Την Τρίτη, 5 Ιουλίου, ακριβώς επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2015, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στις 11.30 (ώρα Ελλάδας) στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο δρόμο που έχει καλύψει η Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2015 και το τρίτο μνημόνιο.
Στην ολομέλεια αναμένεται να είναι παρούσα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να απαντήσει εκ μέρους των ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της Αριστεράς.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ενόψει της ομιλίας ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ότι έχει ανακτήσει πλήρως την αξιοπιστία της και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος εν μέσω μεγάλων προκλήσεων όπως η υγειονομική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι ίδιες πηγές θυμίζουν τις συνέπειες που είχε για τη χώρα το δημοψήφισμα του 2015, τη στιγμή που η Ελλάδα είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη και βρισκόταν σε τροχιά εξόδου από το δεύτερο μνημόνιο, καθώς και το τρίτο μνημόνιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει χαρακτηρίσει «το χειρότερο».
Η διαδικασία της Τρίτης προβλέπει ότι μετά την ομιλία Μητσοτάκη θα πάρουν το λόγο και θα απευθύνουν ερωτήματα οι εκπρόσωποι από όλες της πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.
Σύγκρουση στη Βουλή και συνέντευξη για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης
Στη συνέχεια, την Τετάρτη, σειρά έχει η αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, την οποία έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ την Πέμπτη ακολουθεί η επέτειος της συμπλήρωσης τριών ετών από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις 7 Ιουλίου του 2019, και ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Για τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή, όπου αναμένεται σκληρή και εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα, από την πλευρά του Μαξίμου τόνιζαν ότι «η κυβέρνηση δεν χαρίζει τη φιλεργατική πολιτική στον κ. Τσίπρα που τσάκισε τη μεσαία τάξη με την υψηλή φορολογία και τις εισφορές σε μια περίοδο που όλοι στην Ευρώπη είχαν ανάπτυξη».
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σκιαγραφήσει τις επόμενες κινήσεις του, όπως η αύξηση των συντάξεων από το 2023 και η συνέχιση του προγράμματος μείωσης των φόρων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News