Μια εικόνα για το τι είναι τελικά αυτό το περιβόητο «κράτος της Μυκόνου» –στο οποίο κήρυξε πόλεμο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τη χαρακτηριστική φράση «δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου» σε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη την προηγούμενη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου– δίνει όχι μόνο η περιπέτεια του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, αλλά και η «ενοχλητική», για τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα, δουλειά του στο Νησί των Ανέμων.
Τι έψαχνε και τι ανακάλυψε ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στη Μύκονο και βρέθηκε κάποια στιγμή να δέχεται τη βάναυση επίθεση αγνώστων στην Κηφισιά; Ποιους έλεγχε και ποιους δυσκόλευε να καταστρέψουν, εις το όνομα της πολυδιαφημισμένης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, ακόμα περισσότερο το νησί; Τα όσα έγραψε η «Καθημερινή» στο φύλλο της Τρίτης είναι αποκαλυπτικά:
♦ Μόνο από το 2017 έως και το 2022 ο κ. Ψαρρός είχε συντάξει τουλάχιστον πέντε αναφορές για αρχαιολογικές παραβάσεις, όπως εκτεταμένες εκσκαφικές εργασίες, τσιμεντόστρωση (!) παραλίας και κατασκευή αυτοσχέδιου (!) ελικοδρομίου, εις βάρος ορισμένων από τα μεγαλύτερα beach bars της Μυκόνου. Σε μία περίπτωση ο αρχαιολόγος σημείωσε: «προέβησαν σε εκτεταμένες εκσκαφικές εργασίες και τσιμεντόστρωση του αμμώδους της παραλίας για τη δημιουργία πλατφόρμας σκίασης των πελατών».
♦ Οι αναφορές του κ. Ψαρρού είχαν κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Σύρου.
♦ Λόγω αυτών των αναφορών του ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίες σε μια σειρά από ποινικές δίκες που εκκρεμούν εις βάρος ισχυρών επιχειρηματιών της Μυκόνου. Η πιο πρόσφατη ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά –ουδεμία έκπληξη– πήρε αναβολή.
♦ Ενα από τα κέντρα διασκέδασης για τα οποία οι αρχαιολόγοι του νησιού έχουν συντάξει αλλεπάλληλες εκθέσεις αυτοψίας βρίσκεται στον Πάνορμο και απέχει λίγα μέτρα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Μαυροσπηλιάς και του Μαραθίου. Η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί από το 2016. Εναν χρόνο αργότερα, το 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διαπίστωσε σε αυτοψία ότι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης πραγματοποίησαν «χωρίς την έγκριση της υπηρεσίας μας, εργασίες οικοδόμησης-επέκτασης του υφιστάμενου ακινήτου με δημιουργία νέων στεγασμένων χώρων και άλλων κατασκευών». Ο κ. Ψαρρός και οι συνάδελφοί του είχαν ενημερώσει σχετικά το Αστυνομικό Τμήμα της Μυκόνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην «Καθημερινή», το εν λόγω κατάστημα σφραγίστηκε αλλά οι υπεύθυνοι της επιχείρησης παραβίασαν τις σφραγίδες. Επίσης για να παρακάμψουν τα νομικά προβλήματα διέκοψαν τη λειτουργία της επιχειρησης και συνέστησαν νέα στην οποία μεταβίβασαν το beach bar, το οποιο λειτούργησε κανονικά. Συνολικά οι αυθαίρετες κατασκευές καταλάμβαναν 2.000 τ.μ.!
♦ Ενα άλλο κέντρο διασκέδασης, στον όρμο της Φτελιάς, προχώρησε σε εργασίες σε σημείο που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, ενώ στις έγγραφες αναφορές που έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου σημειωνόταν πως οι υπεύθυνοι της επιχείρησης είχαν προχωρήσει σε εκβραχισμούς λόφου πίσω από το beach bar προκειμένου να κατασκευαστεί αυτοσχέδιο ελικοδρόμιο!
♦ Στις 7 Μαρτίου ο κ. Ψαρρός έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού στην Κηφισιά. Η είδηση της επίθεσης είχε προκαλέσει την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία σε δήλωσή της είχε αναφέρει πως το υπουργείο: «α) δεν ανέχεται καμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους και β) θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν τη συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».
♦ Με παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη το υπουργείο Περιβάλλοντος διέταξε την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στη Μύκονο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News