Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν κατά 62% τον Δεκέμβριο του 2015, μετά την ένοπλη επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο, όπου 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, καθώς και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με τον Ρόμελ Ντιονίσιο, ειδικό της βιομηχανίας όπλων.
Οι πωλήσεις επίσης παρουσίαζαν αύξηση για αρκετούς μήνες μετά την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Pulse του Ορλάντο, τον Ιούνιο του 2016, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους.
Το περιστατικό δολοφονικής μανίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 59 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 500, «ενδέχεται να στρέψει τους Αμερικανούς στην αγορά όπλων, κυρίως για λόγους προσωπικής ασφάλειας», αναφέρει ο Ντιονίσιο, όπως έγραψε το CNN.
Η βιομηχανία όπλων είναι ήδη μια μεγάλη επιχείρηση. Oπως εκτιμά ο Ντιονίσιο, οι Αμερικανοί αγοράζουν 15 με 16 εκατομμύρια όπλα το χρόνο, ενώ τα καταστήματα όπλων και πυρομαχικών απέφεραν έσοδα της τάξεως των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016.
Ο λόγος αύξησης των πωλήσεων όπλων τόσο μετά την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Pulse όσο και στο Σαν Μπερναντίνο, μπορεί εν μέρει να σχετίζονται και με τις υποσχέσεις του προέδρου Ομπάμα για αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με την αγορά όπλων. Οι φόβοι για αυστηρότερους κανονισμούς τείνουν να οδηγούν τους καταναλωτές στην αγορά περισσότερων όπλων, για όσο ακόμα μπορούν.
Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2016, οι καταστηματάρχες είχαν προμηθευτεί τεράστιο αριθμό όπλων, προσδοκώντας την ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις του, κατόπιν των δηλώσεων της Χίλαρι Κλίντον για περιορισμό των πωλήσεων όπλων.
Αντιθέτως, τις εκλογές κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ και έτσι οι πωλήσεις όπλων κατρακύλησαν, αφού κανείς δεν περίμενε ότι η κυβέρνησή του θα προέβαινε στην ενίσχυση της νομοθεσίας ελέγχου των όπλων. Σαν αποτέλεσμα, η αγορά όπλων βρίσκεται στα κατώτερά της επίπεδα από τις εκλογές και μετά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News