«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ανοίξει τον δρόμο για τη νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών και των επιβαρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας». Αυτός είναι ο καμβάς στον οποίο θα κινηθεί η οικονομική και ειδικότερα η φορολογική πολιτική κατά τη νέα τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο ρεαλιστικός αυτός στόχος, όπως τον περιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μόλις παρέλαβε το υπουργείο, αποτέλεσε κατά τις πληροφορίες και έναν από τους κεντρικούς άξονες στη σύσκεψη σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου υπό τον πρωθυπουργό. Και αυτό γιατί αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η «σκιώδης οικονομία» και σημαντικά εισοδήματα, κυρίως των ελέυθερων επαγγελματιών, περνούν κάτω από το ραντάρ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική εφαρμογή δραστικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής απαιτεί χρόνο και «έξυπνα όπλα», ενώ η ανάγκη υλοποίησης προεκλογικών εξαγγελιών για τη μείωση φορολογικών βαρών, ειδικά των οικογενειαρχών, που υποφέρουν περισσότερο από τον πληθωρισμό, επείγει.
Μέσα σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο, τον Ιούλιο, στο φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα» που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, θα προβλέπεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Με την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στις 10.000 ευρώ για μια τριμελή οικογένεια, στις 11.000 ευρώ για μια τετραμελή κ.ο.κ.
Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας
Το ερώτημα, όμως, που τίθεται πλέον επί τάπητος είναι αν η διατήρηση του γενικού αφορολόγητου ορίου στις 9.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους –όριο που έχει παραμείνει στάσιμο από το 2019–, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις αποδοχών που πήραν ή αναμένουν αυτές οι κατηγορίες, οδηγεί σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για αυτούς.
Εκ των πραγμάτων ανακύπτει πλέον το ζήτημα –ή ανάγκη κατ’ άλλους– τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Το ζήτημα αυτό ήδη απασχολεί τον υφυπουργό αρμόδιο για τη φορολογία, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος έχει προετοιμάσει σενάρια και προτάσεις που θα οδηγούν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ειδικά για τα χαμηλότερα κλιμάκια.
Με βάση την κλίμακα που θα ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2023, τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογηθούν με συντελεστές από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος, έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Για ποιους θα ισχύσει η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ
Το δεύτερο σημείο που απασχόλησε το οικονομικό επιτελείο είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όλους όσοι θα ασφαλίσουν έναντι κινδύνων (φυσικών καταστροφών, φωτιάς κ.ά.) τα σπίτια τους.
Η ρύθμιση αυτή, δηλαδή η έκπτωση 10%, θα ισχύσει και για όλους όσοι έχουν ήδη ασφαλισμένα τα ακίνητά τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και όσοι έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση υποθηκευμένων ακινήτων είναι υποχρεωτική.
Πρώτα μέτρα για τη φοροδιαφυγή
Τέλος, η τρίτη απόφαση είναι να επανεξεταστεί το πλέγμα των τεκμηρίων διαβίωσης –το οποίο στην ουσία αποτελεί ένα δίχτυ στο οποίο πέφτουν όσοι έχουν τη δυνατότητα απόκρυψης εισοδημάτων αλλά ταυτόχρονα διαβιούν πολυτελώς. Αυτή όμως η απόφαση, θα ακολουθήσει τα μέτρα –κατά κύριο λόγο ψηφιακά– για την αντιμετώπιση της φοροκλοπής του ΦΠΑ, που εντοπίζεται σε πολλούς κλάδους, με πρώτη την εστίαση και δεύτερο το λιανεμπόριο, και της φοροδιαφυγής, δηλαδή της απόκρυψης εισοδημάτων, που καταγράφεται στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως θα έχει την ευκαιρία να τα ξαναπεί με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, προεκλογικά μάλιστα, έθεσε το ερώτημα «πώς γίνεται να ξοδεύουμε στην κατανάλωση 140 δισ. τον χρόνο, ταυτόχρονα να αυξάνονται οι καταθέσεις και να δηλώνουμε στην εφορία 80 δισ. ευρώ;»
Κατόπιν τούτων, οι όποιες αλλαγές ή εκπτώσεις στο ύψος των τεκμηρίων διαβίωσης δρομολογήθηκαν για το 2024. Ολες οι αλλαγές στη φορολογία θα αφορούν σε εισοδήματα του 2024, όπως και η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.
Στο 19% ο φόρος κερδών
Τον ίδιο χρόνο θα προχωρήσουν (αφού μελετηθούν και κοστολογηθούν) και όλες οι προτάσεις για μείωση της φορολογίας των κερδών από το 22% στο 20%, ενδεχομένως και στο 19%. Τη δραστική μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών υποστήριξε και υποστηρίζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος επισημαίνει ότι για να ενδυναμώσουμε την επιχειρηματικότητα και να φέρουμε επενδύσεις θα πρέπει να ανταγωνιστούμε ακόμη και τις Βαλκανικές χώρες που έχουν χαμηλότερους συντελεστές.
Οι μειώσεις στη φορολογία των κερδών θα συνοδευτούν (θα γίνουν παράλληλα) με τη μείωση της προκαταβολής του φόρου για το επόμενο έτος, που σήμερα κυμαίνεται από 55% έως 100%. Για τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου ανέρχεται σε 55%, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες σε 80% και για τις τράπεζες σε 100%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News