελετήσει. Λυπάμαι που γίνεται λόγος για παρέμβαση, αλλά θα ήθελα ο κ. πρόεδρος να μας πει αν μια φορά η κυβέρνηση έχει παρέμβει στο έργο της ΕΕΔΑ», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...