Ευρώπη και Τουρκία βρίσκονται ενώπιον μίας νέας προφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την αποχώρηση των δυτικών και την παλινόρθωση τωνΤαλιμπάν. Χιλιάδες Αφγανοί εγκατέλειψαν και εγκαταλείπουν τη χώρα για να γλιτώσουν από το φονταμενταλιστικό καθεστώς και δεν θα αργήσουν να καταφθάσουν στα σύνορα της Τουρκίας και του Ιράν και παρά το τείχος των 295 χλμ που ύψωσε ο Ερντογάν –με στόχο ένα λυτρωτικό ταξίδι προς την Ευρώπη.
Μιλώντας την Πέμπτη στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ έκανε λόγο για ένα «ευρύ φάσμα επιπτώσεων» στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, αλλά και για ρόλο-κλειδί της Αγκυρας στη διαχείριση ενός πιθανού νέου προσφυγικού/μεταναστευτκού κύματος.
«Θα είμαι ξεκάθαρος. Πρόκειται για έναν εφιάλτη. Για μια καταστροφή. Μια καταστροφή για το Αφγανιστάν και τις δυτικές αξίες και την αξιοπιστία μας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Ο προβληματισμός όμως παραμένει. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο της βρετανικής Telegraph που έκανε λόγο για προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποτρέψει τους αφγανούς πρόσφυγες από το να περάσουν από την Τουρκία. Αλλά σημείωσε ότι η Αγκυρα είναι απρόθυμη να παίξει τον ίδιο ρόλο που έπαιξε το 2015, λέγοντας ότι δεν θα παίξει τον «συνοριοφύλακα» της Ενωσης.
«Ερχονται στην Ευρώπη μέσω του Ιραν του Ιρακ ή την ανατολική Μεσόγειο, παραδέχτηκε ο Ζοσέπ Μπορέλ. «Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά με τις τράνζιτ χώρες. Μία νέα ανθρωπιστική κρίση πρέπει να αποφευχθεί και η Τουρκία θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο», επέμεινε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 κατά την οποία περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι αναζήτησαν άσυλο στην ΕΕ.
Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν να δοθεί προστασία για τους χιλιάδες που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν στις πρώτες χώρες υποδοχής –που δεν είναι φυσικά χώρες-μέλη της ΕΕ.
«Εντείνουμε τη συνεργασία μας με χώρες υποδοχής όπως το Πακιστάν το Ιράν το Τατζικιστάν, καθώς και με άλλες χώρες όπως η Τουρκία, δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον. «Δεν θα περιμένουμε μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να φθάσουν στα εξωτερικά μας σύνορα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε νωρίτερα», πρόσθεσε.
Η Τουρκία ωστόσο που δέχθηκε να φιλοξενήσει στο έδαφος εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία με αντάλλαγμα πακέτο βοήθειας 5 δισ ευρώ από την ΕΕ το 2016, δεν δείχνει και τόσο πρόθυμη να παίξει έναν ανάλογο ρόλο σήμερα.
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν με φόντο το τείχος των 295 χλμ. κατά μήκος της μεθορίου της Τουρκίας με το Ιράν, δεσμεύθηκε ότι αυτή τη φορά θα αποτρέψει την αθρόα είσοδο Αφγανών στο τουρκικό έδαφος.
Φευ! Αφγανοί πρόσφυγες έφθασαν ήδη εκεί και έχουν βρει τρόπους για να παρακάμπτουν το τσιμεντένιο τείχος του Ερντογάν. Προορισμός τους, οι μεγάλες πόλες όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, όπου διακινητές θα αναλάβουν να τους προωθήσουν στην Ευρώπη -μέσω και της Ελλάδας…
Underwear, an empty bottle and fresh footprints betray signs of migrants sneaking around a new wall along the Turkey-Iran border and stirring worries in Europe following the Taliban's rise in #Afghanistan https://t.co/Dl7I6hxp1s By @FulyaOzerkan, ? @ozannkosee pic.twitter.com/s50heYOurS
— AFP News Agency (@AFP) August 18, 2021
Ο πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Τατσάν Ιλντέμ, σημείωσε ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους πρόσφυγες από όσους μπορεί και πλέον, συμπληρώνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μας πει πώς οι ευρωπαϊκές χώρες θα επωμιστούν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Ηδη ομως η Αυστρία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν και ότι θα συνεχίσει τις απελάσεις παρά την κατάσταση στην ασιατική χώρα.
«Η παράνομη μετανάστευση που διοχετεύεται μέσω ασφαλών χωρών υποδοχής όπου απλά οι μετανάστες επιλέχουν τη χώρα προορισμού τους, πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ. «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να έρθει σήμερα στην Αυστρία ένας Αφγανός», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αυτριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς εκτίμησε ότι η Τουρκία αποτελεί ένα πιο κατάλληλο μέρος για τους αφγανούς πρόσφυγες, σε μία δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία
«Το μήνυμά μου στον αυστριακό καγκελάριο είναι σας δίνουμε 3 δισ ευρώ και μπορείτε να πάρετε όλους τους πρόσφυγες», απάντησε σε δηκτικό ύφος η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» της τουρκικής αντιπολίτευσης Μεράλ Ακσενέρ.
Ο Νεχάμερ ωστόσο υπενθύμισε ότι χώρα του έχει ήδη κάνει ό,τι της αναλογούσε δεχόμενη στο έδαφός της 35.000 Αφγανούς πρόσφυγες.
Στη Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αρκετά κρατίδια ετοιμάζονται να δεχθούν χιλιάδες προσφύγων από την ασιατική χώρα. Σύμφωνα με το κρατικό γραφείο του Βερολίνου για τις προσφυγικές υποθέσεις, υπάρχουν προς το παρόν 1.250 θέσεις για τη στέγαση Αφγανών προσφύγων στο Βερολίνο.
Αυστρία και Βουλγαρία ζητούν την υιοθέτηση άμεσων μέτρων ώστε αν αποτραπεί μια μαζική εισροή μεταναστών στην ΕΕ και σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντησή.
Η Ελλάδα ζήτησε ήδη τη συνδρομή της ΕΕ με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, να ξεκαθαρίζει ότι η χώρα μας δεν θα γίνει ξανά πύλη εισόδου μεταναστών προς την ΕΕ.
Στις δηλώσεις του μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη τωνυ υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν εννέα κράτη μέλη, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Ολλανδίας, ζητώντας αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής σε συνέχεια των νέων αυτών τακτικών εργαλειοποίησης των μεταναστών και κάλεσε εκ νέου σε κοινή αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, σημειώνοντας ότι η επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν και η απειλή ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι απαιτείται ενιαία στάση της ΕΕ, λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής, που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα, και επεσήμανε την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμιστεί. «Αυτονόητα θα πρέπει να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρίνισε, «αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές».
Στο μεταξύ με το μήνυμα κατά το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα, η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη μέτρα για το ενδεχόμενο επανάληψης της κρίσης του 2015, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου προς την ΕΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News