Μεγάλες αναμονές για ραντεβού και επεμβάσεις, ταλαιπωρία στα Επείγοντα, κουρασμένο – γερασμένο δυναμικό, ετοιμόρροπες εγκαταστάσεις, άθλια ψυχιατρεία, ανεπαρκής εξοπλισμός, κακοδιοίκηση σε πολλές υπηρεσίες. Και η αναδιοργάνωση ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, που κατηγορεί την αντιπολίτευση για την κατάντια…
Για το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) μιλάμε.
Μια ανεξάρτητη έρευνα περιγράφει σε 142 σελίδες με μελανά χρώματα το πώς ο αγαπημένος θεσμός των βρετανός -και ένα από τα διασημότερα συστήματα υγείας παγκοσμίως- πνέει τα λοίσθια…
Η μεταρρύθμιση που εξαγγέλλει η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ θα είναι πρόκληση, αφού το σύστημα φαίνεται να είναι στην χειρότερη στιγμή του, σύμφωνα με την έρευνα, ύστερα από χρόνια υποεπενδύσεων και άστοχων διοικητικών παρεμβάσεων και ενώ εξακολουθεί να υφίσταται τους «μετασεισμούς» της πανδημίας.
Η έκθεση, την οποία συνέταξε ο καθηγητής Αρα Ντάρζι, χειρουργός και μέλος της Βουλής των Λόρδων, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στη δεκαετία του 2010, όταν η τότε συντηρητική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, το NHS «λιμοκτονούσε από κεφάλαια», με αποτέλεσμα να μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες όσον αφορά τις επενδύσεις σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υποδομές.
Τα ευρήματα της μελέτης, γράφουν οι New York Times δεν θα εκπλήξουν τους Βρετανούς, των οποίων η ικανοποίηση από τις υπηρεσίες υγείας είναι «στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών».
Πάντως, ο καθηγητής Ντάρζι, ο οποίος έχει περάσει τρεις δεκαετίες στο NHS, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε» από όσα ανακάλυψε και επέρριψε την ευθύνη για τα προβλήματα στις διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις που κράτησαν την εξουσία για 14 χρόνια.
Ο Στάρμερ χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «ασυγχώρητα» λέγοντας πως οι Βρετανοί έχουν κάθε λόγο να είναι θυμωμένοι και πως οι αποτυχίες του συστήματος υγείας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Ο Στάρμερ δήλωσε ακόμη ότι επεξεργάζεται ένα δεκαετές σχέδιο που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη «μεγαλύτερη αναμόρφωση του ΕΣΥ» από τη δημιουργία του, το 1948. Στο επίκεντρο αυτής της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό θα είναι η ψηφιοποίηση του συστήματος, η αποσυμφόρηση των υπερφορτομένων νοσοκομείων μέσω ανάθεσης υπηρεσιών σε άλλες δομές της κοινότητας και η επένδυση στην προληπτική ιατρική.
Στη Βρετανία του σήμερα, η έκθεση Ντάρζι σκιαγραφεί την περίθαλψη με τα εξής παραδείγματα:
– Μεγάλες αναμονές στα επείγοντα περιστατικά, οι οποίες έχουν ως συνέπεια η θνησιμότητα να αυξάνεται κατά 14.000 θανάτους σε ετήσια βάση! Ένας στους δέκα ασθενείς που φτάνει στα επείγοντα περιμένει πάνω από 12 ώρες για να εξεταστεί…
– Ασθενείς με καρκίνο στερούνται τη φροντίδα που έχουν οι ασθενείς σε άλλες χώρες, με ποσοστά θνησιμότητας «αισθητά υψηλότερα» στη Βρετανία από ό,τι σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη…
Η έκθεση στηλιτεύει ιδιαίτερα την μεγάλη αναδιάρθρωση του NHS το 2012, από τον συντηρητικό υπουργό Υγείας Αντριου Λάνσλεϊ, την περιγράφει ως «μια καταστροφή χωρίς διεθνές προηγούμενο» η οποία υποβάθμισε τις υπηρεσίες μέσω καταστροφικών διοικητικών αλλαγών, που οδήγησαν σε μια κατακερματισμένη και πολύπλοκη δομή.
Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να έδωσε τη χαριστική βολή στο NHS, με τον Ντάρζι να αναφέρει στην έκθεση ότι το σύστημα ρίχτηκε στη μάχη με λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια και λιγότερο προσωπικό από ό,τι τα περισσότερα άλλα συστήματα υγείας σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Επιπλέον τα βρετανικά νοσοκομεία «παραγκώνισαν» περισσότερες υπηρεσίες προκειμένου να ανταποκριθούν στην πανδημία, από οτι οποιοδήποτε άλλο συγκρίσιμο σύστημα υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News