Αν δεν ήταν στην κορυφή της επικαιρότητας το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στο Νταβός της Ελβετίας θα κυριαρχούσε, στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, η συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ την Πέπμτη. Οι εξελίξεις όμως στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας στρέφουν τα φώτα στο τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ και τις ελπίδες εξεύρευσης λύσης στη χρονίζουσα διαφορά.
Πέρα όμως από τον ελληνικό μικρόκοσμο, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να μετάσχει στη συζήτηση για την «οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» (όπως τιτλοφορείται το θέμα του φετινού φόρουμ), την ώρα που η παγκοσμιοποίηση -ως έννοια και πραγματικότητα- «χάνει τη γοητεία της», όπως παρατηρήσε και ο ινδός ρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, κατά την τοποθέτησή του ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ (φωτογραφία κάτω).
Αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ εκφράζει το έντονο προβληματισμό της: «Η ανάπτυξη», τονίζει, «θα πρέπει να είναι πιο ισορροπημένη και δίκαια κατανεμημένη, όχι μόνο μεταξύ των χωρών, όπως συνέβη τις περασμένες δεκαετίες, αλλά και στο εσωτερικό της κάθε χώρας».
Από την πλευρά του, ο ελβετός πρόεδρος Αλέν Μπερσέ καταλήγει στο «δυσκολοχώνευτο» συμπέρασμα για την ελίτ του παγκόσμιου καπιταλισμού ότι «η προσδοκία πως οι αγορές μπορούν να ρυθμίσουν τα πάντα, οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα».
Αλλά πώς μπορεί να γίνει «πιο δίκαιη» η παγκοσμιοποίηση; Και το κυριότερο: τι είναι αυτό το κάτι που πρέπει να γίνει; Γιατί όσο αυτονόητο είναι το συμπέρασμα των συμμετεχόντων στο φόρουμ ότι κάτι πρέπει να γίνει, τόσο εύκολα προκύπτει η διαφωνία για το τί μπορεί να είναι αυτό το «κάτι». Κάποιοι εστιάζουν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, άλλοι πιστεύουν ότι επιβάλλεται, εδώ και τώρα, να θεσπιστούν πιο αυστηροί κανόνες, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που βλέπουν θετικά τις αυξανόμενες τάσεις απομονωτισμού.
Μπροστά στους συμμετέχοντες ορθώνεται η άνοδος του εθνικισμού και του προστατευτισμού, η γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στις ίδιες τις ελίτ και βέβαια η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ υπό το σύνθημα «Η Αμερική Πρώτα».
Σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες οι ψηφοφόροι αμφισβητούν την ικανότητα του πολιτικού κατεστημένου να διασφαλίσει δίκαιες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ. Όσο για τη ρητορική Τραμπ, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκλαμβάνουν ως ενθαρρυντική -τελικά- την παρουσία του αμερικανού προέδρου στο Νταβός, μετά το παγκόσμιο ρίγος που προκάλεσε η εντύπωση ότι με την εκλογή του η Αμερική «αποσύρεται» -τουλάχιστον προσωρινά- από τον κόσμο.
Ήδη ο γερμανός ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, είχε σημειώσει την αναγκαιότητα της παρουσίας του Τραμπ στο Νταβός καθώς όπως υπογράμμιζε, καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματα του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό η φετινή συνάντηση του Νταβός γίνεται για «το μέλλον της παγκόσμιας συνεργασίας» σε θέματα όπως το εμπόριο, το περιβάλλον και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Πέρα απο τη σημασία της ίδιας της παρουσίας του στο Νταβός, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του με την ομιλία την τελευταία ημέρα του φόρουμ. Όπως σημειώνει και το Spiegel, πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τον Μπιλ Κλίντον το 2000, που θα παραβρεθεί στη συνάντηση των ηγετών του κόσμου στα βουνά της Ελβετίας.
«Στις επόμενες 96 ώρες, η Δύση πρέπει να σωθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt, σημειώνοντας πως «το Νταβός 2018 είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Δύση να σταματήσει την πτώση. Γιατί από οικονομική άποψη, οι εκβιομηχανισμένες χώρες επανήλθαν σε καλή κατάσταση. Από πολιτική άποψη, όμως, είναι διαχωρισμένες όπως ποτέ άλλοτε».
Die Welt: «Γιγάντιες μάζες χιονιού επιβραδύνουν την παγκόσμια ελίτ στο Νταβός»
Η φετινή διοργάνωση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επικαλούνται διεθνείς ιστότοποι, αποτελεί την πιο …χιονισμένη συνάντηση στην 48χρονη ιστορία του θεσμού, δεδομένου ότι το ύψος του χιονιού (1,75 μέτρα) ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο για τα μέσα Ιανουαρίου και το δεύτερο υψηλότερο από το μετεωρολογικό ρεκόρ του 1931. Η σφοδρή χιονόπτωση και ο όγκος του χιονιού στο ελβετικό θέρετρο έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα και καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των εκπροσώπων της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ. Ηδη κάποιοι εξ αυτών προτίμησαν τι σιγουριά του ελικοπτέρου για τις μετακινήσεις τους προκειμένου να αποφύγουν το απίστευτο μποτιλιάρισμα στους δρόμους.
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και ο κίνδυνος των χιονοστιβάδων. Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίθηκε απαραίτητο να ενεργοποιηθούν εσκεμμένα μέσω εκρήξεων ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Προβλήματα και διακοπές σημειώθηκαν ακόμα και στη σιδηροδρομική σύνδεση με το Νταβός, ενώ η γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με πρόσωπα που ήδη επιχείρησαν την προσέγγιση του συνεδριακού χώρου και μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής να μοιάζουν ατελείωτα.
Πολλοί αναλυτές πάντως τολμούν να μιλούν για μία ιστορική και έντονα πολιτική συνάντηση, καθώς η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή – ρεκόρ ηγετών, μεταξύ των οποίων ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
Παρόντες μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο 6ος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν. Στο Φόρουμ έντονη η παρουσία και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ και της αμερικανικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και στενός σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News